Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 08 /18:11

Pretendentą į merus asilu išvadinęs R.Ačas atleistas iš Raseinių rajono apygardos komisijos

Dėl siekio paveikti rinkėjų valią Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) „socialdarbiečių“ atstovą Remigijų Ačą pašalino iš Raseinių rajono rinkimų apygardos komisijos. Penktadienį toks sprendimas priimtas 10 VRK narių balsavus už, vienam prieš ir vienam susilaikius. Iš pareigų atleistas R.Ačas socialiniame tinkle „Facebook“ vieną pretendentą į merus išvadino asilu, kitam – priskyrė sprendimus, dėl kurių pats yra tiriamas.
Remigijus Ačas
Remigijus Ačas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dėl R.Ačo komentarų socialiniame tinkle „Facbook“ apie pretendentus į Raseinių rajono merus konservatorių Andrių Bautronį ir save išsikėlusį Dainių Šadauskį VRK vasarį sulaukė dviejų skundų – dėl „politikavimo“ ir prasivardžiavimo.

Pirmuoju atveju R.Ačas rašė, kad Raseinių rajono savivaldybės tarybos narys A.Bautronis, nuo 2015 metų gruodžio 15 dienos iki 2016 metų lapkričio 24 dienos, priklausė valdančiajai daugumai. Jai priklausė ir nuo 2018 metų balandžio 26 dienos ir nuo tada esą „tiesiogiai kuruoja Raseinių autobusų parką ir Raseinių komunalines paslaugas“.

„Pasiskyrė ten valdybos pirmininką, keletą valdybos narių, Raseinių komunalinių paslaugų direktorių. R.Ačas administracijos direktoriumi tapo 2016 metų lapkričio 24 dieną ir dirbo iki 2018-04-26. Tad visi Raseinių vandenyse ir kitose įmonėse pagrindiniai sprendimai nuo 2015-12-15 iki 2016-11-24 buvo priimti prie S.Vaičiaus ir A.Bautronio“, – socialiniame tinkle aiškino R.Ačas.

Pasiūlė prisiimti atsakomybę

Jis taip pat pridūrė prašantis jo komentaro netraktuoti kaip „pasisakymo prieš kandidatą ANDRIŲ BAUTRONĮ“.

„Mano komentaro esmė, kad šios kadencijos tarybos nariai turi turėti drąsos prisiimti ASMENINĘ ATSAKOMYBĘ už priimtus sprendimus, o ne bėgti nuo jos ir klaidinti rinkėjus permetinėdami atsakomybę kitiems...“ – komentavo R.Ačas.

Aiškindamas savo komunikaciją VRK jis tikino taip atsakęs į laikraštyje „Alio Raseiniai“ skelbtus netiesioginius kaltinimus.

„Kadangi laikraštyje netiesiogiai buvau apkaltintas, kad ir aš esu prisidėjęs prie tų neskaidrių procesų, dėl kurių dabar yra kreiptasi į Generalinę prokuratūrą, tai savo feisbuko paskyroje įdėjau laikraščio foto ir paaiškinau visuomenei, kad tuo metu nedirbau Raseinių savivaldybės administracijos direktoriumi, o visi sprendimai buvo priiminėjami valdančiosios daugumos, kurioje buvo A.Bautronis, ir daugumoje atvejų už tai balsavo“, – VRK sprendimo projekte cituojamas R.Ačas ir pridūrė, kad įrašus virtualioje erdvėje ištrynė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Rinkimai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Rinkimai

Kitas skundas susijęs su pretendentu į Rajono merus D.Šadauskiu, kuris socialiniame tinkle „Facebook“ išdėstė poziciją apie aplinkybes, galimai susijusias su R.Ačo išrinkimu Raseinių rajono meru.

Į tai pats R.Ačas atsakė: „[...] Tokio „asilo“ kaip Šadauskas buvimo meru 3 mėn (2010 pabaiga, 2011 pradžia) labai brangiai atsiejo Raseiniams. Dar dabar kenčiam nuo hipodromui padarytų sprendimų. Gal Jau atsimerkei užimdamas paskutinę vietą rinkimuose.“

„Rodo dar arkliagalvį“

O vėliau pridūrė: „Jei tavo veidrodis kitą gyvūną rodo, tai įsigyk naują“, „rodo dar arkliagalvį“.

Kovo 6 dieną aiškindamas šiuos komentarus, R.Ačas VRK teigė, kad savivaldos rinkimai baigėsi, D.Šadauskis nebėra pretendentas rajono mero rinkimuose, o komentaras esą neturėjo įtakos jo pasiektiems rezultatams.

Jis taip pat pridūrė, kad komentarus parašė „puikiai suprasdamas asmenų suinteresuotų jo šmeižimu ir tolimesniu provokavimu“ ir pranešė nusprendęs artimiausiu metu atsistatydinti iš apygardos komisijos nario pareigų.

Anot VRK nario Tauro Rutkūno, ketvirtadienį R.Ačas pateikė atsistatydinimo pareiškimą. Tačiau VRK, argumentuodama skirtingomis pasekmėmis, nusprendė jo netenkinti ir R.Ačą iš rinkimų apygardos komisijos pašalino pati.

Pagal įstatymą, rinkimų komisijos nariui draudžiama bet kokios formos rinkimų agitacija ar kiti bandymai paveikti rinkėjų valią. Asmuo, pažeidęs šį reikalavimą, turi būti atleistas iš rinkimų komisijos ir gali būti patrauktas atsakomybėn.

Konservatorių kandidatas A.Bautronis mero rinkimuose Raseinių rajone pagal balsų skaičių tarp konkurentų užėmė pirmąją vietą ir pateko į antrąjį rinkimų turą. Kitas aptariamas kandidatas – D.Šadauskis – rinkimuose užėmė paskutinę aštuntą vietą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Remigijus Ačas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Remigijus Ačas

Buvęs Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktorius R.Ačas iš šių pareigų atleistas po to, kai Vyriausioji tarybinės etikos komisija nusprendė, kad jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Administracijos direktoriaus pareigas ėjusiam R.Ačui yra pareikšti įtarimai dėl kyšio paėmimo. Įtariama, kad politikas už kyšį vykdant viešąjį pirkimą galėjo sudaryti išskirtinai palankias sąlygas vienai privačiai bendrovei, pasirašiusiai sutartį su Raseinių rajono savivaldybės valdomu autobusų parku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius