Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 12 /2017 12 13

Latvijos teisme – mokesčių inspektorių ir Ramūno Karbauskio verslo ginčas dėl pusės milijono eurų galimai nusukto PVM

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis ne taip ir seniai su žurnalistu ir laidų prodiuseriu Edmundu Jakilaičiu kalbėdamas apie Gretą Kildišienę ir „Agrokoncerno“ automobilį „Range Rover“ it maldą kartojo, kad visus atsakymus pateiks Mokesčių inspekcija. Dabar R.Karbauskis mokesčių inspektorius siunčia pas E.Jakilaitį. Vis dėlto R.Karbauskis nelinkęs girtis tais mokesčių inspektorių atsakymais, kurie gali smarkiai paploninti jo piniginę.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • R.Karbauskio „Agrokoncernui“ priklausanti Latvijos įmonė kaltinama nusukusi PVM už solidžią 591 tūkst. eurų sumą.
  • Bendrovė mokesčių sumokėti nesutinka ir mokesčių inspektorių sprendimą siekia užginčyti.
  • Nei Latvijos inspektoriai, nei R.Karbauskio verslui vadovaujantys asmenys konflikto aplinkybių nedetalizuoja.

Ar E.Jakilaičio verslai sumokėjo tiek mokesčių, kiek privalo, pasakyti galėtų tik oficialios institucijos. Bet R.Karbauskis abejones kelia nelaukdamas šių institucijų išvadų. O kaimyninėje Latvijoje išvados jau yra, ir R.Karbauskio verslas netrykšta noru su jomis sutikti. Mat tai „Agrokoncerno“ grupei reikštų daugiau nei pusės milijono eurų kelionę į Latvijos biudžetą.

„Agrokoncerno“ savininkas, kalbinamas apie problemas Latvijoje, tikino nieko apie tai negirdėjęs. Jis taip pat tvirtino nežinantis, „kas su kuo teisiasi“, nors klausimas apie teismą pokalbyje nenuskambėjo.

Netrukus paaiškėjo, kad „Agrokoncernas“ pirmos instancijos teisme švenčia dalinę pergalę: didelė dalis Latvijos mokesčių inspektorių reikalaujamos sumos nubraukta.

Latviai reikalauja įspūdingos sumos

Latvijoje R.Karbauskio „Agrokoncernas“ valdo stambią bendrovę „Latagrokoncerns“, taip pat veikiančią žemės ūkio sektoriuje ir prekiaujančią trąšomis. Naujausiuose „Agrokoncerno“ finansiniuose dokumentuose atskleidžiama, jog R.Karbauskio verslas galimai nusuko įspūdingą sumą pridėtinės vertės mokesčio (PVM) – daugiau nei pusę milijono eurų. Negana to, latvių mokesčių inspektoriai apribojo R.Karbauskio verslo teises į dalį savo turto.

591 tūkst. eurų – tokią sumą Latvijos mokesčių inspektoriai siekia atgauti iš „Agrokoncerno“ įmonės Latvijoje.

„2014 m. rugsėjį atlikusi mokesčių auditą Latvijos Valstybinė mokesčių inspekcija skyrė SIA „Latagrokoncerns“ sumokėti 591 tūkst. eurų PVM priemoką. Be to, remiantis Latvijos mokesčių inspekcijos sprendimu, buvo priimtas draudžiamasis įsakymas dėl SIA „Latagrokoncerns“ priklausančių transporto priemonių ir užregistruota hipoteka patronuojamosios įmonės nekilnojamajam turtui už 440 tūkst. eurų“, – teigiama naujausioje „Agrokoncerno“ finansinėje ataskaitoje, Registrų centrui pateiktoje vos prieš savaitę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Agrokoncerno“ įmonė Latvijoje nuo 2014 m. įrodinėja neturinti mokėti daugiau nei pusės milijono eurų PVM
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Agrokoncerno“ įmonė Latvijoje nuo 2014 m. įrodinėja neturinti mokėti daugiau nei pusės milijono eurų PVM

Anot dokumento, santykių aiškinimasis su Latvijos mokesčių inspektoriais ir dabar nėra baigtas, mat „Latagrokoncerns“ nesutinka su Latvijos pareigūnų sprendimu ir siekia teisme įrodyti, jog pusė milijono PVM priskaičiuota be pagrindo.

„[„Agrokoncerno“] Grupė nepripažino atidėjinių valstybinės mokesčių inspekcijos paskirtai sumokėti priemokai, nes patronuojančios įmonės [t.y. „Agrokoncerno“] ir SIA „Latagrokoncerns“ vadovybė nemano, kad nusižengė įstatymams, ir šį mokesčių inspekcijos sprendimą apskundė teisme. Finansinių ataskaitų sudarymo dieną bylos rezultatas nėra aiškus“, – teigiama dokumente.

Be komentarų

Kad būtų aiškiau, 15min susisiekė su „Latagrokoncerns“ valdybos pirmininku Egidijumi Šileika. Jis patvirtino vis dar einantis vadovaujančias pareigas Latvijos įmonėje, bet kategoriškai atsisakė tęsti pokalbį, išgirdęs klausimą apie 591 tūkst. eurų PVM istoriją.

„Aš nieko... telefonu niekam jokių komentarų neteikiu. Aš nežinau, su kuo kalbu. Nežinau, su kuo kalbu“, – pakartojo E.Šileika.

Pasiūlymas išsklaidyti abejones ir tuoj pat atsiųsti žurnalisto pažymėjimo kopiją jo neįtikino.

„Ačiū, aš telefonu nieko niekam neteikiu – jokios informacijos“, – nukirto E.Šileika.

Vėliau, jau po šios publikacijos pasirodymo, paaiškėjo, kad pirmos instancijos teismo sprendimas buvo palankus „Agrokoncerno“ įmonei. Pirmadienį priimtu sprendimu didžioji dalis Latvijos mokesčių inspektorių reikalaujamos sumos panaikinta, paliekant keliasdešimt tūkstančių eurų baudų bei delspinigių. „Agrokoncernas“ žada nesiginčyti dėl šios sumos. Tiesa, mokesčių inspektoriai šį sprendimą dar gali skųsti.

15min taip pat kreipėsi į Latvijos mokesčių inspekciją su prašymu patikslinti konflikto su R.Karbauskio latvišku verslu aplinkybes, tačiau Latvijos pareigūnai tai padaryti atsisakė – esą įstatymai draudžia komentuoti tebevykstančius mokestinius procesus, susijusius su konkrečiais ūkio subjektais.

R.Karbauskis: „Nieko nežinau“

15min pirmadienį visaip bandė susisiekti su R.Karbauskiu, bet politikas nei į skambučius, nei į elektroninį laišką neatsakė. „Valstiečių“ lyderį pakalbinti pavyko antradienį Seime, prieš frakcijos posėdį. R.Karbauskis patikino net nematęs laiško su klausimais, o apie padėtį Latvijoje tikino nieko nežinantis.

„Jūs klauskite „Agrokoncerno“ – ne manęs. Aš nežinau šitų dalykų iš viso“, – sakė R.Karbauskis.

Politikas tvirtino nieko negirdėjęs nei apie „Latagrokoncerno“ bėdas Latvijoje, nei apie pusę milijono eurų viršijančias mokesčių inspektorių pretenzijas.

„Aš tiek neseku, kad žinočiau, kas su kuo teisiasi ir dėl ko“, – sakė R.Karbauskis.

Tiesa, nė vieno klausimo apie jokį teismą iki tol pokalbyje nebuvo, bet politikas vis tiek buvo įsitikinęs, kad apie teismus pirmas prabilo ne jis, o žurnalistas.

„Aš nieko nežinau – nei kur, nei kaip, nei kas. Ką aš dar galiu pasakyti? Yra direktoriai – skambinkit jiems, rašykit“, – pečiais traukė R.Karbauskis.

Išgirdęs, jog „Latagrokoncerns“ valdybos pirmininkas padėtį komentuoti atsisakė, pašnekovas konstatavo, kad tai ne jo sprendimas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Kad nebūtų interpretacijų, pateikiame ir visą interviu su R.Karbauskiu:

– Dėl mokesčių – tenai yra Latvijos mokesčių inspekcijos pretenzijos. Pusė milijono.

– Jūs klauskite „Agrokoncerno“ – ne manęs.

– Tai, žinokit...

– Aš nežinau šitų dalykų iš viso. Jeigu taip rimtai, realiai – nežinau iš viso.

– Daugiau negu pusė milijono eurų, tempiasi nuo 2014 metų.

– Nežinau iš viso. Negaliu pasakyti nieko.

– Tai jūs nesekėt savo įmonės finansinės informacijos?

– Aš tiek nesekiau, kad žinočiau, kas su kuo teisiasi ir dėl ko teisiasi.

– Aš nesakiau, kad teisiasi.

– Jūs sakėte. Ką tik.

– Sakiau, kad pretenzijos yra. Nesakiau, kad teisiasi.

– Taip, tai yra... klausimas... jūs pasakėt.

– Tai jūs nieko apie tai nežinojot?

– Nežinojau. Aš nieko nežinau – nei kur, nei kaip, nei kas. Tai ką aš dar galiu pasakyt? Yra direktoriai – skambinkit jiems, rašykit.

– Na, skambinau valdybos pirmininkui – nenorėjo šnekėt.

– Na, tai čia jų pasiūlymai.

Tikisi palankaus teismo sprendimo

Po frakcijos posėdžio R.Karbauskis į Seimo salę atėjo žinodamas jau daugiau informacijos apie „Latagrokoncerns“ bėdas.

„Yra teisminis ginčas tarp mokesčių inspekcijos ir įmonės, kiek žinau. Ir po teismo bus aišku“, – žurnalistams sakė R.Karbauskis.

Jis teigė sulaukęs patikinimo, esą Latvijos teismas netrukus turėtų priimti jo verslui palankų sprendimą.

„Turiu patikinimą, kad mūsų įmonės jokių įstatymų nepažeidė“, – teigė jis.

Apie tai, kokiu pagrindu Latvijos mokesčių inspekcija reikalauja daugiau nei pusės milijono eurų PVM, politikas teigė nesąs informuotas.

VIDEO: R.Karbauskio komentaras dėl galimai nesumokėtų mokesčių Latvijoje

Lietuvoje priskaičiavo gerokai mažiau

15min kreipėsi ir į Lietuvos mokesčių inspektorius su prašymu pateikti informaciją apie kontrolės veiksmus R.Karbauskio verslų atžvilgiu.

Jokių trijų milijonų eurų, apie kuriuos savo viešai išplatintuose klausimuose R.Karbauskiui kalba E.Jakilaitis, nėra – bent jau kol kas. VMI informuoja, jog „Agrokoncerno“ grupei buvo priskaičiuota papildomų mokesčių, bet toli gražu ne tiek, kiek Latvijoje.

„Po atliktų kontrolės veiksmų (mokestinių tyrimų) 6 įmonės turėjo pasitaisyti ir papildomai į biudžetą sumokėti 36 tūkst. eurų. Mokesčių nepriemokos šiandien įmonės neturi. Mokestinių ginčų tarp VMI ir išvardytų įmonių nėra ir nebuvo“, – 15min teigė VMI atstovė Rūta Asadauskaitė.

Mokestiniai klausimai pastaruoju metu persekioja R.Karbauskį. Prie kaktomušos su E.Jakilaičiu ir problemų Latvijoje galima pridėti ir ką tik nuvilnijusį skandalą Seime. R.Karbauskio partijos kolegos pasiūlė įstatymo pataisą, kuri, anot Seimo narės Aušros Maldeikienės ir mokesčių ekspertės Rūtos Bilkštytės, galėjo tapti milžiniška mokestine lengvata stambiesiems žemvaldžiams. R.Karbauskis yra vienas stambiausių Lietuvos žemvaldžių.

„Valstiečiai“ savo pasiūlymą atsiėmė kilus triukšmui žiniasklaidoje ir Seimo salėje. R.Karbauskis savo ruožtu patikino niekaip neprisidėjęs prie pataisų atsiradimo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kalbėdamas apie Edmundo Jakilaičio verslą, Ramūnas Karbauskis smarkiai apsiskaičiavo
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kalbėdamas apie Edmundo Jakilaičio verslą, Ramūnas Karbauskis smarkiai apsiskaičiavo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius