Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 12

Reklamuoja mediaciją: Lietuva bus „Europos teisės dienos 2012“ šeimininkė, lietuviai raginami ginčus spręsti taikiai

Teigiama, kad mediacija grįžta į dienos šviesą.
Įstatymas ir teisingumas
Įstatymas ir teisingumas / 123rf.com
Temos: 2 Lietuviai Mediacija

Ketveri metai bylinėjimosi teismuose dėl paveldėto žemės sklypo, pagaliau pasiektas šalių susitarimas dėl paveldėjimo padalijimo, tačiau „prisibylinėtos“  teismo išlaidos abiems proceso šalims po lygiai – Europoje jau atgyvena tapusi Lietuvos realybė, teigiama Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriaus vyriausiojo specialisto Irmanto Kuzo trečiadienį išplatintame pranešime.

Kol lietuviai kariauja teismuose, dėl menkų nesutarimų į teismą užuot bėgę europiečiai savo konfliktus sprendžia taikiomis derybomis. „Europos teisės dieną 2012“, spalio 25 d., ginčytis taikiai bus kviečiami ir mūsų šalies gyventojai.

Svarbių Europos pareigūnų dėmesys

Vilniuje vyksiančioje konferencijoje „Mediacija – lengvas būdas susitarti“ dalyvausiantys Europos Komisijos, skirtingų Europos šalių teismų sistemos atstovai mokslininkai ir teisininkai kalbės apie mediacijos naudingumą.

Oslo apygardos teismo teisėja Heidi Hegdal (Heidi Heggdal) atskleis mediacijos Norvegijoje populiarumo priežastis.

Vilniaus universiteto docentas dr. Rimantas Simaitis, mediatorius, buvęs Europos teisingumo efektyvinimo komisijos mediacijos ekspertų darbo grupės CEPEJ-GT-MED vadovas kalbės apie mediacijos iššūkius ir galimybes mūsų šalyje, Mykolo Romerio universiteto dėstytoja dr. Natalija Kaminskienė – apie mediacijos suvokimą Lietuvoje, Vilniaus universiteto docentas, psichoterapijos dėstytojas Eugenijus Laurinaitis į mediacijos sunkumus pažvelgs iš psichologinio taško, magistrantės Aridana Jurkučionienė ir Agnė Piškinaitė kalbės apie mediaciją švietimo įstaigose ir bendrovių valdyme.

Europos teisės dienos minėjime jau patvirtino dalyvausiąs Europos Tarybos Europos veiksmingo teisingumo komisijos (CEPEJ) pirmininkas Džonas Stasis (John Stacey), Europos Tarybos žmogaus teisių ir teisės viršenybės generalinis direktorius Filipas Boilatas (Phillip Boillat), Europos veiksmingo teisingumo komisijos (CEPEJ) bendra-sekretorė, Konsultacinės Europos teisėjų tarybos (CCJE) sekretorė,  Europos Tarybos  Konsultacinės Europos prokurorų tarybos (CCPE) sekretorė, Europos Tarybos teisingumo komitetų skyriaus vadovė Murijelė Dekot (Muriel Decot) ir Europos Komisijos bendrojo teisingumo direktorato Civilinio teisingumo direktorė Paraskevi Mičo (Paraskevi Michou).

Olandai, ispanai, danai, lenkai savo kailiu jau išbandę ir puikiai žino, kad spręsdami, pavyzdžiui, kaimyno buto apliejimo ir padarytos žalos atlyginimo klausimą, teisme jie sugaiš beprotiškai daug laiko.

Tris valstybes apdovanojant Crystal scales apdovanojimais už geriausias praėjusiais metais įgyvendintus teismų sistemos projektus, savo video sveikinimą atsiųs pati Europos Komisijos viceprezidentė Vivjen Reding (Viviane Reading).

O pačią Europos teisės dieną vainikuos analogų Europos teismų sistemoje neturintis trumpametražių filmų festivalis „Ginčą sprendžiu TAIKIAI“.

Ko mes dar nesupratome

Olandai, ispanai, danai, lenkai savo kailiu jau išbandę ir puikiai žino, kad spręsdami savo ginčus, pavyzdžiui, kaimyno buto apliejimo ir padarytos žalos atlyginimo klausimą, teisme jie sugaiš beprotiškai daug laiko: reikės pildyti skundų blankų formas, pateikti įvairių dokumentų, vėliau vaikščioti į teismo posėdžius. Be to, teks samdytis teisme atstovaujantį advokatą, sumokėti teismo priteistas bylos nagrinėjimo išlaidas.

Taikiomis derybomis – mediacija, užlietų lubų klausimui sutvarkyti pakanka vienos ar poros sesijų iki keturių valandų. Aiškinantis nesutarimą, konfliktuojančioms šalims, siekiant įrodyti savo teisumą, nereikia kaltinti viena kitos. Padedami trečiojo asmens – mediatoriaus, nepatenkintieji tariasi ir konstruktyvaus dialogo būdu stengiasi susitarti dėl abiems šalims priimtino sprendimo, o ne vienpusio, vis tiek lemiančio kažkurios iš šalių pralaimėjimą.

Sąlygas turime, tačiau neišnaudojame

Pamatai nesutarimams spręsti be teismo Lietuvoje pakloti: 2008 m. parengtas Lietuvos Respublikos civilinių ginčų taikinamojo tarpininkavimo įstatymas, sudarytas ir viešai publikuojamas teismo mediatorių sąrašas. Deja, žmonės meditacijos nesirenka ir kol kas labiau linkę galynėtis ir teistis nei tartis. Vis dar vadovaujamasi principu: geriau jau pralaimėsiu nei pripažinsiu, kad mano nesutarimo šalis iš konflikto taip pat gali turėti naudą. Tačiau lietuviai mediacija puikiai galėtų išnaudoti imliausioms šeimos, smulkioms komercinių, darbo, vartotojų ir verslininkų bei pavedėjimo ginčų byloms.

Nuo 2007 metų Lietuvoje taip ir neišpopuliarėjusi mediacija vėl dėmesio centre. Skatindama ginčų sprendimą neteisminiu būdu, Europos Tarybos Europos veiksmingo teisingumo komisija Lietuvai šiemet suteikė teisę organizuoti pagrindinį „Europos teisės diena 2012“ renginį ir taip šalyje populiarinti taikų ginčų sprendimo būdą.

Iki šiol teisę rengti pagrindinį „Europos teisės dienos“ renginį yra turėjusios Prancūzija, Vokietija, Slovėnija, Belgija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius