-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 24

Remigijus Šimašius: „Reikėtų atleisti 10 proc. valdininkų“

Buvęs teisingumo ministras, parlamentaras Remigijus Šimašius Tarptautinėje viešojo sektoriaus efektyvumo konferencijoje teigė, jog vykdydamas reformas suprato – yra žmonių, kurie negali keistis, todėl 10 proc. valstybės tarnautojų reiktų suteikti progą pailsėti.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Man kaip politikui kyla didelė pagunda paaiškinti, kodėl ši vyriausybė vykdydama reformas susimovė, tačiau to nedarysiu“, – savo pranešimą tema „Kodėl valstybė sužlugdo viešojo sektoriaus reformas (ir kodėl kartais ne)?“ pradėjo R.Šimašius.

Yra žmonių, kurių tiesiog neįmanoma pakeisti. Jiems tiesiog reikia duoti pailsėti.

Pasak jo, bet kokiai reformai reikia trijų dalykų – politikų, valstybės tarnautojų ir visuomenės palaikymo. „Kartais problemos suvokimas jau yra pusė darbo“, – sakė jis.

R.Šimašius demonstruodamas šmaikščias skaidres teigė, jog per savo ministravimo metus suprato, jog valstybės tarnautojai vedami dviejų motyvacijų – darbą baigti lygiai 17 val. ir būti gerbiami.

Politikas prisiminė vyriausybės vykdytą verslo priežiūros institucijų reformą. „Pamenu, kad ją pradėjus verslas ėmė priekaištauti, jog viską sutvarkius neišeis prasisukti net su kyšiais. Tada aiškinau, kad visų tikslai yra bendri – turim siekti, kad vartotojai gautų saugias prekes ir paslaugas“, – sakė pranešėjas.

R.Šimašiaus teigimu, vykdant tokias reformas turi vyrauti bendradarbiavimo dvasia. Institucijos turi nuoširdžiai rūpintis verslo ir vartotojų interesais. „Žinot, kada išgirdau, kad dujininkai pradėjo dirbti gerai? Kai atėję į namus meistrai ėmė nusiauti batus“, – savo kalbą pavyzdžiu iliustravo Seimo narys.

Tarptautinė vieaojo sektoriaus efektyvumo konferencijos akimirka
Tarptautinė viešojo sektoriaus efektyvumo konferencijos akimirka

Vykdydamas reformą politikas suprato, kad yra dalykų, kurių tiesiog neįmanoma pakeisti: „Mes darėm klaidų, tačiau geriau daryti klaidų, nei pradėti taip, kaip reikia, bet po trejų metų. Turėjom susidėlioti prioritetus. Lietuvoje buvo linksniuojamas skaičius 152. Tiek buvo kontroliuojančių institucijų. Išsiaiškinome, kad realiai dirba 60–70 tokių įstaigų. Iš jų išsirinkome 10 svarbiausių, bet ir visų jų reformuoti negalėjome. Teko atsirinkti tas, kurios mūsų klausė. Buvo institucijų, kurios turėjo tvirtą politinį užnugarį ir atvirai ignoravo mūsų siūlymus. Supratau ir dar vieną dalyką. Yra žmonių, kurių tiesiog neįmanoma pakeisti. Jiems tiesiog reikia duoti pailsėti. Jų nėra tiek daug. Mano manymu, apie 10 proc. valstybės tarnautojų turėtų būti atleisti arba jiems pasiūlytas paprastesnis darbas“, – teigė R.Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius