-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 10 09

Rasa Juknevičienė: net ir ekonominių sunkumų akivaizdoje NATO privalo išlaikyti gynybinius pajėgumus

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė antradienį dalyvaudama NATO gynybos ministrų susitikime Briuselyje kartu su kitais ministrais aptarė ekonominio nuosmukio įtaką Aljanso gynybos pajėgumams, NATO šalių vadovų Čikagoje priimtus sprendimus stiprinti gynybos pajėgumus, gynybos planavimo aspektus.
Spaudos konferencija, skirta Lietuvos pajėgų išvedimui iš Afganistano
Rasa Juknevičienė / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Susitikime buvo išreikštas susirūpinimas dėl mažėjančių gynybos biudžetų, svarstyta, kaip išlaikyti NATO efektyvumą ir pajėgumus“, – pranešime spaudai cituojama R. Juknevičienė. Pasak jos, svarbu, kad ekonominė ir finansų krizė neperaugtų į saugumo krizę Europoje.

Ministrams pristatyta NATO gynybos biudžetų panaudojimo efektyvumo statistinė analizė.  R. Juknevičienė pabrėžė, kad nepaisant valstybės dydžio, valstybių dalyvavimas NATO operacijos yra politinės valios išraiška.

„NATO gynybos planavimas yra ne vien biurokratinis, bet ir politinis procesas. Manau, kad politikai turi aiškiai matyti, kokius pajėgumus NATO sukuria už turimus pinigus ir prisiimti atsakomybę už nepadarytus darbus,“ –
sakė krašto apsaugos ministrė  R. Juknevičienė.  Ji taip pat teigė, jog svarbu įgyvendinti kuo daugiau bendrų NATO pratybų po 2014 metų, kadangi tai užtikrina ne tik naštos tarp sąjungininkų pasidalijimą, bet ir NATO matomumą.

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas pabrėžė glaudesnio bendradarbiavimo svarbą  gynyboje ir teigė, jog mažėjančių gynybos biudžetų akivaizdoje geriausias pasirinktas kelias – dalintis resursais ir koordinuoti bendrus projektus siekiant išlaikyti ir didinti pajėgumus.

Ministrai aptarė NATO šalių vadovų šių metų gegužę Čikagoje (JAV)  priimtus sprendimus stiprinti gynybinius pajėgumus – daugiašalių projektų įgyvendinimą. Šie projektai leis sąjungininkams naudotis būtinais pajėgumais, pavyzdžiui, išminavimo, amunicijos arba jūrinių stebėjimo laivų pajėgumais.

Be to, ministrai priims dokumentus, kurie apibrėš NATO operacijos ateitį Afganistane po 2014 metų. Tuomet pasibaigs NATO vadovaujama Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. ISAF) operacija, kurią pakeis NATO vadovaujama Mokymo, patariamoji ir pagalbos misija. Planuojama, kas NATO vadovaujama misija Afganistane po 2014 m. bus ne kovinė, bet skirta Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms mokyti. 

NATO gynybos ministrų susitikimas vyksta spalio 9-10 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius