Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 09

Ramūnas Vilpišauskas: Ar ES greičiau spręstų dėl sankcijų, jei Vengrija neturėtų veto teisės?

Europos Komisijai pasiūlius šeštąjį sankcijų Rusijai paketą, daugiausia dėmesio susilaukė Vengrijos prieštaravimas dėl naftos importo iš Rusijos uždraudimo. Prisimintas ir siūlymas atsisakyti veto teisės naudojimo, kai sprendžiami ES užsienio politikos klausimai, susiję su sankcijų taikymu. Vis dėlto šis Vengrijos atvejis nėra tinkamas pavyzdys norintiems pagrįsti veto teisės atsisakymo naudą.
Ramūnas Vilpišauskas
Ramūnas Vilpišauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rusijai tęsiant karą Ukrainoje, ES ėmėsi šeštojo sankcijų paketo, kuriame šalia kitų priemonių įtrauktas ir naftos importo iš Rusijos uždraudimas. ES institucijos ir valstybės ilgai dvejojo dėl šios priemonės. Šis delsimas aiškintinas potencialiu draudimo poveikiu naftos ir jos produktų kainai ES šalyse, kur energetiniai ištekliai ir taip yra smarkiai pabrangę.

Kaip parodė prezidento rinkimų kampanija Prancūzijoje ir visuomenės apklausos kitose ES šalyse, gyventojams jau dabar perkamosios galios ir kainų klausimai yra tapę svarbiausiais. Dar vienas jų šuolis galėtų sustiprinti nepasitenkinimą, ypač tose šalyse, kur Ukrainos kova už visos Europos vertybes neatrodo verta vartojimo įpročių pakeitimo.

123RF.com nuotr./Nafta
123RF.com nuotr./Nafta

Net JAV administracijos atstovai ragino ES neskubėti imtis naftos ir jos produktų iš Rusijos draudimo, kad tai nesukeltų naujo kainų šuolio. Dar labiau išaugusios naftos kainos minimizuotų potencialius Rusijos finansinius nuostolius, ypač jei bent dalis naftos, kurią šiuo metu perka ES, būtų nukreipta kitiems pirkėjams pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius