Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 01 04

Ramūno Karbauskio „Agrokoncernas“ dirba su Vladimiro Putino patikėtinio verslu

„Valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio kompanija „Agrokoncernas“ trąšas importuoja iš Kremliaus šeimininkui artimo verslo. Vienas „Agrokoncerno“ trąšų tiekėjų – Rusijos trąšų milžinė „PhosAgro“, kurios akcininku mįslingomis aplinkybėmis tapo Vladimiro Putino artimai aplinkai priskiriamas mokslininkas Vladimiras Litvinenka.
Ramūno Karbauskio verslas dirba su Rusijos kompanija „PhosAgro“, kurios vienas stambiausių akcininkų - Vladimiro Putino disertacijos vadovas, neaiškiomis aplinkybėmis milijardieriumi tapęs Vladimiras Litvinenka
Ramūno Karbauskio verslas dirba su Rusijos kompanija „PhosAgro“, kurios vienas stambiausių akcininkų - Vladimiro Putino disertacijos vadovas, neaiškiomis aplinkybėmis milijardieriumi tapęs Vladimiras Litvinenka / Vidmanto Balkūno / 15min ir Kremliaus archyvo nuotr.

„PhosAgro“ turi margą ir įdomią istoriją. Kompanija, prisistatanti kaip didžiausia fosfatinių trąšų gamintoja Europoje, priklausė Michailo Chodorkovskio verslo imperijai. Kaip ir daugelis kitų buvusio įtakingo oligarcho verslų, „PhosAgro“ jam jau seniai nebepriklauso.

Kardinaliai pakitusioje „PhosAgro“ savininkų struktūroje 2011 m. pasirodė Vladimiras Litvinenka, ne tik vadovavęs V.Putino moksliniam darbui, bet ir aktyviai prisidėjęs prie nepajudinamo Rusijos lyderio politinės kampanijos.

Naujose rankose atsidūrusi trąšų imperija klesti ir džiaugiasi Rusijos sankcijomis maisto produktams iš Rusiją kritikuojančių šalių. Tame tarpe – ir Lietuvos. Bet kartu „PhosAgro“ gali pasidžiaugti ir partneriais mūsų šalyje. Pavyzdžiui – R.Karbauskio „Agrokoncernu“.

„Valstiečių“ lyderio verslas ne vienintelis Lietuvoje dirba su „PhosAgro“. „Agrokoncernas“ tvirtina, esą šios kompanijos produkcija koncerno importuojamų trąšų asortimente sudaro palyginti menką dalį.

Nuo kaltinimų plagiatu iki trąšų karalystės

Rusija, Sankt Peterburgas, valstybinis Kalnakasybos institutas, maždaug prieš 20 metų. Čia jaunas ir perspektyvus politikas Vladimiras Putinas siekia apsiginti daktaro laipsnį, o moksliniam darbui vadovauja žinomas akademikas Vladimiras Litvinenka.

Gyvenimas nusiseka abiem Vladimirams – V.Putinas įgyja daktaro laipsnį ir tampa nekvestionuojamu Rusijos valdovu, o V.Litvinenka tyliai kraunasi turtus, jų kilmę aiškindamas savo neįkainojama kompetencija. Vėliau V.Putinas bus apkaltintas plagiatu, o V.Litvinenkos gėdysis jo dukra.

Vladimiras Litvinenka ir Vladimiras Putinas
Vladimiras Litvinenka ir Vladimiras Putinas

V.Putino disertacijai V.Litvinenka vadovavo tuo metu, kai turbūt niekas net nesapnavo, jog būtent šis politikas taps nepajudinamu Rusijos vadovu. Ties disertacija dviejų Vladimirų ryšiai nenutrūko – Rusijos žiniasklaida nurodo, kad V.Litvinenka buvo vienas V.Putino rinkimų kampanijos vadovų 2000 ir 2004 metais. Ir panašu, kad V.Litvinenkos turtai augo kartu su buvusio jo studento politine galia.

Po kurio laiko V.Putinas buvo viešai apkaltintas plagiatu. Nei jis, nei mokslinio darbo vadovas V.Litvinenka su tuo nesutiko.

Michailui Chodorkovskiui gyvenimas Rusijoje susiklojo ne taip sėkmingai. Buvęs milijardierius V.Putino eros pradžioje tapo režimo taikiniu ir prarado didelę dalį savo verslų. Tarp jų – ir „PhosAgro“. Kompaniją perėmė buvęs M.Chodorkovskio bendražygis Andrejus Gurijevas ir jo artimieji. A.Gurijevas tapo milijardieriumi – ir vienu iš Rusijos oligarchų, kurių paslaptys išviešintos pernykščiame Paradise Papers tyrime. Bet kur kas įdomesnė asmenybė „PhosAgro“ valdyme – keletą metų slėpęsis A.Gurijevo partneris V.Litvinenka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Chodorkovskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Chodorkovskis

V.Litvinenka visą tą laiką buvo ištikimas Sankt Peterburgo Kalnakasybos institutui. Ir dabar jis eina šios aukštosios mokyklos rektoriaus pareigas. O rektoriaus turtai prieš keletą metų sušvito it žaibas iš giedro dangaus.

Žinia apie V.Litvinenkos sėkmę versle Rusiją sudrebino 2011 metais. Tada paskelbtame „PhosAgro“ akcininkų sąraše, daugelio nuostabai, pasirodė V.Putino disertacijos vadovo pavardė. Duomenys parodė, kad pasaulinės trąšų rinkos milžinės valdyme V.Litvinenka dalyvauja nuo 2007 metų. Kai ši žinia iškilo į viešumą, anot „The Moscow Times“, V.Litvinenka turėjo apie 5 proc. „PhosAgro“ akcijų. Bet nuo to laiko daug kas pasikeitė, įskaitant V.Putino artimam ratui priskiriamo mokslininko dalį šioje įmonėje.

„Bloomberg“ 2014 m. balandį skelbė, jog V.Litvinenkos akcijų paketas ūgtelėjo jau iki 15 proc. Dar vienas poslinkis akcininkų struktūroje įvyko pernai. 2017 m. balandį „Interfax“ skelbė, jog V.Litvinenka valdo jau beveik penktadalį „PhosAgro“ akcijų – 19,35 proc.

Milijardieriumi netiki ir jo dukra

Kaip V.Putino artimai aplinkai priskiriamas veikėjas tapo „PhosAgro“ akcininku? Pats V.Litvinenka yra pateikęs štai tokį paaiškinimą: akcijos gautos už 2004 m. suteiktas konsultavimo paslaugas, o jų gavimas „neprieštaravo jokiems įstatymams“. Tokią versiją V.Litvinenka pateikė 2012 m. publikuotame „The New York Times“ straipsnyje apie V.Litvinenką, brolius Rotenbergus ir kitus V.Putino bičiulius iš ankstyvojo jo politinės karjeros etapo Sankt Peterburge.

V.Litvinenkos versija netiki net jo dukra. Jau keletą metų su tėvu atvirai konfliktuojanti Olga Litvinenko prisidėjo prie Michailo Chodorkovskio bendražygių ir atvirai demonstruoja antipatiją Kremliui. Savo tėvą O.Litvinenko viešai pavadino oligarchu ir „turtingiausiu rektoriumi Rusijoje“.

Naujausiais duomenimis, V.Litvinenka yra milijardierius.

„Agrokoncernas“: perkame ne vieni

15min pavyko gauti duomenų, rodančių pakankamai šviežius santykius tarp „PhosAgro“ ir R.Karbauskio „Agrokoncerno“. Pavyzdžiui, praėjusių metų pradžioje „Agrokoncerno“ užsakymu į Lietuvą keliavo maždaug pora tūkstančių tonų karbamido iš kompanijos „PhosAgro Černovec“.

R.Karbauskio verslas pripažįsta bendradarbiaujantis su „PhosAgro“ grupe, bet tvirtina, jog V.Litvinenkos verslo tiekiamos trąšos sudaro nedidelę dalį „Agrokoncerno“ asortimente. Tiesa, čia kalbama apie UAB „Agrokoncernas“, nors klausimas buvo apie visas koncerno įmones.

„Agrokoncerno“ nuotr./Edgaras Šakys
„Agrokoncerno“ nuotr./Edgaras Šakys

„Perkamų trąšų kiekiai yra labai minimalūs. Produkcija iš „PhosAgro“ UAB „Agrokoncernas“ asortimente sudaro tik apie 4 proc. visos trąšų apyvartos. Lietuvos ūkininkai dažniausiai naudoja kitas trąšas, kuriose yra visi trys pagrindiniai cheminiai augalams reikalingi elementai (azotas, fosforas ir kalis (NPK)), kai kurių gamintojų trąšos turi dar ir ketvirtą elementą – sierą. Taip ūkininkai sutaupo, nes jiems nereikia keletą kartų važiuoti per lauką ir barstyti trąšų“, – raštu 15min pateiktame komentare teigia „Agrokoncerno“ vadovas Edgaras Šakys.

Anot jo, „PhosAgro“ turi dominuojančią padėtį rinkoje, o „Agrokoncernas“ su šia kompanija dirba jau porą dešimtmečių. E.Šakys teigia:

„PhosAgro“ yra viena didžiausių trąšų gamintojų pasaulyje, turinti atstovybes Varšuvoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje ir kt. Kiek mums žinoma, tai pagrindinė Rusijos įmonė, kuri turėjo fosforo trąšų žaliavas. Todėl didžioji dalis trąšų, kuriose yra augalams būtinas fosforas, tiekiamos iš „PhosAgro“ gamyklų. Dabar yra atrasta naujų kasyklų ir tikėtina, kad artimoje ateityje fosforo trąšų žaliavų turės ir kiti gamintojai. Mes perkame fosforo trąšas iš „PhosAgro“ daugiau nei 20 metų.“

„Agrokoncerno“ vadovas pabrėžia, jog „PhosAgro“ klientai – ir kitos stambios Lietuvos įmonės, ir tai yra tiesa. Pavyzdžiui, „PhosAgro“ puslapyje galima rasti pernai publikuotą pranešimą apie bendradarbiavimą su koncerno „Achema“ įmone „Agrochema“. Čia „Agrochemos“ vadovas Linas Grinevičius pasakoja, kaip jo vadovaujama įmonė su „PhosAgro“ bendradarbiauja „daugiau kaip 5 metus“.

Anot E.Šakio, „Agrokoncernui“ toli iki stambiausio „PhosAgro“ kliento Lietuvoje.

„UAB „Agrokoncernas“ iš „PhosAgro“ perka, kaip minėjau, labai nedaug, jei lygintume su kitomis ta pačia veikla užsiimančiomis įmonėmis Lietuvoje. Mūsų žiniomis, į Lietuvą trąšas pateikia daugiau nei dešimt įmonių, kurios tarpusavyje konkuruoja.

Kad išliktume rinkoje, tiekėjus mes privalome rinktis pagal konkurencingumą. Jeigu prekės sudėtis ir kaina atitinka rinkos poreikius, tada trąšas galime įsigyti ir pateikti Lietuvos vartotojams. Mes gyvename atviroje konkurencinių sąlygų rinkoje, iš ko laimi tik vartotojai tiek kainų atžvilgiu, tiek ir kokybės bei sudėties“, – teigia „Agrokoncerno“ vadovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė

R.Karbauskis į klausimus neatsakė, jo koncernas – ne į visus

Tiesa, E.Šakys atsakė ne į visus 15min klausimus. Pavyzdžiui, teiravomės, ar tarp importuojamos „PhosAgro“ produkcijos yra gaminių, kuriems dėl sudėties specifikos netaikomas antidempingo muitas. Taip pat buvo klausiama apie visų „Agrokoncerno“ įmonių importuojamą „PhosAgro“ produkciją, bet E.Šakys nurodė tik 4 proc. dalį „UAB „Agrokoncernas“ asortimente“. Kokios tiksliai trąšos importuojamos iš „PhosAgro“ grupės, taip pat neįvardinta.

Be to, teiravomės, ar „Agrokoncerno“ vadovybė svarstė reputacinę riziką, kurią koncerno savininkui R.Karbauskiui gali kelti bendradarbiavimas su V.Putino artimai aplinkai priskiriamo žmogaus verslu.

Taip pat klausėme, kokia informacija apie „PhosAgro“ savininkus disponuoja R.Karbauskis. Į šiuos klausimus neatsakė nei „Agrokoncernas“, nei pats R.Karbauskis. „Valstiečių“ lyderis apskritai nepateikė jokio atsakymo į raštu užduotus klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius