-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 11

Refatas Čubarovas: tarptautinė parama dėl Krymo yra katastrofiškai nepakankama

Tarptautinės bendruomenės parama Ukrainai yra „katastrofiškai nepakankama“, sako Krymo totorių atstovas, dalyvaujantis Lietuvos Seime surengtoje tarptautinėje konferencijoje.
Krymo totorius
Krymo totorius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Be tarptautinės bendruomenės palaikymo Ukraina nepasipriešintų vienai iš stipriausių karine prasme valstybių. Tai, kad Ukraina sugebėjo performuoti savo gynybą ir šiandien išlaikome gynybą, tiesa, praradę Krymą ir didelę dalį Donecko bei Luhansko sričių, rodo, kad šiuo metu mes remiamės tarptautine parama“, – žurnalistams sakė Pasaulinio Krymo totorių kongreso pirmininkas, Ukrainos Aukščiausiosios Rados narys Refatas Čubarovas.

„Bet tarptautinės pagalbos lygmuo yra katastrofiškai nepakankamas, kad šalis agresorė būtų besąlygiškai priversta remtis tarptautine teise ir pamatiniais principais, suformuotais po Antrojo pasaulinio karo“, – teigė R.Čubarovas.

Buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje, Kovo 11-osios nepriklausomybės Akto signataras Petras Vaitiekūnas pasakojo buvęs liudininkas, kaip Rusijos Federacija okupavo Krymą. Tuometinis Lietuvos diplomatinis atstovas Ukrainoje prieš dvejus metus per tarptautinės bendruomenės nepripažįstamą Rusijos organizuotą referendumą dėl Krymo prisijungimo buvo Bakčisarajuje – Krymo totorių mieste.

„Aš buvau liudininkas tų įvykių, kaip Rusijos Federacija okupavo Krymą ir po to aneksavo jį, aš liudiju, kad tai buvo okupacija ir aneksija, kad tai buvo agresija prieš nepriklausomą Ukrainos valstybę, ir mes matome, kad prezidentas (Vladimiras) Putinas sąmoningai griauna pasaulio tvarką, kuri nusistovėjo po Antrojo pasaulinio karo ir kuri garantavo taiką ir stabilumą Europoje septynis dešimtmečius. Ta tvarka sąmoningai žlugdoma, konfliktai plečiami“, – kalbėjo P.Vaitiekūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Vaitiekūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Vaitiekūnas

Pirmadienį Vilniuje, Seimo rūmuose, tęsiasi Pasaulio Krymo totorių kongreso vykdomojo komiteto posėdis ir konferencija apie žmogaus teisių pažeidimus Kryme, kurį 2014 metais aneksavo Rusija. Prieš šį renginį programišiai atakavo Seimo interneto svetainę – ji nepasiekiama užsienio vartotojams.

Prieš šį renginį programišiai atakavo Seimo interneto svetainę – ji nepasiekiama užsienio vartotojams.

Šių metų vasarį pranešta apie Rusijos teisėsaugos institucijų ketinimus uždrausti Krymo totorių Medžliso veiklą. Krymo vyriausioji prokurorė Natalija Poklonskaja Aukščiausiajam Teismui įteikė ieškinį, kad Medžlisas būtų pripažintas Krymo totorių ekstremistine organizacija ir jo veikla uždrausta.

Krymo aneksijos pasaulis nepripažino, Ukraina laiko šį pusiasalį savo teritorija, kurią yra aneksavusi Rusija. Dėl šios aneksijos Europos Sąjunga Maskvai paskelbė sankcijas.

Totoriai, kurie sudaro daugiau kaip 12 proc. Krymo gyventojų, yra tarp didžiausių Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos kritikų.

Krymo totorių Medžlisas yra vietos totorių didžiausia organizacija, neoficialus parlamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius