Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 26

Remigijus Šimašius: darbo grupė apklaus Austrijos pareigūnus ir politikus

Kitą ketvirtadienį į Austriją vykstantys Lietuvos Teisingumo ministerijos atstovai dvišalėje darbo grupėje, tirsiančioje Sausio 13-osios įtariamojo Michailo Golovatovo paleidimo į laisvę aplinkybes, įpareigoti apklausti visus su M.Golovatovu bendravusius pareigūnus.
Pasipiktinę Austrijos sprendimu paleisti M.Golovatovą, lietuviai prie šios šalies ambasados skandavo „Gėda gėda“.
Pasipiktinę Austrijos sprendimu paleisti M.Golovatovą, lietuviai prie šios šalies ambasados skandavo „Gėda gėda“. / BFL/Tado Umaro nuotr.

„Bus tiriami ir dokumentai preciziškai, ir bus siekiama pakalbinti visus tų įvykių dalyvisu arba kitus, kurie gali turėti tos informacijos. Mano prašymas darbo grupės nariams, ir jis yra gana natūralus siekiant išsiaiškinti aplinkybes, tai pašnekinti ir tuos austrų politikus, kurie teigia, kad yra gavę neskelbtos ir neoficialios informacijos arba liudijimų apie kiek kitokią įvykių tekmės versiją, negu teigia oficialūs Austrijos pareigūnai“, – antradienį sakė Teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Pasak jo, pakalbinti ketinama visus: nuo pareigūno, pirmo paėmusio M.Golovatovo pasą, iki to, kuris jį įsodino į lėktuvą, skrendantį į Maskvą. Ministras leidžia suprasti, kad bus bandoma apklausti ir Rusijos pareigūnus, bendradarbiavusius išlaisvinant M.Golovatovą.

Tiesa, tokiam giliam tyrimui kelią užkirsti gali pati Austrija. Ministras teigia, kad kol kas raštiškas leidimas apklausti šios šalies pareigūnus nėra gautas.

„Pažado tokio raštu išdėstyto aš nemačiau, ar derinant darbus, vizitą, buvo išdėstytas leidimas, aš nežinau, bet labai tikiuosi, kad bendradarbiavimo dvasia tai turėtų vykti“, – kalbėjo ministras.

R.Šimašius pripažįsta, kad iki šiol Austrija gana nepalankiai žiūrėjo į tokios dvišalės darbo grupės sukūrimą, o vėliau ėmė ją versti politiniu įrankiu.

„Mes tikrai norėtume, kad kiek greitesnis tempas būtų tos darbo grupės. Buvome nusiteikę ir kiek anksčiau važiuoti, bet austrai anksčiau negalėjo priimti. Tas truputėlį jaučiasi. Gal ir suprantama, kad atostogų sezonas ne pats tinkmiausias tokioms grupėms, bet kita vertus, teisintis atostogomis, kai toks svarbus reikalas ir kai taip staigiai buvo paleistas asmuo, yra gana keista, – sakė ministras.

R.Šimašius tikina, kad svarbiausia ištirti, kaip viskas vyko žingsnis po žingsnio nuo tos akimirkos, kai Vienoje buvo sulaikytas M.Golovatovas. Lietuvai kyla abejonių, ar net jeigu teisiškai pažeidimų nėra padaryta, įdomu, ar laikytasi Austrijoje taikomos praktikos.

Ministro teigimu, po darbo grupės sugrįžimo tarpines ar galutines išvadas miniterija priims per dieną ar dvi. Tuomet jos surinktus duomenis Lietuva viešins Europos Sąjungos institucijose. Tiesa, kol kas neaišku, kiek Teisingumo ministerijos atstovai užtruks Austrijoje.

„Nežinau, ar kelios dienos, nemanau, kad savaitėmis ten reikės būti (darbo grupės nariams – red.past.)“, – kol kas neskaičiuoja, kiek laiko truks tyrimas, R.Šimašius.

Abiejų šalių ekspertų darbo grupė sudaryta iš kiekvienos šalies Generalinės prokuratūros bei Teisingumo ministerijų atstovų. Jai pavesta ištirti tik faktines aplinkybes, palyginti šį įvykį su įprasta austrų institucijų darbo praktika, gauti atsakymus apie tokio sprendimo priėmimo eigą.

Austrija į praėjusią savaitę sudarytą darbo grupę delegavo vyriausiąjį prokurorą Johannesą Martetschlaegerį (Johanesą Martetšleigerį) bei Teisingumo ministerijos Tarptautinės baudžiamosios teisės padalinio vadovę Barbarą Goth-Flemmich (Barbarą Got-Flemich). Lietuvai atstovaus Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Tomas Krušna bei Teisingumo ministerijos Tarptautinės teisės departamento direktoriaus pavaduotojas Darius Žilys.

Įtariamasis Sausio 13-osios byloje Rusijos pilietis M.Golovatovas liepos 14-ąją buvo sulaikytas Vienos oro uoste, bet nepraėjus nė parai paleistas. M.Golovatovui, kuris vadovavo būriui 1991 metų sausio 13-ąją šturmavusiam beginklių žmonių saugomą Vilniaus televizijos bokštą, Lietuva yra išdavusi Europos arešto orderį.

Tai sukėlė didelį Lietuvos nepasitenkinimą. Kai kurie politikai Lietuvoje ir Austrijoje teigia, kad tokią sulaikymo baigtį lėmė Rusijos spaudimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius