-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 06

Raseinių rajono meras žada kreiptis į KPD dėl sovietinių monumentų išbraukimo iš vertybių

Raseinių rajono meras Andrius Bautronis pareiškė, kad kreipsis į Kultūros paveldo departamentą (KPD) su prašymu išbraukti iš vertybių sovietinius monumentus.
Andrius Bautronis
Andrius Bautronis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Geriau vėliau nei niekada. Metas apsivalyti nuo sovietmetį šlovinančių monumentų. Paminklai, išdidžiai menantys apie sovietmečiu vykdytas žudynes, mano nuomone, negali likti viešosiose miestų erdvėse“, – feisbuke trečiadienį rašė meras.

Pasak jo, tokie objektai turėtų atsidurti Grūto parke arba „tiesiog išsiųsti atgal į Maskvą“.

„Nusprendžiau kreiptis į Kultūros paveldo departamentą su prašymu visus šiuos objektus išbraukti iš kultūros vertybių registro“, – nurodė A.Bautronis.

Jis teigė, kad tai padaryti paskatino Ukrainoje „teroristinės Rusijos vykdomas genocidas Ukrainoje“.

Anksčiau apie planus inicijuoti diskusiją dėl sovietinių karių palaidojimo vietos ir monumento iškėlimo pranešė Klaipėdos miesto valdžia, tačiau pabrėžė, kad procesas bus ilgas, ir, kadangi liečia 700 žmonių kapavietę, subtilus.

Kultūros paveldo departamento kultūros vertybių registro duomenimis, Raseinių rajone, Girkalnio kaime, yra 715 Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vieta. Čia stovi gelžbetonio paminklas iš stačiakampio plano postamento su laipteliais ir piramidės formos obelisko.

Dar viena sovietinių karių palaidojimo vieta yra Ariogaloje, čia įrengtas postamentas su Sovietų Sąjungos kario su ginklu skulptūra. Čia palaidota per 500 sovietų karių, tikslus jų skaičius nežinomas.

Pačiuose Raseiniuose yra kapavietė, ant kurios įrengta Sovietų Sąjungos kario su ginklu, vienoje rankoje laikančio vainiką, kitoje – šalmą, skulptūra. Čia palaidota per tūkstantis sovietų karių.

Viduklėje palaidota dar 119 sovietų karių, čia įrengtas obeliskas jiems atminti. Dar viena obelisku pažymėta per 100 karių kapavietė yra Šiluvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius