Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 15

Reitingai: Šiaulių universitetas ir valstybinė kolegija – ties aukso viduriu

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje vienas Lietuvos žurnalas paskelbė reitingavimo rezultatus – išrinkti geriausi šalies universitetai, kolegijos bei gimnazijos. Šiemet, kaip ir pernai, Šiaulių universitetas, pasak Šiaulių universiteto studijų prorektoriaus Juozo Pabrėžos, išlaikė aukso viduriuką – iš devintos pakilo į aštuntą vietą. Geriausių valstybinių kolegijų šešetuke Šiaulių valstybinė kolegija tapo ketvirta, tad ir čia aukso vidurys pasiektas.
Juozas Pabrėža
Juozas Pabrėža / Vadimo Simutkino nuotr.

Šiaulių kolegijos direktoriaus pavaduotoja akademinei veiklai Danutė Valentienė džiaugėsi, kad reitingavimo duomenys rinkti nešališkai – iš vykdytų socialinių apklausų, tad ir vertinimas buvo objektyvus nepriklausomai nuo švietimo institucijų.

Vertinimo metodika buvo suderinta su universitetų rektorių ir kolegijų direktorių konferencijomis, atsižvelgta į jų pasiūlymus. Kaip sakė J.Pabrėža, vertinant universitetus ir kolegijas buvo išskirti septyni kriterijai. Daugiausia vertinant universitetus atsižvelgta į universitetų moksliškumą bei darbdavių nuomonę.

Vertintas akademinis personalas, alumnų kuriama pridėtinė vertė, konkuravimas tarptautinėje studijų erdvėje, materialinė bazė ir studentų požiūris į universitetą. Apklausti 4600 studentų ir daugiau nei 1000 darbdavių. 

Trūksta palankesnio valstybės vertinimo

Anot J.Pabrėžos, džiugu, kad Šiaulių universitetas yra tarp 8 geriausių reitinguojamų universitetų. „Kalbant apie bendrą valstybinių ir nevalstybinių universitetų kontekstą, išlikome panašioje pozicijoje, kaip ir praėjusiais metais – aukso viduryje. Mums, kaip regiono universitetui, tai yra labai normalus rezultatas ir įvertinimas. Tikrai nemanome, kad galime konkuruoti, tarkime, su Vilniaus ar Kauno technologijos universitetais“, – sakė studijų prorektorius.

Išlikome panašioje pozicijoje, kaip ir praėjusiais metais – aukso viduryje.

Universitetas buvo vertinamas septyniomis pozicijomis, kuriose – būta ir gerų pasiekimų, ir dar yra kur pasistengti. „Esame žemiau vidurkio studentų ir studijų, pagal valstybės finansuojamas vietas, krepšelių santykį. Ir tai yra savaime suprantama – visa tai dėl nepalankios valstybinės politikos juos skirstant – ne visiškai atsižvelgiama į regiono poreikius. Matome, kur ir ką galime pagerinti, bet daug kas priklauso nuo valstybės požiūrio į universitetus“, – teigė J.Pabrėža.

Žemiau vidurkio Šiaulių universitetą įvertino mokslo ir meno pozicijoje, kuriai tobulinti, pasak studijų prorektoriaus, planai jau numatyti.

Džiugiausia – geri studentų atsiliepimai

Šiaulių universitetas aukščiau vidurkio įvertintas studijų mokslų bazės pozicijoje (ji nuo praėjusių metų patobulėjo), taip pat yra vienas iš pirmaujančių pagal tarptautiškumą. „Paskutiniu metu į tai dedame labai daug vilčių. Tarptautiškumas – išvykstantys ir atvykstantys studentai ir dėstytojai, vadinamasis mobilumas, yra labai svarbu: juk į tarptautiškumą įeina akredituotos jungtinės programos su kitais universitetais, kurių pastaruoju metu turime, tad čia pagerinome rezultatus“, – aiškino J.Pabrėža.

Mes pagal šį kriterijų esame antri po Vytauto Didžiojo universiteto.

Aukščiausias įvertinimas, pasak studijų prorektoriaus, – studentų nuomonė ir požiūris į Šiaulių universitetą. Pagal šį kriterijų universitetas yra antroje vietoje. „Tai mums yra ypač svarbu. Mes pagal šį kriterijų esame antri po Vytauto Didžiojo universiteto. Studentai atsiliepė apie bendravimą su dėstytojais, kaip jie pateikia užduotis, koks yra vertinimas, kokia studijų kokybė, kaip studentai įtraukiami į postudijinę veiklą – sporto, meno ir panašiai. Nors ir daug kriterijų, bet mes labiausiai didžiuojamės išreikšta nuomone, juk jaunimui, kuris renkasi, kur studijuoti, svarbu, kaip savo universitetą vertina studentai“, – kalbėjo studijų prorektorius.

Darbdavių nuomonė, pasak J. Pabrėžos, yra pakankamai aiški – jie buvo apklausiami visoje Lietuvoje, tad šis kriterijus negali būti vertinamas vienareikšmiškai. „Darbdaviai mūsų studentus, įsidarbinusius pas juos, vertina tikrai gerai. O kadangi apklausiami visos Lietuvos darbdaviai, be jokios abejonės laimi didieji universitetai, kadangi jų absolventų pasklinda daugiau, jie užėmę didesnę dalį Lietuvos. Tad vertinti reikėtų iš dviejų pusių, nes mūsų universitetas orientuojasi į regiono poreikių tenkinimą“, – aiškino J.Pabrėža.

Šiaulių valstybinei kolegijai netrūksta stiprių pozicijų

Šiaulių valstybinė kolegija reitinguose pagal studijų bazę ir kolegijos akademinį personalą yra antra, trečia – pagal studijas ir studentus. Tarptautiškumo kriterijuje kolegijai teko šešta vieta, tačiau, pasak D.Valentienės, tai yra vadinamasis vidurys žvelgiant į visų valstybinių kolegijų kontekstą. Be to, kolegija šioje srityje jau numatė žingsnius tobulėti.

D.Valentienė tikino, kad rezultatai džiugina. „Buvome vertinami pagal penkis kriterijus, stipriausia mūsų pozicija – studentai ir studijos, kita stipri pozicija – akademinis kolegijos personalas ir studijų bazės gerovė – šie du kriterijai, mano manymu, yra esminiai ir pagrindiniai, kurie leidžia pasiekti ir kitus rezultatus“, – kalbėjo D.Valentienė. Keletą metų kolegija neturėjo tokios geros pozicijos, tad šis laiko tarpsnis nebuvo švaistomas veltui: sąmoningai koncentruotasi į naujesnę veiklą, programų atnaujinimą, bazės kūrimą. „Pastarieji metai akivaizdžiai davė apčiuopiamų rezultatų.

Vis dar turime pasitempti tarptautinėje erdvėje ir rengti naujas jungtines studijų programas su užsienio partneriais didindami studijų programų pasiūlos įvairovę ir kolegijos studijų tarptautiškumą. Turime rengti bendrus projektus su tarptautiniais užsienio partneriais, kad ateityje visos pozicijos būtų stiprios“, – tikino direktoriaus pavaduotoja. Pagal studentų vertinimą Šiaulių valstybinė kolegija yra trečioje vietoje. „Smagu, kad gerais atsiliepimais mus palydi mūsų pačių studentai, pripažįsta ir žino visos Lietuvos darbdaviai, skyrę pakankamai gerus balus“, – sakė D.Valentienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius