Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2017 01 04

Ramūno Karbauskio „pažyma“: politikas prašo VSD ir prokurorų surasti, kas ją platino

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis po praėjusių metų spalį vykusių Seimo rinkimų viešumoje pasirodžiusią neoficialią pažymą apie jo ryšius su Rusijos specialiosiomis tarnybomis vadina „fake news“ (melagingų naujienų) pavyzdžiu. Praėjus dviems mėnesiams R.Karbauskis kreipėsi į teisėsaugos institucijas.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Galima toleruoti agresyvią ir dalykišką kritiką, tačiau atviro melo fabrikavimą ir skleidimą viešoje erdvėje prieš pat lemiamus Seimo rinkimų balsavimus vertinu tik neigiamai. Nors visuomenė ir žiniasklaida parodė informacinį raštingumą ir sąmoningumą liūdnu šypsniu palydėdama oponentų ar valstybės išorės priešų veiklą, tačiau teisėsaugos institucijos turėtų išsamiau išanalizuoti ir pateikti savo išvadas“, – partijos pranešime spaudai cituojamas Ramūnas Karbauskis.

Sąjungos pirmininkas asmeniškai teikia pareiškimą Vilniaus apylinkės prokuratūrai su prašymu pradėti tyrimą pagal požymius nusikalstamos veiklos, kurie numatyti Baudžiamojo kodekso 154 straipsnio 2 dalyje – dėl nenustatyto asmens neteisėtų veiksmų, tai yra tikrovės neatitinkančios informacijos paskleidimo per visuomenės informavimo priemones.

R.Karbauskis kreipėsi ir į Valstybės saugumo departamentą (VSD) pažymėdamas, jog įgyvendintų veiksmų visuma atitinka hibridinio karo II fazę, kai vykdomos specialiosios operacijos, siekiant klaidinti politikos ir karinius lyderius koordinuotomis diplomatinių kanalų, žiniasklaidos ir aukščiausių vyriausybės bei karinių agentūrų priemonėms platinant fiktyvius duomenis, įsakymus, nurodymus ar instrukcijas.

Dėl šių aplinkybių R.Karbauskis pažadėjo visokeriopai bendradarbiauti su VSD keičiantis informacija, o pasitvirtinus duomenims apie kenkėjišką veiklą, prašo imtis priemonių ją užkardant.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Kubilius

Andrius Kubilius sveikina tokią iniciatyvą

Seimo opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Andrius Kubilius viešu pranešimu pasveikino šį LVŽS lyderio žingsnį tikėdamasis, kad tai padės atsakyti į visuomenei kylančius klausimus, rašoma partijos išplatintame pranešime spaudai.

„Iš Ramūno Karbauskio elgesio ir tos garsiosios pažymos viešo aptarinėjimo susidaro vaizdas, kad pats R. Karbauskis ją ir atidavė portalo delfi.lt žurnalistams. Tikrai manau, kad iniciatyva kreiptis į prokurorus ir VSD yra gera ir tinkama. Tikiuosi, kad tai leis ir pačiam R. Karbauskiui pagaliau atsakyti į esminius klausimus, kurie kyla visuomenei dėl jo verslo. Taip pat į šiuos klausimus atsakyti galėtų padėti ir kreipimąsi gavusios tarnybos“, – partijos pranešime spaudai cituojamas A. Kubilius.

15min primena, kad neva iš Ukrainos specialiųjų tarnybų gauto paviešinto dokumento, kurio autentiškumo patvirtinti neįmanoma, turinys skandalingas.

„Pažyma“ vadintoje informacijoje nurodoma, kad R.Karbauskis neva yra Rusijos specialiųjų tarnybų agentas, turintis slapyvardį „Karabasas“. Jis neva veikia per Vladimirui Putinui artimus žmones, su kuriais nuolatos susitikinėja įvairiuose Europos miestuose.

R.Karbauskis 15min anksčiau teigė, kad „pažymoje“ pateikti faktai lengvai paneigiami. Jis sako niekada nėra buvęs miestuose, kuriuose neva nuolatos vyko susitikimai, ir nepažįsta minimų žmonių.

Šios „pažymos“ nebuvo gavusios Lietuvos specialiosios tarnybos, parlamentarai iš skirtingų politinių stovyklų ją vadino provokacija.

„Ukrainos specialiosios tarnybos tiesiog negalėtų duoti tokios pažymos. Aš kreipsiuosi į teisėsaugos institucijas, prašydamas išsiaiškinti, kas tai sukūrė“, – teigė 15min R.Karbauskis.

Pasak jo, keista, kad pažyma atsirado politinių oponentų rankose, o ne pas pareigūnus, turinčius tirti šią informaciją: „Ši pažyma atsirado pas konservatorius. Pirmą kartą apie tai išgirdau iš jų. Andrius Kubilius yra dirbęs Ukrainoje, turi pažinčių, galbūt buvo sugalvotas toks žingsnis. Neturiu įrodymų, bet viskas dėliojasi taip.

Šios pažymos neturi jokia institucija. Tai žinau tiksliai. Ji tiesiog vaikšto po politikų rankas ir dabar buvo atiduota žurnalistams“. Šią nepatikrintą informaciją paskelbė portalas delfi.lt.

Konservatoriai kratėsi šios pažymos ir teigė, kad jos nėra akyse matę, tačiau nuolat kėlė klausimus dėl R.Karbauskio ryšių su Rusija.

TAIP PAT SKAITYKITE: R.Karbauskio „pažymos“ detektyvas: kas bando sprogdinti informacinę bombą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje