Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 12

Raseinių rajone – tuberkuliozės židinys

Raseinių rajone – tuberkuliozės židinys. Sunkia liga susirgo keturi vienuose namuose gyvenę asmenys. Vietos gyventojai sako, kad tokių tuberkuliozės židinių gali būti ir daugiau, bet nėra būdų, kaip priversti rizikos grupėje esančius ir gydymo vengiančius asmenis pasitikrinti sveikatą.
Tuberkuliozės bakteriologijos laboratorijoje
Tuberkuliozės bakteriologijos laboratorijoje

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai konstatuoja, kad Lietuvos sergamumo tuberkulioze rodikliai – vieni prasčiausių Europos Sąjungoje. Gerinti situaciją mestos didelės lėšos, bet gydymo rezultatais pasigirti vis dar negalima.

Raseinių rajone netoli Viduklės, Alaviniškių kaime gyvenantis vyras sodyboje šeimininkauja vienas. Dar prieš pusmetį sako viskas buvę kitaip. Su juo gyveno motina, brolis su sugyventine. Motina mirė pavasarį, esą plaučiai „sudegė“. Tuberkulioze sirgo ir jis, bet sako gydęsis ir pasveikęs.

Kas nuo ko užsikrėtė sako sunku pasakyti, o didžiausias triukšmas kilo, kai atvira tuberkuliozės forma sirgęs ir Romainių ligoninėje gydęsis brolis iš jos pabėgo. Medikai kreipėsi pagalbos į pareigūnus. Šiuo metu jis rastas ir gydomas priverstinai. Gydoma ir jo sugyventinė.

„Asmenys, galimai turėję artimą sąlytį, yra informuoti ir nukreipti pas šeimos gydytojus sveikatos ištyrimui dėl tuberkuliozės“, – sako Visuomenės sveikatos centro Raseinių skyriaus vedėja Jovita Endrikė.

Apie kaimynystėje esantį tuberkuliozės židinį seniūnijoje, prie parduotuvių, kitose žmonių susibūrimo vietose išplatinti pranešimai. Į vietos ambulatoriją kreipėsi dešimt žmonių pasitikrinti sveikatos.

Pasak Viduklės seniūnės, dažniausiai gydymo vengia asocialūs ir pašalpas gaunantys asmenys. Už išmokas privaloma dirbti seniūnijoje, bet jiems nereikia sanitarinių knygelių.

Tuberkuliozė yra lašeliniu būdu per orą plintanti infekcinė liga. Vienas sergantis asmuo per metus gali užkrėsti iki 15 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius