Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 21

Raseinių rajone dėl vandentiekiuose rasto arseno tikrinamas ir gruntinis vanduo

Penktadienį Raseinių rajono savivaldybėje posėdžiavusi Ekstremalių situacijų komisija toliau tarėsi, ką daryti dėl keliose vandenvietėse nustatyto vandens užterštumo arsenu.
Geriamo vandens čiaupas
Geriamo vandens čiaupas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kol kas neapsispręsta dėl naujų gręžinių, pirma turi būti įsitikinta, kad gruntinis vanduo yra švarus, BNS po komisijos posėdžio sakė savivaldybės administracijos direktorius Remigijus Ačas.

„Kai kurie tyrimai pakartotinai atliekami, dar yra neatsakyta, ar yra gruntiniai vandenys užteršti (...). Jeigu mes dabar eksperimentuosime ir išgręšime nežinodami gruntinio vandens kokybės, tai mes galime išleisti pinigus ir neturėti jokios naudos, geriau dešimt kartų pamatuoti ir vieną kartą padaryti sprendimą negu mėtytis, blaškytis ir daryti eksperimentus“, – sakė administracijos direktorius.

Anot jo, naujas gręžinys būtų pigesnis būdas aprūpinti gyventojus vandeniu nei vandentiekio trasos atvedimas iš kitų vandenviečių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Ačas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Ačas

R.Ačas sakė, kad trijose vandenvietėse arseno aptikę tyrėjai penktadienį iškėlė ir versiją, kad tarša galėjo atsirasti iš įrengimų.

„Posėdyje „Grotos“ (vandenį tyrusios bendrovės – red.) atstovai pasakė, kad gali būti net iš pačių įrengimų arsenas: vamzdžių ir taip toliau. Tokia versija yra, kad arsenas yra iš medžiagų, iš kurių yra pagaminti įrengimai, pačios medžiagos gali būti kenksmingos“, – sakė R.Ačas.

Jis patikino, kad šulinių neturintiems gyventojams švarus geriamasis vanduo bus atvežamas iki tol, kad jie vėl galės gerti vandentiekio vandenį.

Be reikalo kelti paniką tarp gyventojų ir juos vos ne per prievartą varyti tikrintis sveikatą, nemanyčiau, kad tai yra tikslinga

„Rajono gyventojai yra sunerimę, jiems bus nušviesta spaudoje smulkiai, kaip jie turi elgtis vienu ar kitu atveju. Dabar gyventojai yra įspėti, kad kreiptųsi, jei jie jaučia negalavimus, bus sureaguota tikrai operatyviai, kruopščiai ir rimtai, o be reikalo kelti paniką tarp gyventojų ir juos vos ne per prievartą varyti tikrintis sveikatą, nemanyčiau, kad tai yra tikslinga“, – sakė administracijos direktorius.

Kitas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis numatytas ne vėliau kaip po mėnesio.

Dėl Ražaitėlių ir Šienlaukio vandenvietėse nustatyto normą viršijančio arseno kiekio praėjusią savaitę gyventojai, vartojantys minėtų vandenviečių geriamąjį vandenį, informuoti apie galimą pavojų sveikatai. Nedidelis arseno kiekis rastas ir vandenvietėje Butkiškėje, tačiau čia arseno kiekis normos neviršijo ir ribojimų jį vartoti netaikoma.

Kaip skelbta, dėl normas viršijančio arseno vandenvietėse Ražaitėlių ir Šienlaukio kaimų gyventojams nurodyta nevartoti vandentiekio vandens maistui.

Bendrovės „Raseinių vandenys“ atstovas Algirdas Kumpikevičius BNS teigė, kad prie vandenvietės Ražaitėliuose prisijungusios 10, Šienlaukyje – 30 sodybų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Geriamo vandens čiaupas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Geriamo vandens čiaupas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Raseinių skyriaus vedėja Jovita Endrikė BNS anksčiau šią savaitę pasakojo, kad arseno sukeltos ligos gali pasireikšti ir ne iš karto.

„Tai yra sunkusis metalas, jis patekęs į žmogaus organizmą nelinkęs pasišalinti, linkęs kauptis. Jis gali būti viena iš susirgimo priežasčių, gali sukelti mažakraujystę, galvos skausmus, nuplikimą, kvėpavimo takų ligas“, – pasakojo ji.

Vandens taršos arsenu priežasčių ieškantys aplinkosaugininkai įtaria, kad gali būti kalti seni pesticidai.

Pasak Sveikatos centro, arsenas į aplinką patenka iš chemijos, farmacijos, elektronikos, tekstilės, optikos, energetikos, trąšų pramonės įmonių ir jų gaminių. Arseno yra ir akmens anglies pelenuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius