-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 17 /17:03

Reaguoja į padėtį Baltarusijoje: šaukiama Europos Vadovų Taryba, sankcijų sąrašas jau rengiamas

Sąrašas Baltarusijos režimo atstovų, kuriems galios sankcijos, jau rengiamas sako prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė. Trečiadienį dėl padėties Baltarusijoje, pasak jos, trijų Baltijos šalių ir Lenkijos vadovų iniciatyva šaukiama neeilinė Europos Vadovų Taryba. Jos metu, anot patarėjos, taip pat visas dėmesys teks Baltarusijai, kurioje daugiau nei savaitę tęsiasi masiniai, kruvini protestai.

„Visos keturios šalys kalba dabar apie tai, kad sankcijos Baltarusijos valdžios pareigūnams, atsakingiems už susidorojimą su asmenimis, yra neišvengiamos.

Vadovų pastangų dėka – yra pranešimas gautas – kad šį trečiadienį vyks neeilinė [Europos] Vadovų Taryba – video konferencijos būdu. Taigi pradedam intensyvų pasiruošimą šiai vadovų tarybai“, – pirmadienį po prezidento Gitano Nausėdos susitikimo su premjeru, ministrais ir saugumo tarnybų vadovais kalbėjo A.Skaisgirytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Asta Skaisgirytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Asta Skaisgirytė

Europos Vadovų Taryba, pasak jos, kalbės apie sankcijas tam tikriems Baltarusijos asmenims, Europos Sąjungos vaidmenį.

„Baltarusija – ne tik sankcijos, žinoma. Bus apsikeista nuomonėmis, vertinimais dėl įvykių Baltarusijoje ir tai, kaip Europos Sąjunga reaguoja į tai. Tame tarpe ir sankcijų klausimas bus svarstomas“, – komentavo prezidento patarėja.

Kas gali labiausiai kliudyti sankcijų sąrašą parengti ES mastu, A.Skaisgirytė nenurodė, tačiau tikino, kad sąrašas jau rengiamas.

„Pavesta daryti sąrašus ir rengti sankcijų mechanizmą. Norėtume tikėtis, kad tai bus įgyvendinta“, – tikino patarėja.

Neatmeta galimybės dėl nacionalinių sankcijų

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, jog sankcijų sąrašo turinys derinamas Europos lygmeniu, galimos pavardės derinamos su Latvija, Estija, Lenkija.

„Diskutuojam. Sąrašą pateikiame Europos Sąjungos institucijoms. Tai nėra viešinimas procesas [...]. Pagaliau: koks jis bebūtų, jis nėra baigtinis ir nebus“, – nurodė ministras.

Per kiek laiko ES atskiriems Baltarusijos piliečiams įves sankcijas, jei įves, L.Linkevičius nesiėmė spėlioti. Tiesa, vylėsi, kad tai įvyks kuo greičiau.

Neatmetam nacionalinių sankcijų galimybės.

„Mes norėtume, kad tai būtų kuo greičiau, teikiame savo pasiūlymus – ne tik, kad norime, bet ir teikiame. Tikiu, kad ir kitos šalys tą daro. Taip pat neatmetam nacionalinių sankcijų galimybės, kas viens kitam netrukdo“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras, pridurdamas, kad sankcijų ES mastu sąrašas ir sankcijų, kurias taikys tik Lietuva, sąrašas gali būti rengiami lygiagrečiai.

Visgi ministras akcentavo, jog europinės sankcijos būtų efektyvesnės: „Ten kalbama ir apie aktyvų užšaldymus, ir patekimas į europinę erdvę irgi stipriai ribojamas.“

L.Linkevičius taip pat neatmetė galimybės, jog nestabilia padėtimi Baltarusijoje sieks pasinaudoti Kremlius. Tačiau, – patikino jis, – kad jokios eskalacijos pasienyje šiuo metu nėra.

Prieglobsčio pasiprašė du Baltarusijos piliečiai

Masiškai prašančių prieglobsčio Lietuvoje dėl padėties Baltarusijoje nėra, spaudos konferencijos metu po susitikimo su prezidentu G.Nausėda teigė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

„Net ir būnant labai nesaugioje aplinkoje Baltarusijos piliečiai vertina, kad reikės palikti namus, darbus, savo aplinką neapibrėžtam laikui“, – kalbėjo ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Ministrės žiniomis, politinio prieglobsčio pastarosiomis dienomis pasiprašė du asmenys, dar dviems suteiktas leidimas atvykti ypatingais humanitariniais tikslais.

Lietuva, pasak vidaus reikalų ministrės, yra pajėgi priimti ir šimtus, ir tūkstančius prieglobsčio prašytojų iš Baltarusijos. O jei reikės, gali prašyti pagalbos iš ES.

„Europos Sąjungos Taryba bus informuota, jeigu tokios pagalbos ateityje reikės“, – komentavo R.Tamašunienė, pridurdama, jog padėti galėtų ir Lenkija.

Ministras: į Baltarusijos pratybas Lietuva nereaguos

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis spaudos konferencijos metu prakalbo apie Baltarusijos pasienyje inicijuotas neplanuotas karines pratybas. Į jas Lietuva, anot ministro, nereaguos.

„Kad ir yra eskalacinio pobūdžio, yra neplanuotos, tačiau vis dėlto tiesioginio poveikio Lietuvos saugumui [pratybos] nedaro, tai yra ne tos pajėgos, kurios galėtų daryti tam tikrą įtaką. Lietuvos pusės nuostata – į šiuos eskalacinius veiksmus nereaguoti“, – žurnalistams komentavo ministras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Raimundas Karoblis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Raimundas Karoblis

Lietuva, anot jo, neabejotinai pastebi tiesioginį Kremliaus įsikišimą į įvykius Baltarusijoje.

„Neabejotinai situacija turėtų būti sprendžiama be tiesioginio kitų šalių įsikišimo“, – kalbėjo R.Karoblis, bet pridūrė, jog duomenų apie tai, kad Rusija planuotų įvesti savo pajėgas į Baltarusijos teritoriją, nėra.

VIDEO: Reaguoja į padėtį Baltarusijoje: šaukiama Europos Vadovų Taryba, sankcijų sąrašas jau rengiamas

Pirmadienį prezidentas G.Nausėda padėtį Baltarusijoje aptarė ne tik su Vyriausybės nariais, bet ir Seimo pirmininku, Seimo nariais, kurie turi planų artimiausiu metu vykti į Minską.

Pirmadienio pavakarę Lietuvos šalies vadovas planuoja telefonu kalbėtis su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

Baltarusijos valdžiai praėjusį pirmadienį paskelbus, kad Aliaksandras Lukašenka per prezidento rinkimus surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje kilo ir iki šiol tęsiasi tūkstantiniai protestai. Jie malšinami smurtu – sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, sulaikytieji praneša apie kankinimus sulaikymo įstaigose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius