Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 01

Rektoriai su ministre ir Seimo komiteto pirmininku aptars universitetų pertvarkos detales

Penktadienį rengiamas Lietuvos universitetų rektorių konferencijos posėdis, jame laukiama ministrės bei Seimo komiteto pirmininko paaiškinimų dėl aukštųjų mokyklų pertvarkos.
Juozas Augutis
Juozas Augutis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Rektorių konferencijos prezidentas, Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Juozas Augutis teigia, kad universitetams itin aktualūs finansavimo klausimai.

„Kadangi po Vyriausybės nutarimo jau įsibėgėja universitetų jungimosi, tinklo optimizavimo klausimas, tai norėtume išgirsti ministrės matymą, kaip ji vertina Vyriausybės nutarimą, kuris šiek tiek keitėsi nuo pirminio siūlymo. Ir antras klausimas – tinklo reorganizavimo finansavimas, gal kažkokie bus pateikti kriterijai ar principai, arba bent jau matymas kažkoks, kadangi universitetai pradeda judėti, pradeda teikti siūlymus dėl jungimosi, tai norėtų žinoti ir finansavimo sąlygas“, – BNS sakė J.Augutis.

Jo teigimu, posėdyje tikimasi sulaukti ir Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos.

Pasak J.Augučio, penktadienį taip pat numatoma diskutuoti dėl priėmimo į universitetus sąlygų.

Šiemet stojantiesiems į universitetus taikytas trijų balų minimalus balas. Ministrė Jurgita Petrauskeinė ne kartą yra sakiusi, kad kitąmet jis turi didėti iki keturių balų.

Dalis rektorių prašo per 2018 metų stojamuosius dar taikyti mažesnę kartelę.

Vyriausybėje praėjusią savaitę patvirtintas universitetų pertvarkos planas. Pagal jį Vilniuje turėtų likti Vilniaus universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas (prie jo būtų prijungiamas Mykolo Romerio universitetas), Lietuvos muzikos ir teatro bei Vilniaus dailės akademijos. Taip pat Vilniuje nereorganizuota lieka Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija.

Kaune veiktų Vytauto Didžiojo (prie jo jungiami Lietuvos edukologijos bei Aleksandro Stulginskio universitetai), Kauno technologijos ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetai (prie jo jungiamas Lietuvos sporto universitetas).

Iki šiol Vilniuje veikęs Lietuvos edukologijos universitetas formaliai jungiamas prie Vytauto Didžiojo, nors pedagogų rengimo centras steigiamas ir Vilniaus universitete.

Šiaulių universitetas tampa Vilniaus universiteto padaliniu, Klaipėdoje lieka savarankiškas universitetas.

Anot ministrės, numatyta, kad Seimui reorganizavimo sąlygos ir atnaujinti aukštųjų mokyklų statutai bus pateikti tvirtinti iki 2019 metų pabaigos.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) šį planą parengė įgyvendindama Seimo birželį patvirtintą bendresnį dokumentą. Seimo nutarime skelbiama, kad siekiama sukurti prielaidas aukštai mokslo ir studijų kokybei, veiksmingai aukštojo mokslo sąsajai su šalies visuomenės, valstybės, verslo poreikiais bei mokslo ir studijų tarptautiniam konkurencingumui.

Sausį Vyriausybėje planuojamą pertvarką pirmą kartą pristatęs premjeras S.Skvernelis ir švietimo ir mokslo ministrė J.Petrauskienė sakė, kad jos tikslas nėra tiesiog sumažinti mokslo įstaigų skaičių, bet kelti aukštojo mokslo kokybę, labiau atspindėti darbo rinkos poreikius, mažinti emigraciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius