Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 16

Referendumo kartelės mažinimo idėja Seime sukėlė aistras: „Nebesityčiokime iš Konstitucijos“

Antrasis bandymas siūlyti referendumo dėl daugybinės pilietybės kartelės mažinimą sukėlė aršias diskusijas, tačiau baigėsi iniciatorių pralaimėjimu pakankamai ryškia balsų persvara.
Julius Sabatauskas
Julius Sabatauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį Seime svarstytas Referendumo įstatymo pakeitimas, kuriuo būtų nuleista privaloma balsavusiųjų kartelę. Tam, kad referendumo klausimas būtų priimtas reikėtų daugiau nei pusės balsavusiųjų palaikymo, tačiau užtektų dviejų penktadalių (40 proc.) balsavusiųjų aktyvumo.

Šis siūlymas teikiamas referendumo dėl daugybinės pilietybės kontekste. Kartu su prezidento rinkimais vyksiantis referendumas turėtų trukti dvi dienas, o balsavimas bus su dviejų savaičių pertrauka.

Ragino nesityčioti iš Konstitucijos

Socialdemokratas Julius Sabatauskas pastebėjo, kad prezidentė panašiu atveju, kai buvo bandoma sumažinti referendumo kartelę, jau vetavo įstatymą ir dabar „lipama ant to paties grėblio“.

„Dabar sugalvojom kitą naujadarą: daugiau kaip pusė, bet ne mažiau kaip du penktadaliai“, – piktinosi jis. „Kitą kartą sugalvosim dar kitą straipsnį. Kokio dar norėtumėt Pirmojo straipsnio pakeitimo?“, – retoriškai klausė jis.

J.Sabatauskas pabrėžė, kad toks precedentas, kai pagrindiniai Konstitucijos straipsniai keičiami balsuojant Seime, atves prie to, kad bus galima pakeisti ir Lietuvos himną, ir sostinę.

„Nediskredituokim referendumo“, – ragino socialdemokratas. „Šitokiais būdais mes nustatysime tautą prieš šį referendumą. Jūs to norite?“, – klausė J.Sabatauskas, pabrėždamas, kad Konstitucinis Teismas atmes tokį siūlymą be jokių abejonių.

„Nebežaiskime. Nebesityčiokime iš Konstitucijos“, – sakė politikas.

Projektui palaikymą išreiškė socdarbietis Antanas Vinkus. Jo teigimu, klausimas yra labai svarbus ir jį galima spręsti ir tokiais būdais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Vinkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Vinkus

„Nėra Lietuvoje tokios šeimos, kuri nebūtų paliesta emigracijos“, – pabrėžė jis. Socdarbiečio manymu, reiktų atsižvelgti į pasaulio lietuvių siūlymus ir prašymus „spręsti pilietybės klausimą visomis galimomis priemonėmis“.

„Mes, Seimo nariai, turime pradėti aktyviai ruoštis, prisidėti prie žmonių kvietimo eiti į referendumą, nesimėtyti“, – aiškino A.Vinkus.

Palygino su kastracija

Prie Seimo socialdemokratų prisijungęs Žaliųjų partijos atstovas Linas Balsys tokį bandymą užsitikrinti referendumo rezultatus pavadino „mėsinėjimu“ ir „kastracija“.

„Referendumą reikia rengti gerbiant Konstituciją, save ir savo rinkėjus“, – pyko jis. „Negalima kastruoti Konstitucijos ir gadinti referendumo įstatymą“, – sakė L.Balsys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Balsys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Balsys

„Jei nepasitikite savo žmonėmis, tai nešaukite referendumo“, – darė išvadą jis.

Už šį siūlymą balsavo tik 6 Seimo nariai, 28 buvo prieš ir 39 susilaikė. Valstiečių ir žaliųjų atstovė Agnė Širinskienė pasiūlė projektą grąžinti iniciatoriams ir taisyti jį iš esmės. 49 iš 74 Seimo narių pritarė šiam siūlymui, taip išgelbėdami siūlymą ir suteikdami galimybę vėl grąžinti jį į parlamento darbotvarkę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius