-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 03

„Regitra“ statybų projektams išleido dešimtis tūkstančių eurų, bet nieko nestatys

Valstybinė įmonė „Regitra“ planavo dideles savo padalinio statybas Šiauliuose. Atliko kelis viešuosius pirkimus, parengė statybų projektus, gavo statybos leidimus, išleido 70 tūkstančių eurų parengiamiesiems darbams, o vėliau persigalvojo ir nusprendė, kad statybų nebevykdys. Taip sklypas, kuriam išleisti valstybės pinigai, liko tuščias ir nereikalingas.
„Regitra“ nevykdys planuotų statybų Šiauliuose
„Regitra“ nevykdys planuotų statybų Šiauliuose / 15min nuotr.

Nors valstybės įmonė daug metų ruošėsi nuosavo pastato statyboms Šiauliuose ir tam išleido dešimtis tūkstančių eurų, realybėje sklype nebuvo padaryta nieko. Sklypas yra apaugęs krūmynais ir žolėmis. Planuotų statybų ten ir nebebus.

„Regitra“ teigia planų atsisakiusi dėl pasikeitusios įmonės ir valstybės politikos – esą buvo paskaičiuota, kad nuomotis patalpas atsieis pigiau.

Projektavimo darbams išleido 70 tūkst. eurų

Dar 2011 metais valstybės įmonė „Regitra“ nusprendė Šiauliuose, Išradėjų gatvėje, panaudos sutartimi valdomame dviejų hektarų valstybinės žemės sklype statyti nuosavą administracinį pastatą, garažus, išasfaltuoti aikšteles vairavimo egzaminams. „Regitros“ atstovai teigia, kad toks sprendimas buvo priimtas „išanalizavus ir įvertinus tuo metu buvusį poreikį“.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Sklypas, kuriame „Regitra“ planavo statybas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Sklypas, kuriame „Regitra“ planavo statybas

Netrukus po to, 2012 metais, „Regitra“ paskelbė viešąjį pirkimą pastatų projektavimo darbams. Konkurse dalyvavo 6 bendrovės, laimėjo mažiausią kainą pasiūliusi įmonė „Bendrieji statybų projektai“.

2013 metais įmonė už 48 tūkstančius eurų parengė „Regitros“ Šiaulių filialo statybos projektą.

2015 metais „Regitra“ nusprendė pakoreguoti statybų projektą – sumažinti pastato plotą.

2016 metais tam vėl paskelbė viešąjį pirkimą. Jį laimėjo šį kartą jau vienintelė konkurso dalyvė – įmonė „Bendrieji statybų projektai“. Už statybų projekto korekcijas „Regitra“ sumokėjo dar 22 tūkstančius eurų.

Registrų centro duomenimis, įmonės „Bendrieji statybų projektai“ akcininkais buvo Darius Pupelis, Raimundas Charževskis, nuo 2014 metų prie akcininkų sąrašo prisidėjo Gintaras Marazas ir Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus.

Kai statybų projektai buvo parengti, valstybės įmonė žengė tolesnius žingsnius statybų link. Šiaulių savivaldybės Architektūros, urbanistikos ir paveldosaugos skyriaus atstovė Irina Vingrienė 15min patvirtino, kad 2017 metų pabaigoje savivaldybė išdavė „Regitrai“ leidimą naujo administracinės paskirties pastato statybai.

Taigi, bendrai parengiamiesiems statybų darbams „Regitra“ išleido 70 tūkstančių eurų. Vis dėlto statybų Šiaulių Išradėjų gatvėje planai liko tik popieriuje, mat valstybės įmonė pakeitė savo poziciją.

Statybų ir sklypo atsisako, o patalpas nuomosis

„Regitra“ nusprendė nuosavų statybų nebevykdyti ir patalpas Šiaulių filialui nuomotis.

Valstybės įmonės atstovė Emilija Bardauskienė 15min teigė, kad tai lėmė pasikeitusi ne tik įmonės, bet ir valstybės politika – daugelį paslaugų klientai jau gali gauti internetu, tad jiems nereikia vykti į padalinį.

„Išanalizavus ir įvertinus išaugusią skaičiuojamąją statybos darbų kainą ir sparčiai populiarėjančias elektronines paslaugas, buvo priimtas sprendimas toliau nuomoti patalpas padalinio veiklai vykdyti. Atlikus skaičiavimus ir ekonominį vertinimą, buvo pastebėta, kad nuomojantis patalpas 10 metų bus išleista 2,5 karto mažiau įmonės lėšų nei investuojant į naujo pastato statybą“, – rašoma „Regitros“ komentare.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Regitra“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Regitra“

Paskelbus viešąjį patalpų nuomos konkursą nuo kitų metų pradžios „Regitros“ Šiaulių filialas persikels į nuomojamas patalpas Serbentų gatvėje.

Pasak įmonės atstovės, planuotų statybų kaina išaugo ir dėl to, kad Šiaulių filialo pastatų statybas derinant su savivaldybe paaiškėjo, jog būtina koreguoti parengtą projektą ir „Regitros“ lėšomis suprojektuoti bei įrengti laikiną įvažiavimą į sklypą su greitėjimo ir lėtėjimo juostomis.

Paklausus, kaip atsipirks į sklypo ir statybų projektavimą jau investuoti valstybės pinigai, „Regitros“ atstovė E.Bardauskienė komentare rašė: „Projektas arba atskiros jo dalys, esant poreikiui, gali būti perduoti būsimo sklypo naudotojui. Pavyzdžiui: savivaldybei ar kitai valstybės institucijai“.

„Regitra“ teigia, kad sklypo, kurio projektavimo darbams buvo skelbti viešieji pirkimai, greitai atsisakys – panaudos sutartis bus nutraukta. Pasak E.Bardauskienės, kadangi sklypas priklauso valstybei, dėl tolesnio jo likimo turėtų spręsti įgaliotos valstybės institucijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius