Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 07

Ramūnas Vilpišauskas: VSD vadovo darbo sėkmė priklausys nuo gebėjimo bendrauti su politikais

Prezidentei Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovu siūlant skirti karininką Darių Jauniškį, didžiausias iššūkis jam bus sėkmingai bendrauti su įstatymus priimančiomis institucijomis, mano Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) vadovas Ramūnas Vilpišauskas.
Ramūnas Vilpišauskas
Ramūnas Vilpišauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kiek suprantu, būtent įstatymais nustatytos funkcijos ir apribojimai buvo vienas tų veiksnių, į kuriuos referavo ir darbą baigiantis VSD vadovas. Žinoma, vadovas taip pat turi dalyvauti tame (įstatymų pataisų siūlymo) procese ir reikšti savo nuomonę. Tik visada sunku tiksliai iš išorės įvertinti, kiek jo nuomonė susilaukia palaikymo tose institucijose, kurios priima įstatymus, t. y. Seime ir Prezidentūroje“, – BNS sakė R.Vilpišauskas.

Anot jo, sėkmingas bendravimas su minėtomis institucijomis yra itin svarbus ir siekiant pakankamo VSD finansavimo bei teisinio darbo reglamentavimo, o tai esą būtina siekiant įgyvendinti prezidentės iškeltus tikslus – ne tik stebėti grėsmes, bet ir imtis jų šalinimo.

Politologas pripažino, kad daugiau nei dvidešimtmetį krašto apsaugos sistemoje (KAS) dirbantis D.Jauniškis turėtų būti susipažinęs su darbo tokio pobūdžio tarnyboje specifika, suprasti informacijos naudojimo ypatumus.

Tuo metu sklandžiai patvirtinti D.Jauniškio kandidatūrą Seime, R.Vilpišausko manymu, galėtų sutrukdyti nebent tai, jei bus nustatyti kokie nors jo ankstesni ryšiai su politikais.

Prezidentūros/R. Dačkaus nuotr./Dalia Grybauskaitė Valstybės saugumo departamento vadovu siūlo Darių Jauniškį.
Prezidentūros/R. Dačkaus nuotr./Dalia Grybauskaitė Valstybės saugumo departamento vadovu siūlo Darių Jauniškį.

„Viskas priklausys nuo to, ar bus rasta kokių nors sąsajų su politinėmis partijomis, ar ne, ar prezidentei bei jos komandai pavyks įtikinti, kad tai – nepriklausomas žmogus ir jis atsilaikys prieš galimas įtakas“, – tvirtino TSPMI vadovas.

Tai, jog iki šiol visuomenei VSD vadovo pavardė nebuvo gerai žinoma, R.Vilpišauskas įvertino kaip privalumą.

Jis taip pat sakė, kad karininko skyrimas vadovauti VSD „nėra kažkokia labai nauja praktika“, mat dabartinis kadenciją baigiantis vadovas Gediminas Grina į šias pareigas atėjo prieš tai dvidešimtmetį dirbęs krašto apsaugos sistemoje, laikinai vadovavo Antrajam operatyvinių tarnybų departamentui prie Krašto apsaugos ministerijos.

Tai, jog iki šiol visuomenei VSD vadovo pavardė nebuvo gerai žinoma, R.Vilpišauskas įvertino kaip privalumą.

„Gali būti privalumas tai, kad mažai kas (apie jį) žinoma. Tik reikia manyti, kad prezidentė įvertino jo darbą dabartinėje darbovietėje, jo bruožus, kurie susiję su dabartine veikla“, – sakė politologas.

Apie D.Jauniškio kandidatūrą į VSD vadovo postą Prezidentūra pranešė antradienį. Jis turėtų pakeisti kadenciją baigiantį VSD vadovą G.Griną. 47-erių D.Jauniškis KAS dirba jau 20 metų, nuo 2008 metų iki šiol vadovauja Lietuvos kariuomenės Specialiosioms operacijų pajėgoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius