Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 20

Raseinių rajone arseno aptikta trijose vandenvietėse, vienoje jis neviršijo normos

Raseinių rajone arseno rasta ne tik Ražaitėlių ir Šienlaukio vandenvietėse, bet ir Butkiškėje, tačiau pastarojo kaimo gyventojams tiekiamas vanduo esą užterštas labai nedaug ir normas atitinka.
Geriamas vanduo
Geriamas vanduo / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Yra trečias atvejis, bet ten tik aptikta, neviršija tikrai normos. Tai yra Butkiškės vandenvietė, bet čia 10 mikrogramų neviršija ir netaikome jokių apribojimų“, – ketvirtadienį BNS sakė Raseinių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorė Virginija Lembutienė.

Kaip skelbta, dėl normas viršijančio arseno vandenvietėse Ražaitėlių ir Šienlaukio kaimų gyventojams nurodyta nevartoti vandentiekio vandens maistui, šulinių neturintiems gyventojams čia „Raseinių vandenys“ atveža vandenį plastikiniuose buteliuose.

Dėl arseno klausimo penktadienį Raseinių rajono savivaldybėje vėl rinksis ekstremalių situacijų komisija. Savivaldybės administracijos direktorius Remigijus Ačas BNS teigė, jog bus aptarta, kas padaryta per pastarąsias savaites.

Lyg kažkur išlenda dar viena vietovė, kur padidinta arseno dozė, tai irgi aptarsime.

„Po pirmojo ekstremalių situacijų komisijos posėdžio tiek „Raseinių vandenys“, tiek Sveikatos centras, tiek visi kiti pagal savo kompetenciją pasiskirstė užduotis, ką kiekvienas turi atlikti. Dabar kiekvienas atsiskaitys, ką padarė, gal sužinosime kokių iškilusių naujų problemų“, – sakė administracijos direktorius.

„Lyg kažkur išlenda dar viena vietovė, kur padidinta arseno dozė, tai irgi aptarsime“, – teigė jis.

Pasak V.Lembutienės, komisijos posėdyje penktadienį Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai nesiūlys imtis jokių apribojimų dėl Butkiškės.

Kaip skelbė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas, dėl Ražaitėlių ir Šienlaukio vandenvietėse nustatyto normą viršijančio arseno kiekio praėjusią savaitę gyventojai, vartojantys minėtų vandenviečių geriamąjį vandenį, informuoti apie galimą pavojų sveikatai.

Bendrovės „Raseinių vandenys“ atstovas Algirdas Kumpikevičius BNS sakė, kad prie vandenvietės Ražaitėliuose prisijungusios 10, Šienlaukyje – 30 sodybų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Geriamo vandens čiaupas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Geriamo vandens čiaupas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Raseinių skyriaus vedėja Jovita Endrikė BNS sakė, kad gyventojai kol kas nesikreipė dėl negalavimų, kuriuos būtų galėjęs sukelti arsenas. Jos teigimu, šio sunkiojo metalo sukeltos ligos gali pasireikšti ir ne iš karto.

Jis gali būti viena iš susirgimo priežasčių, gali sukelti mažakraujystę, galvos skausmus, nuplikimą, kvėpavimo takų ligas.

„Tai yra sunkusis metalas, jis patekęs į žmogaus organizmą nelinkęs pasišalinti, linkęs kauptis. Jis gali būti viena iš susirgimo priežasčių, gali sukelti mažakraujystę, galvos skausmus, nuplikimą, kvėpavimo takų ligas“, – pasakojo ji.

Vandens taršos arsenu priežasčių ieškantys aplinkosaugininkai įtaria, kad kalti seni pesticidai.

Pasak Sveikatos centro, arsenas į aplinką patenka iš chemijos, farmacijos, elektronikos, tekstilės, optikos, energetikos, trąšų pramonės įmonių ir jų gaminių. Arseno yra ir akmens anglies pelenuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius