Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 12 18

Registrų centras dėl e.sveikatos sistemos diegimo kreipiasi į teisėsaugą

Registrų centras kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu įvertinti informaciją dėl e.sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinės sistemos (ESPBI IS) ir dviejų jos posistemių diegimo. Šių veiksmų imtasi įvertinus Susisiekimo ministerijos atlikto vidaus audito išvadas ir atlikus papildomus vidaus tyrimus, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Registrų centras
Registrų centras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šiuo metu e.sveikatos sistema veikia stabiliai, paslaugų ir vartotojų skaičius sparčiai auga. Norime, kad praeityje didžiulę reputacinę žalą įmonei, sistemai ir jos valdytojui atnešusioje istorijoje pagaliau būtų padėtas taškas ir pateikti aiškūs atsakymai. Turimos audito išvados ir mūsų specialistų kruopščiai atlikta analizė rodo, kad diegiant sistemą galimai buvo pažeidinėjamos ne tik viešųjų pirkimų procedūros, tačiau taip pat nesugebėta, o gal ir nenorėta, iš sistemos diegėjų laiku pareikalauti atsakomybės, ištaisyti nustatytus sistemos trūkumus. Šiuos ir kitus nustatytus veiksmus turės įvertinti teisėsauga“, – sako Registrų centro direktorius Saulius Urbanavičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Urbanavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Urbanavičius

Registrų centras įvertino tris e.sveikatos sistemos ir dviejų jos posistemių (e.recepto ir Nacionalinės medicininių vaizdų archyvavimo ir mainų informacinės sistemos) diegimo sutartis su šiuos darbus atlikusiomis bendrovėmis. Audito metu nustatyta, kad organizuojant šių paslaugų pirkimus nebuvo laikomasi Viešųjų pirkimų įstatymo, paslaugų perdavimo–priėmimo aktai pasirašyti dar gerokai iki įdiegiant visus sistemos funkcionalumus.

Be to, vidinio tyrimo metu nustatyta, kad šiemet paaiškėjusios e.sveikatos sistemos spragos, kai vartotojams galėjo būti prieinami kitų pacientų ir gydytojų asmens duomenys, galimai buvo žinomos dar 2015 metais, kai jas identifikavo techninę priežiūrą atlikęs paslaugų teikėjas, tačiau iki šiol jokių veiksmų ištaisyti šias spragas nebuvo imtasi. Spragas ir trūkumus skubiai pavyko ištaisyti paties Registrų centro iniciatyva.

Teisėsaugai taip pat perduota detalesnė informacija apie minėtų sistemų diegimą, kuri, tikimasi, padės tinkamai įvertinti galimai padarytą žalą ir nustatyti atsakingus asmenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius