Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 29

Raseiniuose mero ir valdančiųjų konfliktas gali prišaukti valdžios griūtį

Taip jau nutiko, kad dalis Raseinių valdančiųjų – socialdemokratai – atsisakė vietų prie „lovio“ ir pasitraukė į opoziciją. Pastaroji tapo didesnė ir galingesnė už buvusią poziciją. „Darbietis“ meras Algirdas Gricius virto kone pirmuoju šalyje tiesiogiai išrinktu mažumos meru. Dauguma tapę opozicionieriai panoro nulupti nuo mero jo teiktus žmones – administracijos direktorių ir net vicemerę.
Algirdas Gricius
Algirdas Gricius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Gruodžio 15 dieną įvyko savotiška Raseinių revoliucija. Nutiko tai, ko visi bijojo ir apie ką visi kalbėjo dar prieš tiesioginius merų rinkimus. Raseinių rajono savivaldybės taryboje susiformavo nauja koalicija, kuri panoro ir permainų viršūnėse.

Naujoji dauguma nori nušalinti administracijos direktorių „tvarkietį“ Algimantą Mielinį.

Raseinių rajono taryboje yra 25 nariai. Pavasarį rinkimuose po 7 vietas laimėjo „darbiečiai“ ir socialdemokratai. Jie ir suformavo valdančiąją daugumą, prisijungę 3 „tvarkiečius“.

Gruodį socialdemokratai nusprendė išeiti iš valdančiosios daugumos ir merą palikti vieną prieš tarybos daugumą.

Naujoji dauguma nori nušalinti administracijos direktorių „tvarkietį“ Algimantą Mielinį. Vėliau – užsimanė pakeisti ir „darbietę“ vicemerę Gitaną Rašimienę. Artimiausias tarybos posėdis vyks gruodžio 29 d., antradienį.

Taryba turi teisę nušalinti merui palankų direktorių

Administracijos direktorių norėta pašalinti dar gruodžio 15 dieną, tačiau tam įvykti neleido pats meras. Apkaltino tarybą neteisėtumu.

Nuostata, jog administracijos direktorius yra skiriamas mero teikimu, šiuo atveju netaikoma.

Neva, vienu sprendimu norima nuimti esamą administracijos direktorių ir tuo pačiu paskirti naują. Pasirodo, kad viskas galima. Taip jam aiškinamajame rašte paaiškino ir jo partijos kolegė Dalia Masaitienė.

Ji išdėstė Vidaus reikalų ministerijos požiūrį į situacija, tačiau nenurodė, kad meras privalo taip elgtis. Tik patikslinta, kad nuostata, jog administracijos direktorius yra skiriamas mero teikimu, šiuo atveju netaikoma.

Kitaip tariant – taryba gali nušalinti administracijos direktorių, o meras negali tam sukliudyti. Minėtąjį išaiškinimą meras buvo matęs jau prieš gruodžio 15-osios posėdi.

Antradienį laukia dar didesnė kova. Nes valdančiaisiais tapusi opozicija jau nesitenkins vien administracijos direktoriaus galva. Jie nori ir mero partijos kolegės vicemerės. Tiksliau – jos užimamo posto.

Meras pranašauja valdžios griūtį ir tiesioginį valdymą

Meras A.Gricius tikina, kad situacija primena šachmatų pato poziciją. Taryba be mero negali išsirinkti savo direktoriaus, o meras be tarybos – jo paskirti.

Valdantieji pareiškė nepasitikėjimą direktoriumi. Kilo konfliktinė situacija. „Deja, darbas sklandžiai nevyko jau iškart po rinkimų. Labiausiai dėl visko kaltas Seimas, galutinai nesutvarkęs tiesiogiai išrinkto mero ir tarybos kompetencijų“, – tikino meras.

Kuo gresia tokios pjautynės dabartinei valdžiai? Jei nepavyks sureguliuoti darbo, išsirinkti visiems tinkamų asmenų į postus, meras pranašauja visą rajono valdžios griūtį.

„Jei per kivirčus nepatvirtintume kitų metų biudžeto, tuomet būtų paleidžiama visa taryba ir įvedamas tiesioginis valdymas.

O po to – nauji rinkimai. Manau, kad tie, kurie užkūrė šią suirutę, galiausiai nukentės labiau, nei aš, kaip tiesiogiai išrinktas meras“, – teigė A.Gricius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius