Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 28

Rekonstruojant Neries krantinę Vilniuje, rasti, manoma, carinės tvirtovės pamatai

Vykdant Neries krantinės Vilniuje rekonstrukcijos darbus netoli Karaliaus Mindaugo tilto rasti, kaip manoma, carinės tvirtovės pamatai.
Nusekusi Neries upė
Neries upė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip penktadienį pranešė Vilniaus miesto savivaldybė, mūriniai pamatai atidengti kasant gruntą ties Olimpiečių gatvės pirmuoju pastatu. Tyrimus atlikusio archeologo Ramūno Šmigelsko vertinimu, tikėtina, tai yra 1831 metais pradėtos statyti carinės tvirtovės vieno pastatų pamatai.

Aptiktas pastatas vaizduojamas beveik visuose miesto planuose nuo 1831 metų iki XX a. vid. Yra išlikę net ir minimo pastato fotografijų.

„Tvirtovė apėmė pilies kalną, Žemutinės pilies teritoriją bei kitas kairiosios Neries pusės vietas. Dešiniajame Neries krante apėmė teritoriją priešais senojo Arsenalo pastatus ir Vilnios žiotis iki žydų senųjų kapinių. Istoriniuose planuose Neries krantinėje matomi bent trys pastatai, kurių vieno fragmentai atidengti archeologinių žvalgymų metu“, – teigė R.Šmigelskas.

„Aptiktas pastatas vaizduojamas beveik visuose miesto planuose nuo 1831 metų iki XX a. vid. Yra išlikę net ir minimo pastato fotografijų. Sprendžiant pagal jas, pastatas nugriautas po karo“, – teigia archeologas.

Atidengto pastato pamatai mūryti iš lauko akmenų ir rausvų ar gelsvų plytų. Atliekant archeologinius tyrimus atidengtas ne viso pastato pamatas.

Anot R. Šmigelsko, tai yra pastato siena, o jo išlikę fragmentai turėtų būti aptinkami tiek į šiaurinę, tiek į rytinę puses nuo esamos iškasos.

Artimiausiu metu planuojama ištirti visą šią teritoriją georadaru, atlikti statinio architektūrinius tyrimus.

Dėl radinio kuriam laikui tenka stabdyti rekonstrukcijos darbus.

Atlikus papildomus tyrimus, visa informacija bus pateikta vertinti Kultūros paveldo departamento (KPD) Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai, o vėliau, atsižvelgus į jos rekomendacijas, krantinės atnaujinimą suplanavę savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ specialistai ieškos tinkamiausio sprendimo pasikeitusiomis aplinkybėmis.

Kaip skelbia savivaldybė, Neries krantinės rekonstrukcijos projekto vadovė architektė Lolita Vileikienė neabejoja, kad KPD Nekilnojamojo kultūros paveldo taryba archeologų radinį įvertins kaip vertingąją savybę, taigi, nurodys konservuoti.

Architektės teigimu, konservuoti ir sutvirtinti carinio pastato pamatai puikiai įsikomponuotų kaip atraminė sienelė toje vietoje suprojektuotoje terasoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius