-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 22

Ramūnas Vilpišauskas: „Gazprom“ bus linkęs susitarti

Iš Rusijos, kurios dujų koncerną „Gazprom“ Europos Komisija apkaltino pažeidus konkurenciją ir parduodant dujas per brangiai, galima susilaukti politinių pareiškimų, mano politologas Ramūnas Vilpišauskas. Tačiau, anot jo, tikėtina, kad „Gazprom“ bus linkęs susitarti, kad išvengtų milžiniškos baudos.
Ramūnas Vilpišauskas
Ramūnas Vilpišauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Manau, kad ir anksčiau, ir dabar Rusijos vadovybė tai traktuoja kaip politinę bylą, ir dėl to gali būti įvairių politinių komentarų, tačiau, kita vertus, visgi yra nemažai signalų, rodančių, kad „Gazprom“ gali būti linkęs siūlyti susitarti, rasti kompromisą, kad išvengtų galimos didelės baudos. Be to, tos šalys, kurios anksčiau buvo absoliučiai priklausomos nuo dujų iš Rusijos, dabar jau yra irgi kiek kitokioje situacijoje“, – BNS sakė R.Vilpišauskas.

Jo manymu, Rusijos politikai gali imtis atsakomųjų veiksmų, tačiau jų poveikis būtų menkas.

„Žinoma, gali būti parodomųjų akcijų, kurios būtų skirtos Rusijos gyventojams, ir Rusijos vadovybė labai dažnai tai praktikuoja, parodydama savo kietumą, tvirtumą, savo pozicijos teisingumą šalies gyventojams. Tad kažkas panašaus neatmestina, tačiau klausimas, ar gali būti kokios nors atsakomosios priemonės panaudotos, kurios būtų veiksmingos, įvertinant besikeičiančią gamtinių dujų tiekimo situaciją“, – aiškino politologas.

Tokių priemonių veiksmingumas būtų labai ribotas, tad gali būti apsiribota tik politiniais pareiškimas: „Nors ir jų reikšmė, esant tokiai situacijai tarp Vakarų ir Rusijos dėl situacijos Ukrainoje, gali neatrodyti tokia rimta“.

Anot jo, EK stengiasi pabrėžti, jog tyrimas yra nepolitizuotas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Gazprom“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Gazprom“

„Su šia byla dirbantys pareigūnai viešai daug kartų yra pabrėžę, kad tai tokia pat byla, kaip ir kitos, dėl piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi, ir, jų požiūriu, čia nėra jokios politikos ir ES politikai nedaro jai jokios įtakos“, – tikino R.Vilpišauksas.

EK narė Margrethe Vestager trečiadienį ne kartą pabrėžė, kad „Gazprom“ tyrimas nėra politizuotas, nors tokių spekuliacijų gali pasitaikyti. Anot R.Vilpišausko, tokie teiginiai yra skirti Rusijai, kuri įsitikinusi, jog tyrimas – politinis.

Turime pripažinti, kad daugeliui ES valstybių, kurios patyrė manipuliacijų energetikoje, ši byla yra labai svarbi ir ji turi reikšmingą politinį atspalvį, – R.Vilpišauskas.

„Spėju, kad toks daugkartinis pabrėžimas, kad tai – ne politinė byla, visų pirma susijęs su tuo, kad Rusijos vadovybė mano, kad tai politizuotas procesas ir turbūt šitaip siekiama įtikinti, kad tai byla, nesiskirianti nuo kitų bylų. Kai kur galima matyti lyginimus su žymiąja byla prieš „Microsoft“, ar neseniai vykusia byla prieš „Google“. Bet turime pripažinti, kad daugeliui ES valstybių, kurios patyrė manipuliacijų energetikoje, ši byla yra labai svarbi ir ji turi reikšmingą politinį atspalvį“, – sakė politologas.

Jo nuomone, ši byla politine prasme svarbi Vidurio ir Rytų Europos šalims, nes kurį laiką tyrimas buvo pristabdytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius