-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 25

Reforma orientuota taip, kad nė vienas prokuroras nebūtų atleistas, tikina Darius Valys

Prokuratūros sistema reorganizuojama siekiant racionalesnio darbo, ir nė vienas prokuroras nebus atleistas, teigė generalinis prokuroras Darius Valys.
Darius Valys
Darius Valys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Vyksta reforma, ji paliečia beveik kiekvieną prokurorą vienu ar kitu būdu, bet viešai skelbiama informacija, kad kalbama apie prokurorų atleidimą ir kas nors gali būti atleistas, tikrai pagrindo tokioms baimėms nėra. Reforma orientuota taip, kad nė vienas prokuroras nebūtų atleistas“, – penktadienį per spaudos konferenciją sakė D.Valys.

Generalinis prokuroras konferencijoje, skirtoje pristatyti praėjusių metų veiklos rezultatams, tvirtino, jog sistema pertvarkoma, nes dabartinė, jo žodžiais, – per daug gremėzdiška, tokiu keliu esą einama visoje Europoje.

„Reforma siekiame efektyvesnio, trumpesnio ikiteisminio tyrimo, racionalesnio prokurorų darbo, kad nesidubliuotų funkcijos. Mes turime tokioje mažoje šalyje 51 apylinkės prokuratūrą, penkias apygardų prokuratūras ir Generalinę prokuratūrą, akivaizdu, kad ta struktūra per gremėzdiška mūsų mažai valstybei“, – sakė D.Valys.

Anot jo, „dabar koordinuoti ar kalbėti apie vieningą praktiką su 70 prokuratūrų vadovais iš tikrųjų yra sudėtinga“.

Taip pat generalinis prokuroras pabrėžė, kad prokuratūros sistemos pertvarka papildomai valstybės biudžetui neatsieis.

Generalinis prokuroras pabrėžė, kad prokuratūros sistemos pertvarka papildomai valstybės biudžetui neatsieis.„Reforma orientuojama būtent į racionalesnį funkcijų vykdymą tomis pačiomis lėšomis ar net mažesnėmis, kurios skiriamos šiuo metu. Tikrai nesiorientuojame, kad reforma kainuotų papildomai, manau, tikrai nereikės tiesti rankos Seime ir prašyti papildomų pinigų“, – tvirtino generalinis prokuroras.

Prokuratūros sistemoje pradėjus permainas Lietuvos prokurorai įkūrė profesinę sąjungą. Vilniaus miesto apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Julius Rėksnys dienraščiui „Lietuvos rytas“ sakė, kad juos vienytis paskatino „pesimistinės nuotaikos, nestabilumo ir neaiškumo dėl ateities jausmas“.

Generalinis prokuroras sakė profsąjungos įkūrimą vertinantis teigiamai: „Vertinu labai teigiamai, tai antra profesinė sąjunga prokuratūroje ir tikimės efektyvaus konstruktyvaus darbo. Aš tame visame matau tik teigiamus dalykus“.

Prokuratūros pertvarką pristatęs D.Valys nurodė tokius pagrindinius pokyčius: iš esmės reformuojama struktūra, keičiama prokurorų darbo metodika, stiprinama prokurorų specializacija.

Siekiama prokuratūros sistemą pertvarkyti į dviejų lygių. Teritorines prokuratūras sustambinti iki penkių apygardų prokuratūrų, pertvarkyti Generalinės prokuratūros ir teritorinių prokuratūrų struktūras.

Pristatydamas jau atliktus darbus D.Valys teigė, kad panaikinta 138 darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, etatų – vairuotojų, kurjerių, ūkvedžių, kompiuterininkų, budėtojų ir valytojų, beveik ketvirtadaliu sumažintas vadovaujančių prokurorų skaičius, sustiprinta prokurorų, atliekančių procesines funkcijas, grandis.

Panaikinti 42 vyriausiojo prokuroro pavaduotojų etatai – buvę vadovai atliks prokurorų funkcijas, Generalinėje prokuratūroje panaikinti septyni vyriausiųjų prokurorų pavaduotojų etatai, atsisakyta ir 25 prokuroro etatų, nes dalis prokurorų, pasak D.Valio, vykdė neprocesines funkcijas, dalis prokurorų etatų perkelta į Vilniaus apygardos prokuratūrą, nes jai tenka didžiausias darbo krūvis.

Prokuratūros vadovas vylėsi, kad efektyvesnį Generalinės prokuratūros darbą po reformos užtikrins du naujai pertvarkyti departamentai: Baudžiamojo persekiojimo departamentas bei Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas, taip pat steigiamas naujas padalinys – Specialiųjų užduočių skyrius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius