Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 12

Rekordinis skaičius mokyklų Sausio 13-ąją minės pilietine akcija

Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti (toliau – Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos) iniciatyva šių metų sausio 13 dieną pamokas mokyklose pradės Laisvės gynėjų dienai paminėti skirta pilietinė akcija „Atmintis gyva, nes liudija“.

Jos metu − 8 valandą − per 400 Lietuvos mokyklų bus užgesinama šviesa ir visose languose dešimčiai minučių uždegamos atminimo žvakutės. Jos primins dramatiškas dienas, kai Lietuvos visuomenė vienijama aukštesnių tikslų ir idėjų apgynė savo nepriklausomybę.

„Žmonės ne dėl skanesnio kąsnio ar patogesnio gyvenimo buvo pasiryžę paaukoti savo gyvybes“,− sakė Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos direktorius Ronaldas Račinskas.

Prognozuojama, kad ypač palanku užfiksuoti pilietinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“ vaizdus bus Viršuliškių vidurinėje mokykloje (Viršuliškių g. 7).  Čia netoli kelio esanti mokykla matysis iš toli ir trauks praeivių dėmesį. Viršuliškių vidurinėje mokykloje pilietinėje akcijoje dalyvaus ir jos organizatoriai – Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos atstovai, moksleiviai iš Vokietijos.

Tuoj po žvakučių uždegimo akcijos savo prisiminimais apie Sausio 13-osios įvykius dalysis jų liudininkė Sausio 13-osios brolijos narė Alvyda Čepaitytė. Po to bus žiūrimas dokumentinis filmas „Sausio 13-osios kronikos“.

Laisvės gynėjų dieną ketinamos uždegti žvakės simbolizuoja pagarbą žuvusiesiems, apgintos laisvės šviesą, laisvės idėjų pergalę prieš brutalią jėgą, atmintį ir susikaupimą. Anot R.Račinsko, 1991 m. sausio 13 d. viena svarbiausių dienų naujausioje Lietuvos istorijoje. „Tai buvo esminis lūžio taškas nepriklausomybės atkūrimo ir įtvirtinimo kelyje. Tomis dienomis susitelkusi pilietinė visuomenė apgynė valstybės nepriklausomybę. Tačiau tada buvo sprendžiamas ne tik Lietuvos likimas: nuo to priklausė visos sovietinės imperijos pavergtų tautų ir valstybių likimai, galima sakyti, sprendžiama Europos ateitis“, − sakė jis.

Anot R.Račinsko, materialiniais rūpesčiais užsiėmusi visuomenė užmiršo, o jaunoji karta nepakankamai suvokia šią dieną apgintų vertybių – laisvės ir nepriklausomybės – svarbos. „Valstybė ir visuomenė be vertybių ir pagarbos savo istorijai yra silpna ir neatspari iššūkiams. Tikimės, kad mūsų organizuojama pilietinė akcija prisidės prie brandžios istorinės atminties formavimo tarp moksleivių“, – sakė Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos direktorius R.Račinskas.

Tarptautinė komisija pilietinę akciją „Atmintis gyva, nes liudija“ organizuoja jau antrus metus ir siekia, kad ji taptų visuotinė ir tradicinė.  Ši akcija jau spėjo sulaukti didelio mokyklų susidomėjimo. Į kvietimą joje dalyvauti atsiliepė ne tik didžiųjų Lietuvos miestų mokyklos, bet ir nedidelių miestų bei miestelių mokyklų bendruomenės. Pilietinėje atminimo akcijoje jau pareiškė norą dalyvauti daugiau nei 400 mokyklų iš įvairių Lietuvos miestų. Akcijos dalyvių skaičius nuolat didėja. Anot I.Vilkienės, toks aktyvumas rodo, jog Sausio 13-osios įvykių atminimas ir įprasminimas tebėra aktualus.
  
Anot Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos švietimo programų koordinatorės Ingridos Vilkienės, nuo 1991 01 13, Laisvės gynėjų dienos, prabėgęs laikotarpis istorijos atžvilgiu nėra didelis, tačiau žmogaus amžiui aštuoniolika metų  yra gana daug. „Vis dar galime rasti sąsajų su Sausio 13 data. 1991 metai Lietuvos visuomenei buvo ypač ekonomiškai sunkūs. Tačiau Lietuvos žmonės įvertino valstybės svarbą.“ Anot I.Vilkienės, šiuo metu  paaštrėjus ekonomikos krizei pats laikas jaunajai kartai atsigręžti ir įvertinti valstybingumo svarbą, pagerbti Lietuvos laisvę gynusius asmenis.

Tikimasi, kad akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“ akimirkos paskatins moksleivius jautriau ir asmeniškiau  priimti pasakojimus apie Laisvės gynėjų dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius