Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 07 14

Rekonstrukcijų džiazas Šiauliuose: pasigailėta medžio, gal ir akmeniui vietos atsiras?

Šiauliuose jau yra žmonių, kurie kasdien fotografuoja miesto centro kasdienius pokyčius. Vieną naktį neliko medžių, kitą dieną – centrinės aikštės. Pusė bulvaro jau nuo pernai yra tiesiog skalda apipiltas žvyrkelis. Tokiuose galinguose darbuose šiauliečiai pastebi ir mažytes smulkmenas – vieną nenukirstą ąžuolą ir fotogenišką akmenį. Koks bus jų likimas?
Rekonstrukcija Šiauliuose
Rekonstrukcija Šiauliuose / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Trumpa ekskursija po rekonstruojamus Šiaulius, kuri daugeliui gali pasirodyti įdomi ir nenuobodi. Nuo autobusų stoties, einant Tilžės gatve, jau kitoje sankryžoje visas eismas nukreipiamas kairėn ir dešinėn Vytauto gatve.

Tiesiai pravažiavimo nėra, nors ypatingais atvejais kai kuriuos lengvuosius automobilius praleidžia arba išleidžia. Taip pat savo „kulniukais“ atidumia įvairūs darbų vadovai. Daugiau – sunkvežimiai ir ekskavatoriai.

Pjūties išvengė vienas ąžuolas

Ties Vytauto gatve, prie pat veikiančių šviesoforų, vyksta rimti kasimo darbai. Ekskavatorininkas iš tolo pamojuoja ir šaukia – palauk, tuoj bus geras kadras.

Didelių gabaritų ekskavatorių reikia pasukti 180 laipsnių kampu, o vietos sukiotis nėra. Vairuotojas atremia kaušą į žemių krūvą, pakelia priekį ir dviem tokiais judesiais grakščiai pasisuka – tikrai įspūdingas vaizdas.

Vos už kelių žingsnių, tarp Šokolado muziejaus ir Juliaus Janonio gimnazijos, akį patraukia netikėtas vaizdas – visoje gatvės atkarpoje neliko nė vieno medžio, o čia paliktas didžiulis ąžuolas, aukštai iškėlęs savo lają.

Dabar, kai šaligatvis yra nukastas, vizualiai jis atrodo kone viduryje gatvės. Nejaugi jis netrukdys pravažiuoti automobiliams? Daugelis šį medį prisimena, nes jis stovėdavo ant kelkraščio ir asfalto sankirtos. Šaknys buvo gerokai iškilnojusios kelio dangą.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Rekonstrukcija Šiauliuose
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Rekonstrukcija Šiauliuose

Šiaulių savivaldybės administracija patikslino, kad ąžuolas tarp UAB „Rūta“ ir J.Janonio gimnazijos techniniame projekte išsaugomas – jis išlieka šaligatvyje.

Gatvės bortas prie ąžuolo perkeliamas 0,5 m į gatvės pusę. Medis jau nepatenka į gatvės važiuojamąją zoną ir eismui netrukdys.

Akmuo bulvarą „saugo“ jau pusmetį

Rekonstruojamame pėsčiųjų bulvare tarp sukrautų plytelių, skaldos ir tašytų grindinio akmenų stovi vienišas nemenkas riedulys. Jį darbininkai iškėlė, kuomet buvo atidengta senovinė miesto kanalizacija.

Akmuo
Akmuo

Nuo to laiko akmuo stūkso netoli P.Višinskio paminklo. Daugeliui praeivių šauna mintis išsaugoti jį kaip bulvaro puošmeną.

Lietuvoje yra nemažai akmenų, kurie vadinami „mokais“. Tai etnografiniai akmenys, kuriuos šios srities specialistai labai gerbia. Yra hipotezė, jog tokie akmenys būdavo lyg išminties kaupikliai. Turi klausimą – nueini prie tokio akmens ir sėdi, kol jis tau atsakymą padiktuoja. Meditacija?

Kai kuriems šiauliečiams šis akmuo tiesiog atrodo gražus. Jis nėra be proto didelis, tačiau pakankamai galingas, kad nenuneštų ir nenuridentų keli stiprūs vyrai. Gal jam atsirastų galimybė pasilikti bulvare.

Anot šiauliečių, tai būtų savotiškas rekonstrukcijų džiazas – juk nežinojome, kad jį rasime. Įspūdingai pamūryti kanalai nebuvo ir nebus atidengti dėl nemenkų kaštų, tačiau akmenį palikti gali kainuoti mažiau nei jį išgabenti? Ar būtų įmanoma bulvare likusį akmenį išsaugoti kaip tikrą kūrybinio statybininkų darbo inkliuzą?

Deja, Vilniaus gatvės bulvaro techninis projektas jau parengtas ir jame nenumatytas akmens išsaugojimas. Bet juk dar ne vakaras?

Liko daugybė darbų

Dar vienas šiauliečių galvos skausmas – „Saulės diskų“ skulptūra. Po centrinės aikštės rekonstrukcijos jų neturėtų likti. Sklido kalbos, kad meno kūrinys bus iškeltas į Pietinį rajoną.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Rekonstrukcija Šiauliuose
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Rekonstrukcija Šiauliuose

Iš tiesų, Savivaldybės atstovai tvirtina, kad rekonstravimo techniniame projekte numatyta skulptūrą–fontaną „Saulės diskai“ iškelti iš skvero.

Šią skulptūrą buvo suplanuota iškelti į Dainų tako teritoriją tarp Lyros ir Aido gatvių, tačiau šio projekto sprendinių ir pasiūlymų aptarime Dainų bendruomenės gyventojai nepageidavo skulptūros. Tolimesnis skulptūros likimas dar bus sprendžiamas. Vadinasi – rekonstrukcijoje džiazas įmanomas?

Taip pat Šiaulių savivaldybės administracija primena, kad Tilžės gatvės rekonstrukcijos darbus numatyta užbaigti iki rugsėjo 20 dienos, o šaligatviu į J.Janonio gimnaziją moksleiviai jau galės eiti rugsėjo 1 dieną. Teigiama, kad kitoje gatvės pusėje šaligatvis bus sutvarkytas tik gruodžio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius