-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 24

Referendumo dėl lito išsaugojimo iniciatoriai iriasi į priekį

Pirmadienį iniciatyvinė grupė Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pristatė sprendimo tekstą, kuris turėtų būti teikiamas referendumui dėl lito išsaugojimo. Iniciatoriai tikisi, kad jiems pavyks surinkti parašus, o referendumas dėl lito įvyks rudenį.
Pinigai
Pinigai / BFL/Gedimino Savickio nuotr.

Iniciatyvinė grupė siūlo pakeisti Konstitucijos 125 straipsnį ir Konstitucinį aktą dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje.

Jie siūlo įtvirtinti nuostatą, kad nacionalinio piniginio vieneto – lito galima atsisakyti tik referendumu.

Euras galėtų būti naudojamas šalia nacionalinio piniginio vieneto, jei tai numato tarptautinės sutartys, – sakė G.Aleknavičius.

Referendumui teikiamas įstatymo projektas numato galimybę, kad šalia lito atsiskaitymams gali būti naudojami ir kiti piniginiai vienetai, jei tą nustato tarptautinės sutartys.

Vienas iš Iniciatyvinės grupės koordinatorių Gintaras Aleknavičius išplatintame pranešime teigia, kad referendumo iniciatoriai nėra prieš eurą: „Euras galėtų būti naudojamas šalia nacionalinio piniginio vieneto, jei tai numato tarptautinės sutartys, tačiau sprendimą dėl nacionalinio piniginio vieneto pakeitimo kitais pinigais gali priimti tik visa tauta.“

Kaip 15min.lt pirmadienį sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, dabar komisija tikrins, ar pristatytas tekstas atitinka reikalavimus. „Balandžio 7 dienos posėdyje priimsime sprendimą, registruoti, ar ne. O vėliau turėtume išduoti parašų rinkimo lapus“, – sakė jis.

Referendumo įstatymas nustato, kad referendumo iniciatyvinei grupei pateikus galutinį sprendimo tekstą VRK ne vėliau kaip per 15 dienų privalo ją įregistruoti, pateikti jai parašų rinkimo lapus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius