Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 14

„Reenergy“ negalės deginti atliekų Vilniuje

Energetikos, komunalinių paslaugų, nekilnojamojo turto ir pramogų verslus valdančio koncerno „Icor“ ir Vilniaus savivaldybės valdoma įmonė „Reenergy“ nebus įtraukta į valstybinės reikšmės atliekų tvarkytojų sąrašą ir todėl negalės Vilniuje, šalia Gariūnų, deginti atliekų.
Jočionių g. iki 2016-ųjų išdygs Energijos iš atliekų jėgainė.
Energijos iš atliekų jėgainė. / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas spalio 13 dieną atmetė „Reenergy“ skundą kaip nepagrįstą. Pasak teismo, tuo metu, kai įmonė Ūkio ministerijai pateikė paraišką įtraukti ją į valstybinės reikšmės objektų sąrašą, jau buvo pasikeitę įstatymai ir ministerija nebegalėjo to padaryti.

„Paraiškos pateikimo Ūkio ministerijai metu jau galiojo Atliekų tvarkymo įstatymo nauja redakcija – ji įtvirtino, kad atliekų tvarkymo objektai turi atitikti Vyriausybės nustatytus kriterijus, numatė, kad būtent Vyriausybės nustatyta tvarka tokie objektai ne tik steigiami, tačiau ir pripažįstami atliekų tvarkymo valstybinės reikšmės objektais, ko anksčiau galiojusi įstatymo redakcija nenumatė“, – rašoma teismo nutartyje.

Bus skundžiamas sprendimas. Šiuo metu visos statybos yra sustabdytos, žala didžiulė, – BNS sakė N.Mikalajūnas.

Bendrovės atstovas Nerijus Mikalajūnas teigė, kad teismo sprendimas bus skundžiamas. Pasak jo, šiuo metu atliekų deginimo gamyklos statybos yra sustabdytos.

„Bus skundžiamas sprendimas. (...) Šiuo metu visos statybos yra sustabdytos, žala didžiulė“, – BNS sakė N.Mikalajūnas.

Šią vasarą sustabdytas „Reenergy“ 240 mln. litų vertės gamyklos statybos leidimas, įmonei neįvykdžius taikos sutarties su Nacionaline žemės tarnyba sąlygų. Statybos Jočionių gatvėje, šalia trečiosios Vilniaus termofikacijos elektrinės, pradėtos pernai spalį.

Vyriausybei priėmus atliekų deginimą reglamentuojančius teisės aktus, „Reenergy“ balandį EK pateikė skundą dėl Europos Sąjungos (ES) teisės aktų pažeidimų. „Reenergy“ vertinimu, šiemet vasario 19 dieną Vyriausybės skubos tvarka priimtas nutarimas atgaline data įsigaliojo išimtinai „Reenergy“ projektui – Vilniuje statyti jau pradėtai atliekų jėgainei, o bendrovės veikla tapo neįmanoma.

Vyriausybė vasarį nutarė, kad atliekas deginanti jėgainė valstybinės reikšmės objektu būtų pripažįstama, jei degintų daugiau nei vieno regiono atliekas, o jos 51 proc. akcijų priklausytų valstybei. Premjeras Algirdas Butkevičius tuomet pareiškė, kad privačios šilumos gamybos bendrovės neatpigina šilumos vartotojams, todėl atliekų deginimo įmones turi valdyti valstybė.

51 proc. „Reenergy“ akcijų valdo Nyderlanduose registruota su „Icor“ susijusi įmonė „Helvita Holding“, – 49 proc. – Vilniaus savivaldybės įmonė Vilniaus šilumos tinklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius