Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2012 03 13

Regioniniai atliekų tvarkymo centrai gali tapti privatūs

Buitinių atliekų tvarkymo sistema, kuriai sukurti buvo panaudota šimtai milijonų litų Europos Sąjungos paramos, vienu įstatymo brūkštelėjimu gali būti perduota į privačias rankas.
Kazokiškių sąvartyne atliekos kaupiasi itin greitai – baigiama užpildyti pirmoji sekcija ir jau planuojama antroji.
Kazokiškių sąvartynas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Lietuvos rytas“ rašo, kad tokius pakeitimus numato Atliekų tvarkymo įstatymo pataisos. Prognozuojama, kad dėl tokio sprendimo atliekų tvarkymas pabrangtų kone penktadaliu.

Visus regioninius atliekų tvarkymo centrus (RATC) ketinama paversti viešosiomis įstaigomis ir palikti joms vienintelę funkciją – organizuoti atliekų tvarkymo sistemą: kaupti informaciją, apskaičiuoti mokesčio dydį, rinkti rinkliavas, šviesti gyventojus. Šiai veiklai finansuoti lėšų reikėtų iš savivaldybių biudžetų – kasmet maždaug po 25-60 mln. litų.

„Matyt, RATC egzistavimas ypač nemalonus privačioms komunalinių paslaugų įmonėms, mat juos įsteigus baigėsi privatininkų savivalė. Buvo įvesta buityje susidarančių atliekų apskaita, pradėjo vykti atliekų tvarkymo konkursai, tapo griežtesnė sutarčių priežiūra ir paslaugų kontrolė. Savivaldybės, turėdamos RATC, gali rinktis paslaugų teikėjus, todėl yra užkirstas kelias ir monopolijai“, – sakė Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrų asociacijos prezidentas Juozas Jankevičius.

Pasak Atliekų tvarkymo įstatymo pataisas rengusio Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko Jono Šimėno, svarbiausias tikslas, kurio siekiama keičiant šį teisės aktą, – nustatyti komunalinių atliekų turėtojo atsakomybę.

„Žmonės turėtų sudaryti individualias sutartis ir mokėti pagal realų atiduotų tvarkyti atliekų kiekį. Jie su savivaldybėmis galėtų sudaryti individualias atliekų tvarkymo sutartis ir mokėti ne už kiekvieną gyventoją ar būsto kvadratą, o pagal sukaupiamą atliekų kiekį“, – aiškino J.Šimėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius