Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 06

Reaguodami į planuojamą valstybės tarnybos pertvarką, tarnautojai stoja į profsąjungas

Reaguodami į naujosios Vyriausybės planus skelbti valstybės tarnybos pertvarką, tarnautojai aktyviau stoja į profesines sąjungas.
Profsąjungos mitingas prie Seimo.
Profsąjungos mitingas prie Seimo. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Žmonės papildė ne tik jau egzistuojančias profsąjungas, tačiau kai kuriose ministerijose kuria ir naujas organizacijas.

Pastaraisiais mėnesiais valstybės tarnautojai aktyviau stoja į Valstybės tarnautojų profesinę sąjungą, BNS sakė jos pirmininkė Irena Petraitienė.

Ji neatskleidžia, kiek tiksliai narių papildė profsąjungą, tačiau teigia, jog tai susiję su naujosios Vyriausybės planais pertvarkyti valstybės tarnybą.

„Nėra labai daug papildomai stojančiųjų, bet aišku, didesnis judėjimas yra, ypač ministerijose. Bijau sakyti, kad tai vyksta labai masiškai, bet tikrai matome pagyvėjimą“, – BNS sakė I.Petraitienė.

„Be abejo, kiekvienas galvoja apie save ir apie tai, kad pertvarka bus. Esant profsąjungos nariui vis tiek yra tam tikrų saugiklių, ypač vadovaujantiems profsąjungų nariams“, – pridūrė ji.

Prieš kelis mėnesius darbą pradėjusi Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė žada inicijuoti valstybės tarnybos pertvarką.

Premjeras kol kas neįvardija, kada reforma bus pradėta. Jo atstovai teigia, kad pertvarkos tikslas bus valstybės tarnybos kokybės, efektyvumo gerinimas ir mažinama biurokratija.

„Esame įsitikinę, kad tai duos realią naudą tiek valstybei, tiek ir visuomenei. Apie reformos būtinybę kalbama jau labai seniai, tačiau iki šiol buvę bandymai davė tik kosmetinę, o ne realią naudą. Metas realiems pokyčiams, kuriuos ir norime įgyvendinti“, – BNS sakė ministro pirmininko atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Ruošdamasi valstybės tarnybos pertvarkai profesinė sąjunga įsikūrė Žemės ūkio ministerijoje.

„Prieš kelis metus buvo įkurta Žemės ūkio ministerijos darbuotojų profsąjungos pirminė grupė, ji nebuvo juridiniu asmeniu, nes ją iki spalio sudarė penki žmonės, – pasakojo profsąjungos pirmininkė Edita Viešchnickienė. – Prieš savaitę mes padarėme steigiamąjį susirinkimą ir įsteigėme profsąjungą kaip juridinį asmenį. Šiuo metu joje yra šimtas narių.

„Naujos Vyriausybės programoje yra paskelbtos nuostatos dėl valstybės tarnybos optimizavimo. Žmonės šiandien yra sunerimę, nes konkrečių pasiūlymą iš Vyriausybės dar nėra. Žmonės nori, kad ta pertvarka būtų padaryta socialiai atsakinga“, – pridūrė ji.

Tarnautoja teigė, kad tarp profsąjungos tikslų taip pat yra ministerijos darbuotojų atstovavimas Trišalėje taryboje tariantis dėl Darbo kodekso pataisų. Profesinė sąjunga taip pat žada su ministerijos vadovybe svarstyti planus perkelti ministeriją į Kauną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius