-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 11 08 /12:21

Valdantiesiems nepavyko atmesti prezidentės veto dėl dotacijos LSDDP – pritrūko balsų

Ketvirtadienį valdantiesiems nepavyko pasiekti, kad Seimas atmestų prezidentės Dalios Grybauskaitės veto įstatymų pakeitimams, kuriais planuota atverti galimybę gauti dotaciją Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP). Prie to prisidėjo ir opozicijos pusėn stoję savi – veto atmetimo nepalaikė „valstiečiai“ Vytautas Bakas ir Raimundas Martinėlis.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Per priėmimo stadiją pirmiausia balsuojama, ar priimti visą įstatymą be pakeitimų ir prezidentės veto atmesti. Tam reikia, kad „už“ balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Balsuojant dėl Politinių partijų įstatymo pakeitimo už įstatymo projektą be prezidentės pataisų balsavo 68, prieš 48, susilaikė 2 Seimo nariai.

Prieš šią pataisą balsavo „valstietis“ R.Martinėlis, pakeitimui prieštaravęs LVŽS atstovas V.Bakas šiame balsavime nedalyvavo.

D.Grybauskaitės pasiūlymai šiai pataisai būtų leidę skirti socialdarbiečiams dotaciją nuo kitų metų, tačiau opozicijai sugriovus kvorumą neužteko balsų joms priimti.

Atverti LSDDP kelią į dotaciją planuota dviejų įstatymų pakeitimais – ne tik Politinių partijų įstatymo, bet ir 2018 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo. Pastarąja pataisa siūlyta leisti skolintis naujų partijų finansavimui ir NATO įsipareigojimams.

Balsuojant dėl šios pataisos priėmimo be pakeitimų, nepritarta leisti skolintis naujų partijų finansavimui. Už siūlymą balsavo 67, prieš 41, susilaikė 1 Seimo narys.

Dar vienu balsavimu Seimas pritarė prezidentės pasiūlymui Vyriausybei leisti skolintis įsipareigojimams NATO užtikrinti.

Balsuojant dėl šios pataisos „prieš“ paspaudė du „valstiečiai“ – V.Bakas ir R.Martinėlis.

Diskutuojant dėl pataisų „valstietis“ V.Bakas saviškiams bandė pasakyti, kad 200 tūkst. eurų, kurie būtų buvę skirti LSDDP, būtų galima panaudoti gerokai naudingiau.

„Gerbiami mano kolegos, kreipiuosi į premjerą, paskirkim 200 tūkst. visiems komitetams, kurie pateiktų siūlymus, kokią pridėtinę vertę galėtų pasiūlyti už 200 tūkst. eurų. Mes galėtume pilnai aprūpinti žvalgybą, analitinius padalinius, kurių reikia Lietuvai“, – kam būtų galima geriau panaudoti minėtą sumą, vardijo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Bandė suspėti iki dotacijų dalybų

Valdantieji skubėjo prezidentės veto atmesti, nes norėjo, kad pataisos įsigaliotų iki tol, kol Vyriausioji rinkimų komisija paskirstys partijoms dotacijas.

Pagal įstatymą, antrojo pusmečio dotacija partijoms turi būti pervesta iki lapkričio 15 dienos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgis Razma
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgis Razma

Konservatorius Jurgis Razma diskutuojant dėl pataisų sakė, kad rinkėjai, balsuodami rinkimuose, pasako, kad kartu paremia partiją.

„Šioje kadencijoje staiga pasiūlyta keisti tuos principus, priežastis puikiai prisimename“, – teigė jis. Anot jo, LSDDP galvos, kurdamos partiją, puikiai žinojo, koks yra reguliavimas, kad dotacijos jie negaus, ir vis tiek nusprendė partiją kurti.

J.Razma svarstė, kad LSDDP kūrėjai dar prieš partijos kūrimą buvo sutarę su „valstiečiais“, kad šie jiems parūpins dotaciją pakeitę esančią tvarką.

„Reiškinį galima vadinti specifine politinės korupcijos atmaina, kai už paramą bandoma atsilyginti mokesčių mokėtojų pinigais, tai tikrai yra nepriimtina“, – kalbėjo J.Razma.

Konservatorius Kęstutis Masiulis sakė, kad taip įvedamas politiko krepšelis. Petras Gražulis jam atsakė, kad tame nieko blogo.

„Įstatymui reikia pritarti, o svarbiausiai dėl to, kad konservatoriai pasisako prieš“, – savo argumentus dėstė jis.

Konservatorius Edmundas Pupinis sakė, kad čia ne teisės aktų pakeitimas, o sandoris – daugumos neturintys „valstiečiai“ perka paramą iš LSDDP.

„Skatinamas vaikščiojimas per partijas, kiekvienas Seimo narys turės sumą, kurią galės atsinešti į kitą partiją“, – sakė jis.

„Valstietis“ Stasys Jakeliūnas aiškino, kad mokesčių mokėtojų pinigais finansuojama vienos partijos idėja, propaganda ir pozicija.

„Įstatymas gal neidealus, situacija gal neeilinė, bet lyginant su tuo kas vyksta, šešėlinis finansavimas, propagandos finansavimas nacionaliniame transliuotojuje, va, ką reikia tirti“, – į E.Pupinio siūlymą, kad valdantiesiems reikėtų ištirti savo pačių pasiūlymą, atsakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius