-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 11 /13:23

Rekomendacija dėl koronaviruso: grįžę iš Kinijos dvi savaites turėtų izoliuotis patys

Sveikatos apsaugos ministerija šalies savivaldybėms, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai bei Švietimo mokslo ir sporto ministerijai išplatino raštą, kuriame nurodo, kaip derėtų elgtis asmenims, grįžusiems iš Kinijos. Ministerija rekomenduoja į Lietuvą atvykusiems įmonių darbuotojams ir studentams patiems izoliuotis inkubaciniam laikotarpiui – 14 dienų.
Vilniaus oro uoste
Vilniaus oro uoste / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio pasirašytame rašte dėstoma, kad Lietuvos įmonėse ar įstaigose dirbančiam asmeniui dvi savaites po grįžimo iš Kinijos turėtų būti sudaromos sąlygos dirbti iš namų.

„Darbdaviams rekomenduojama asmenims (...) suteikti galimybę dirbti nuotoliniu būdu, jei tai įmanoma (izoliavimąsi (liktų namuose) 14 dienų po paskutinio sąlyčio dienos)“, – rašoma dokumente.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Šešelgis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Šešelgis

Pasak viceministro, jeigu galimybės dirbti iš namų nėra – darbuotojas turėtų prašytis nedarbingumo lapelio sveikatos stebėjimo laikotarpiui ir apie tai informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC).

Rašte taip pat teigiama, kad jeigu iš Kinijos atvykęs ar Kinijos pilietybę turintis asmuo kreipiasi dėl įsidarbinimo nepraėjus 14 dienų po atvykimo iš Kinijos, darbdavys jam turi rekomenduoti kreiptis į NVSC, nurodyti savo kontaktinius duomenis ir 14 dienų likti namuose.

Mokymo įstaigoms viceministras rekomenduoja studentus, atvykusius iš Kinijos per pastarųjų 14 dienų, nukreipti į NVSC, pateikti savo kontaktinius duomenis ir izoliuotis.

Ministerijos atstovės spaudai Gabrielės Banaitytės teigimu, raštas parengtas iš Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro gavus naują atvejo apibrėžimą bei rekomendacijas.

Atvykę esą jaučiasi gerai

Pasak NVSC Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės, nuo sausio pabaigos iki vasario pradžios per 100 iš Kinijos į Lietuvą atvykusių asmenų esą jautėsi gerai.

„Visi konsultuoti Vilniaus oro uoste asmenys, keliavę iš Kinijos, jautėsi gerai šių konsultacijų metu. Visuomenės sveikatos centro specialistai (...) bendrauja su šiais asmenimis, teiraujamasi dėl jų sveikatos būklės, ar jiems nepasireiškia jokie simptomai. Informaciją taip pat operatyviai gauname iš Greitosios medicinos pagalbos ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų. Šiuo momentu visi asmenys yra sveiki“, – teigė specialistė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

Anot jos, daugumai atvykusiųjų 14 dienų stebėjimo laikotarpis jau yra pasibaigęs.

NVSC atstovė taip pat pažymėjo, kad nusiskundimų esą nebūta ir iš visuomenės sveikatos centro specialistų, oro uostuose pasitinkančių skrendančius iš Kinijos.

Naujame 15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą

Kreipiasi – dešimtys. Kuo jie skundžiasi?

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties (VGMPS) duomenimis, vien per keletą dienų pagalbos kreipėsi dešimtys žmonių. Nė vienam iš jų naujojo koronaviruso infekcija patvirtina nebuvo.

Pasak VGMPS viešųjų ryšių vyriausiosios specialistės Dalios Bacevičienės, nuo sausio 27 iki vasario 1 dienos į įstaigą atvyko įvairius simptomus turėję 22 asmenys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

Pasak D.Bacevičienės, tai yra gerklės skausmas, kosulys, karščiavimas, šaltis, bendras silpnumas, raumenų skausmai.

Dalis besiskundžiančiųjų teigė turėję ryšį su iš Kinijos atvykusiais.

„Kosti, skauda gerklę, prakaituoja, temperatūra nuo 36.9 iki 37.5. Vaistų nevartoja. Gyvena bendrabutyje su iš Kinijos grįžusiais studentais“, – medikams sakė vienas vyras.

„Prieš keturias dienas pradėjo skaudėti gerklę, pasidarė sunkiau kvėpuoti, nekarščiavo, bet naktimis prakaitavo, dirba palydovu, daugkartinis kontaktas su keliautojais iš Kinijos“, – teigė kitas vyriškis.

„Dvi savaites kasdien kontaktuoja su atvykusiais iš Kinijos svečiais, atsirado dusulys, gerklės skausmas, sujaudinta, nemiega“, – gydytojams skundėsi mergina.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Koronavirusu galimai užsikrėtęs asmuo atvežtas į Santaros klinikų infekcinių ligų kliniką
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Koronavirusu galimai užsikrėtęs asmuo atvežtas į Santaros klinikų infekcinių ligų kliniką

NVSC atstovės R.Lingienės teigimu, skambinti pagalbos telefonu 112 reikia tik tuomet, kai yra atitinkama šiuos pagrindinius kriterijus:

  • Asmuo 14 dienų laikotarpyje keliavo Kinijos Liaudies Respublikoje ar turėjo kontaktą su asmeniu, kuriam įtariamas ar patvirtintas naujasis koronavirusas (2019-nCoV);
  • Per inkubacinį periodą (14 d.) pajuto karščiavimą;
  • Per inkubacinį periodą pajuto į gripą panašius simptomus.

„Jei asmuo neatitinka epidemiologinių kriterijų, visais atvejais pakilus temperatūrai ir pajutus į gripą panašius simptomus, reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją – taip nebus apsunkintas sveikatos priežiūros paslaugų teikimas ligoninėse“, – sakė R.Lingienė.

Vasario viduryje susirgusių naujuoju koronavirusu skaičius viršija 43 tūkst., mirusiųjų – virš 1 tūkst, o išgijusiųjų yra daugiau nei 4 tūkst.

Europoje ši infekcija užfiksuota Vokietijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Jungtinėje Karalystėje, Belgijoje, Italijoje, Švedijoje bei Suomijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius