-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 11 08

Remigijus Šimašius: „Lietuviai užsienyje galės gauti ir asmens tapatybės korteles“

Užsienyje gyvenantys lietuviai neparvykdami į Lietuvą turės galimybę gauti ar pasikeisti ne tik pasą, bet ir asmens tapatybės kortelę – šią naują tvarką numatančioms įstatymų pataisoms po pateikimo pritarė Seimas.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pataisų iniciatorius liberalas Remigijus Šimašius stebisi, kodėl iki šiol atsakingos valstybės institucijos neužpildė įstatymų spragos, kai užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai svečioje šalyje gali pasikeisti tik pasą, bet ne asmens tapatybės kortelę.

„Galima sakyti, užstrigome laiko mašinoje. Lietuva jau nuo 2007-ųjų prisijungė prie Šengeno erdvės – nuo to laiko Europos šalys visiškai pripažįsta Lietuvos piliečių asmens tapatybės korteles, kurias turėti su savimi yra patogiau nei pasą. Dėl to siūlau suvienodinti galimybes užsienyje lengvai ir paprastai gauti abu asmens tapatybę liudijančius dokumentus, atsisakyti esamų absurdiškų ribojimų“, – sakė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys R. Šimašius.

Norintiems pasikeisti ar gauti asmens tapatybės kortelę reikės kreiptis į užsienyje esančią Lietuvos diplomatinę atstovybę ar konsulinę įstaigą.

Liberalas atkreipia dėmesį, kad Lietuvos Respublikos piliečio pasas yra brangesnis ir nebūtinai tas dokumentas, kurio reikia žmonėms. „Kai užsienyje gyvenantys lietuviai įveliami į painias biurokratines procedūras, tai meilės Lietuvai neprideda. Tam, kad tautiečiai taptų tikrais mūsų šalies ambasadoriais ir skleistų teigiamą žinią apie Lietuvą, reikia bent jau sutarti dėl iš pažiūros smulkių formalumų, o iš tikrųjų – dirbtinių kliūčių panaikinimo“, – sako R. Šimašius.

Atsižvelgiant į Asmens tapatybės kortelės, Konsulinio statuto ir Konsulinio mokesčio įstatymų pakeitimus, norintiems pasikeisti ar gauti asmens tapatybės kortelę reikės kreiptis į užsienyje esančią Lietuvos diplomatinę atstovybę ar konsulinę įstaigą. Ši tvarka, pagal projektą, įsigaliotų nuo 2014 metų pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius