-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 08

Realiausi pretendentai vadovauti Socialdemokratų partijai

Mindaugas Sinkevičius, Zigmantas Balčytis ir Gintautas Paluckas – trys socialdemokratai, pasak ekspertų, turintys daugiausia šansų vadovauti Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP). Tačiau socdemams, tikėtina, labiau padėtų Vilija Blinkevičiūtė, nors ji greičiausiai partijos pirmininko posto nesieks.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iki vasario 6-osios LSDP skyriai iškėlė 11 kandidatų į partijos pirmininkus. Pirmą kartą vykstančiuose visuotiniuose LSDP pirmininko rinkimuose kiekvienas partijos narys turi teisę balsuoti savo skyriuje už pasirinktą kandidatą.

Galutinį sprendimą, ar dalyvaus rinkimuose, kandidatai turi pareikšti iki kovo 12-osios. Tiesioginis LSDP narių balsavimas už iškeltus kandidatus partijos skyriuose vyks balandžio 6–8 dienomis, o rezultatai bus paskelbti balandžio 10-ąją. Antrasis rinkimų turas – balsavimas už du daugiausia balsų surinkusius kandidatus – numatytas balandžio 28–29 d.

Kas tapo naujuoju LSDP vadovu turėtų paaiškėti gegužės 2-ąją.

LSDP partijos skyriai iškėlė 11 kandidatūrų: Z.Balčyčio, M.Basčio, V.Blinkevičiūtės, Kristinos Miškinienės, Andriaus Palionio, G.Palucko, Juliaus Sabatausko, M.Sinkevičiaus, Algirdo Syso, Artūro Skardžiaus, Manto Varaškos.

A.Butkevičius partijoje išliks įtakinga figūra?

LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius sausio viduryje patvirtino, kad nebesieks būti perrinktas.

„Kaip žinote, esu nusprendęs nebesiekti LSDP pirmininko posto artėjančiame suvažiavime. LSDP nelaimėjo Seimo rinkimų ir aš, kaip partijos pirmininkas, prisiimu politinę atsakomybę. Taip nusprendžiau dar prieš paskelbiant galutinius Seimo rinkimų rezultatus ir savo žodžio laikysiuosi“, – teigė A.Butkevičius.

Vytauto Didžiojo universiteto politologas Lauras Bielinis sako, kad A. Butkevičių norėjo iškelti ne viena socialdemokratų grupė, tačiau pats A. Butkevičius esą kategoriškai atsisakė.

„Manau, jis turėtų šansų [būti perrinktas], ir gana didelių, nes partijoje turi didelį palaikymą. Tačiau sutinku su jo poziciją, kurią jis dabar demonstruoja – atsisako kandidatuoti, tokiu būdu užleisdamas pozicijas kitiems žmonėms ir sukurdamas galimybę atsirasti naujiems lyderiams. Tačiau jis visiškai neapleidžia savo pozicijų – lieka Seime, vadinasi, išliks įtakinga politine figūra ir jo vaidmuo, manau, bus labai svarbus ir naujam lyderiui“, – LRT.lt kalbėjo L.Bielinis.

Savo ruožtu viešųjų ryšių konsultantas Mindaugas Lapinskas sako, kad būtų galima vertinti kokius nors A.Butkevičiaus šansus naujuose partijos pirmininko rinkimuose, jei šis politikas būtų laikęsis nuoseklios linijos. „Tačiau jo nėra tarp kandidatų, o jei staiga atsirastų, tai dar labiau pabrėžtų, kad jis nėra ryžtingas žmogus ir negali apsispręsti. Apskritai jo šansus vertinčiau neblogai, bet [...] visuomenėje yra tam tikrų abejonių dėl jo ryžtingumo“, – apibendrino M.Lapinskas.

Vieni nori vadovauti partijai, kiti siekia žinomumo

Dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris, apžvelgdamas 11 kandidatų sąrašą į LSDP pirmininko postą, sako, kad dauguma politikų į rinkimus eina pasidaryti asmeninės reklamos.

„Jie vis tiek kandidatuoja, nors supranta, kad jų šansai nėra dideli. Kita vertus, neginčijamo lyderio nėra, pagrindinių kandidatų jėgos yra apylygės. Ką gali žinoti – gal kas iš antrojo ešelono kandidatų paslapčia galvoja, kad du pešis, o trečias laimės?“ – svarsto V.Bruveris.

Panašiai kalba ir viešųjų ryšių konsultantas M.Lapinskas, pasak kurio, 2–3 kandidatai siekia pergalės LSDP pirmininko rinkimuose, o kiti turi kitų tikslų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius

„Yra norinčių pasididinti žinomumą ar įtvirtinti save kaip kurios nors grupės lyderį. Trečias galbūt nori pranešti žinią, kad partijai reikia persiorientuoti. Panašiai ir su Lietuvos prezidento rinkimais – 2–3 kandidatai atrodo rimtai, o visi kiti – truputį Šerėnai“, – dėstė M.Lapinskas.

Pasak politikos apžvalgininko V.Bruverio, pagrindiniai kandidatai į LSDP pirmininko postą aiškūs – Z.Balčytis, M.Sinkevičius ir G.Paluckas: „Kuris iš jų laimės, pasakyti sunku. Geriausiai atrodo M.Sinkevičiaus galimybės, nors Z.Balčytis turi vyresniųjų provincijos rinkėjų paramą. Balsai išsiskaidys, ir į antrą turą greičiausiai žengs kažkas iš šios trijulės. Atsargiai spėčiau, kad vis dėlto geriausias perspektyvas turi M.Sinkevičius“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė ir Zigmantas Balčytis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė ir Zigmantas Balčytis

Vis tik, kaip teigia V.Bruveris, nė vienas kandidatas nėra tas, kuris vėl galėtų grąžinti partiją į nacionalinės politikos centrą. „Dabar mada partijose ieškoti jaunimo, todėl šis argumentas būtų M.Sinkevičiaus pusėje, tačiau dabar, stebint jį vienos iš svarbiausių ministerijų ministro poste, jis niekuo nepasižymi. Jei vis tik tikrai rimtai ruoštųsi pirmininkauti vienai iš pagrindinių partijų, turėtų kunkuliuoti aktyvumu ir būti ryškiau matomas politinėje arenoje. Galbūt jis dar tik kaupia jėgas“, – svarsto apžvalgininkas.

VDU politologas L.Bielinis iš viso sąrašo teigė matantis du rimtus kandidatus – Z.Balčytį ir M.Sinkevičių. „Man atrodo, M.Sinkevičius turi daugiau šansų, nes jis yra labai aktyvus, keliauja per Lietuvą ir agituoja balsuoti už jį. Tuo metu Z.Balčytis yra užimtas Europos Parlamente. Nesakyčiau, kad jis yra užmirštas, bet jo nepakankamas aktyvumas jam trukdys šiuose rinkimuose“, – įsitikinęs L.Bielinis.

Viešųjų ryšių konsultantas M.Lapinskas teigia pasigendantis debatų tarp kandidatų.

„Pas socdemus visiškai nieko negirdėti. Nežinau, ką jie siūlo. Jei ir partijos bičiuliai informuojami panašiu stiliumi kaip Lietuvos visuomenė, kova tikriausiai turėtų vykti tarp pačių žinomiausių pavardžių. Viskas priklausys nuo balsavimo aktyvumo“, – LRT.lt komentavo M.Lapinskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Siūlytų rinkti V.Blinkevičiūtę?

LRT.lt jau skelbė, kad buvusi socialinių reikalų ir darbo ministrė, europarlamentarė Vlija Blinkevičiūtė yra laikoma LSDP pirmininko rinkimų favorite. Tačiau tai, kad ji buvo išrinkta EP Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto pirmininke, socialdemokratų vadovo rinkimus gali kardinaliai pakoreguoti.

Politologas L.Bielinis sako, kad iš visų kandidatų į LSDP pirmininkus V.Blinkevičiūtės pavardė atrodo rimčiausiai.

Tapusi EP komiteto pirmininke, V.Blinkevičiūtė teigė, kad iki galo neapsisprendė dėl kandidatavimo į partijos pirmininkus, bet kol kas esą didesnė tikimybė, kad ji pirmininko posto nesieks.

Politologas L.Bielinis sako, kad iš visų kandidatų į LSDP pirmininkus V.Blinkevičiūtės pavardė atrodo rimčiausiai. „Bet mes puikiai suprantame, kad dabar, gavusi labai aukštą ir atsakingą postą, ko gero, ji nepajėgtų vadovauti partijai Lietuvoje. Manau, kad jai teks atsisakyti [kandidatuoti į LSDP pirmininkus]“, – pridūrė L.Bielinis.

„Jei žiūrėtume iš konkurencinės aplinkos, moteris socdemų vadovė žiūrėtųsi neblogai. Vien tai, kad debatai LRT TELEVIZIJOJE neatrodytų kaip vyrų pirtis, – sako M.Lapinskas. – Įvertinus konkurencinę aplinką, M.Sinkevičius arba G.Paluckas šalia konservatorių vadovo Gabrieliaus Landsbergio ar Liberalų sąjūdžio vadovo Remigijaus Šimašiaus nebūtų pats optimaliausias variantas partijos įvaizdžiui. Socialdemokratai, turėdami šiek tiek vyresnį politiką, nebūtinai Z.Balčyčio amžiaus, galėtų projektuoti savo įvaizdį kaip solidžių, patikimų, nesiblaškančių valstybininkų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius