Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 25

Referendumui dėl pirmalaikių Seimo rinkimų parašų greičiausiai pritrūks

Pirmadienį referendumo už tautos teisę inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus iniciatyvinė grupė Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) įteiks surinktus parašus. Naujausiais duomenimis, iki 300 tūkstančių reikalingų parašų trūksta kelių dešimčių tūkstančių.
Referendumo iniciatyvinė grupė pastarosiomis dienomis tikrina ir skaičiuoja surinktus parašus.
Referendumo iniciatyvinė grupė pastarosiomis dienomis tikrina ir skaičiuoja surinktus parašus. / M.Ulozo nuotr.

„Tai nėra visai galutiniai skaičiai, bet realiai iš regionų, iš visur grįžo lapų su maždaug 310 tūkstančių parašų. Mes dabar kelinta para juos tvarkome ir skaičiuojame. Realiai neišbrokuotų yra mažiau. Tų tikrų parašų bus apie 260–270 tūkstančių“, – sekmadienį naujienų portalui 15min.lt sakė referendumo iniciatyvinės grupės narys Marius Ulozas.

Jis pridūrė, jog pirmadienį parašai dar bus renkami, o VRK lapai bus įteikti popiet, tuomet ir bus žinomas galutinis jų skaičius.

Tų tikrų parašų bus apie 260–270 tūkstančių, – sakė M.Ulozas.„Mes tikrai vis tiek nešime (parašus į VRK). Ir dar pateiksime krūvą pasiūlymų, išvadų, ką daryti toliau. Radome ir daug spragų įstatymuose, kurios išlenda, kai pradedi taikyti. Ir net jei referendumas nevyktų, mes siūlysime ir pačiam Seimui pagalvoti apie pirmalaikius rinkimus“, – sakė M.Ulozas.

Iniciatyvinė grupė siekė, kad šįmet būtų paskelbtas referendumas dėl Konstitucijos pataisos, kuri leistų ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkėjų siūlyti prezidentui paleisti Seimą ir skelbti pirmalaikius rinkimus.

„Būtų skelbiamas referendumas, kuriame žmonės balsuotų „už“ arba „prieš“ tokį Konstitucijos papildymą. Tie parašai dar nereiškia, kad prezidentė gali imti ir paleisti Seimą“, – aiškino M.Ulozas ir pabrėžė, kad ši nuostata galiotų nebūtinai šiam Seimui – tauta galėtų reikalauti paleisti bet kurį prastai dirbantį parlamentą.

„Tai pakeistų labai daug. Jei atsirastų Konstitucijos nuostata, kad piliečiai gali kontroliuoti Seimą, iškart įstatymų leidžiamoji valdžia elgtųsi kitaip. Labiau stengtųsi dirbti, mažiau skandalų būtų ir panašiai“, – teigė pašnekovas.

Referendumo iniciatyvinė grupė, vadovaujama Naujosios sąjungos, parašų rinkimo lapus gavo sausio 25 dieną. Surinkti 300 tūkst. parašų jie turėjo per tris mėnesius – iki balandžio 26 dienos.

Jei parašai būtų sėkmingai surinkti, po kelių mėnesių galėtų būti skelbiamas referendumas dėl Konstitucijos pakeitimo. Pataisa būtų priimta, jei referendume dalyvautų ne mažiau kaip pusė visų rinkėjų ir už pataisą pasisakytų daugiau kaip pusė balsuotojų. Pritarus Konstitucijos papildymui, reikėtų surinkti 300 tūkst. parašų, tuomet prezidentei būtų siūloma skelbti pirmalaikius parlamento rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius