Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 30

Raseinių rajone suniokotos Pirmojo pasaulinio karo Vokietijos imperijos karių kapinės

Kultūros paveldo bendruomenę sukrėtė žinia apie suniokotas, vandalų iškasinėtas Pirmojo pasaulinio karo Vokietijos imperijos karių kapines, esančias Raseinių rajone, Ariogalos seniūnijoje, Didžiulių kaime.
Suniokotos karių kapinės Didžiulių kaime
Suniokotos karių kapinės Didžiulių kaime / Kultūros paveldo departamento nuotr.

Kultūros paveldo departamentas praneša, kad kapinių žemės sklypą panaudos sutartimi valdo ir prižiūri Raseinių rajono savivaldybė. Nors šios kapinės neregistruotos Kultūros vertybių registre, tačiau Kultūros paveldo departamentui (KPD) rūpi jų apsauga.

Paveldosaugininkai dės visas pastangas, kad tokios ir panašios atokesnėse vietose esančios senosios kapinės, pilkapiai, kiti kultūrinę vertę turintys objektai būtų stebimi nuotoliu įrengtomis vaizdo kameromis.

Kapinių jų teritorijoje išlikę 73 betoniniai kryžiai, dalis kryžių jau sunykę. Istorijos entuziastai su karo istorijos klubu „Rytų frontas“, vienijančiu besidominčius XX a. pradžios karybos istorija, užsiimančiu Pirmojo pasaulinio karo kapų paieška, 2020 m. šiuos kapus buvo sutvarkę, sustatę išvirtusius kryžius, suregistravę visas antkapinėse lentelėse rastas pavardes, išvalę nuo sąžalynų. Paveldosaugininkus stebina ir menkas vandalų archeologijos išmanymas: juk karių kapinėse ypatingų radinių praktiškai nebūna, nieks nelaidoja su ginklais ar kokiomis nors vertybėmis. Daugiausiai, ką galima rasti, tai yra uniformų sagos.

Šios kapinės jau įregistruotos Nekilnojamojo kultūros paveldo inventoriuje. Kaip ir dėl kitų inventoriuje esančių objektų, Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdyje bus sprendžiama, ar kapinėms suteikti apsaugą ir jas registruoti Kultūros vertybių registre (registruojamos tik išskirtinę vertę turinčios).

Nors šiuo metu nėra aišku, ar vandalai, kasinėję kapines, naudojosi metalo ieškikliais, Kultūros paveldo departamentas primena: nors metalo ieškiklių naudojimas Lietuvos Respublikoje nėra uždraustas, tačiau jis ribojamas paveldo apsaugą reglamentuojančių teisės aktų.

Ieškoti kultūrinę, istorinę vertę turinčių daiktų, vykdant kasinėjimus ar naudojantis metalo ieškikliais arba bet kokia kita paieškos įranga, gali tik atestuoti tyrėjai. Metalo ieškiklio negalima naudoti ne tik kultūros paveldo objektuose, jų apsaugos zonose, tačiau ir draudžiama ieškoti antikvarinių, archeologinių ir kitų Kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatyme įvardintų radinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius