Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 06 /17:39

Remigijus Šimašius tikisi koalicijos su lenkais, bet Valdemaras Tomaševskis nieko nežada

Vilniaus meras, Liberalų sąjūdžio pirmininkas Remigijus Šimašius, šią savaitę iš valdančiosios koalicijos išmetęs konservatorius, tikėjosi greitai ir lengvai į koaliciją prisikvieti Lenkų rinkimų akciją-krikščioniškų šeimų sąjungą. Tačiau šios partijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis penktadienio susitikime su meru pažadų nedalino, o po susitikimo išskubėjo pasimatyti su Artūru Zuoku.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Po penktadienį vykusio susitikimo su V.Tomaševskiu ir jo kolegomis iš Lenkų rinkimų akcijos R.Šimašius 15min teigė besitikintis naują koaliciją suformuoti iki trečiadienio.

„Vyksta toliau konsultacijos, šnekamės. Pasikalbėjome ir sudėjome pagrindinius akcentus dėl darbų, kurie turėtų būti naujame etape Vilniuje, o galutinį sutarimą dėl visų pozicijų, įskaitant ir dėl pavardžių, tikslas yra turėti iki trečiadienio posėdžio“, – sakė R.Šimašius.

Klausiamas, ar sulaukė pažado, kad Lenkų rinkimų akcija prisidės prie valdančiosios koalicijos, R.Šimašius nebuvo visiškai užtikrintas.

„Na kaip, pažadas, ne pažadas, bet galutiniai sudėliojimai vyksta tada, kai vyksta galutiniai sudėliojimai. Dabar mes šnekamės toliau, judame, pašnekesiai yra konstruktyvūs, tačiau sutarsime, matyt, tada, kai būsime sutarę dėl visko“, – sakė R.Šimašius.

Kalba ir apie paramą, ne koaliciją

V.Tomaševskis kalbėjo dar aptakiau. Anot jo, buvo aptarti du variantai – koalicijos sudarymas arba parama sutartiems sprendimams, tolygus mažumos Vyriausybės palaikymui, jei būtų kalbama apie darbą Seime.

Pirmieji, su kuriais šnekame, yra konservatoriai. Taip pat šnekame ir su visais kitais, išskyrus dvi partijas: tai yra išskyrus Zuoko vadovaujamą partiją ir Tomaševskio vadovaujamą partiją, – 2015 kovo 2 d. kalbėjo R.Šimašius.

„Gavome pasiūlymą prisijungti sudarant valdančiąją daugumą. Tai viena forma. Diskutuojant išaiškėjo kitos formos, pavyzdžiui, mes būdami opozicijoje galėtume palaikyti gerus darbus miestiečiams, kartu organizuojame darbų planą. Čia mes ir sustojome“, – sakė V.Tomaševskis.

Klausiamas, ar R.Šimašius išgirdo pažadą dėl bendros koalicijos formavimo, V.Tomaševskis nukirto: jokiu būdu.

„Mes jokiu būdu nepažadėjome prisijungti. Mes dabar aptarinėjame tris formas. Viena forma – prisijungimas, bet tuo ir baigėme, kadangi nėra čia sutarimo. Antra forma, kad remtume kai kuriuos sprendimus“, – aiškino jis.

Lenkų rinkimų akcijos pirmininkas tikina, kad galimybes sudaryti valdančiąją koaliciją Vilniuje arba remti „gerus sprendimus“ dar penktadienį apsvarstys partijos Vilniaus skyrius.

Paskui klausimas bus aptartas „aukščiausiame lygyje“.

Politikas neslepia, kad nuo koalicijos sulaiko paprastas politinis išskaičiavimas – iki savivaldybių rinkimų likę vos 16 mėnesių.

„Jūs puikiai suprantate, kad čia nėra kadencijos pradžia. Jei būtų kadencijos pradžia, gal kiti būtų argumentai. Dabar iki kadencijos pabaigos liko 16 mėnesių, tai yra daug sunkumų ne vienintelis sunkumas, kad sunkiau dalyvauti rinkimuose, bet reikia ir paskirti žmones į pareigas, jiems reikia darbus keisti. Taip būna, kai netrukus rinkimai“, – kalbėjo V.Tomaševskis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis

Diskutuojant išaiškėjo kitos formos, pavyzdžiui, mes būdami opozicijoje galėtume palaikyti gerus darbus miestiečiams, kartu organizuojame darbų planą. Čia mes ir sustojome, – sakė V.Tomaševskis.

Vilniaus meras tikina, kad jam tinka ir paramos forma, jei tik Vilniuje darbai judės ir sprendimai taryboje bus priimami.

„Trečiadienį bus aišku, kaip viskas bus įvardinama ir kokios bus formuluotės. Aš tikiuosi, kad pasieksime sutarimą ir dirbame ties tuo“, – sakė R.Šimašius.

R.Šimašius ir V.Tomaševskis sutartinai tvirtino, kad penktadienio susitikime apie postus ir juos galinčius užimti asmenis nebuvo kalbama.

Abu jie sako, kad rasti sutarimai dėl to, kad bendradarbiaujant turėtų būti skiriamas didesnis dėmesys miesto pakraščiams ir infrastruktūrai juose ir užtikrintas skaidrumas.

Prieš tapdamas meru lenkams brėžė raudoną liniją

R.Šimašius apie Lenkų rinkimų akciją dabar kalba visai kitaip nei prieš dvejus su puse metų. Tuomet, 2015 m. kovo 2 dieną, iškart po pirmojo tiesioginių mero rinkimų turo surengtoje spaudos konferencijoje R.Šimašius tvirtino, kad su Lenkų rinkimų akcija koalicijos nesudarinės.

„Pirmieji su kuriais šnekame, yra konservatoriai. Taip pat šnekame ir su visais kitais, išskyrus dvi partijas: tai yra išskyrus Zuoko vadovaujamą partiją ir Tomaševskio vadovaujamą partiją. Motyvai yra labai panašūs, kuriuos aptakiai, bet išsakė prezidentė, mums yra nepriimtinas toks veikimo stilius, kuris yra vakar veikimo stilius, paremtas arogancija, neskaidrumu ir nesiskaitymu su metodais“, – tuomet rėžė R.Šimašius.

Po pirmojo rinkimų turo jis sakė, kad jau yra sudaręs kertinį valdančiosios koalicijos bloką su konservatoriais, o su kitais partneriais kalbėsis jau tik kartu.

Šią savaitę R.Šimašius pasielgė priešingai. Po pirmadienio Liberalų sąjūdžio posėdžio Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai buvo išmesti iš koalicijos. Po šio sprendimo Liberalų sąjūdis neteko ir dar vieno koalicijos partnerio – „Lietuvos sąrašo“.

Lenkų rinkimų akcija liberalams iškart tapo geidžiamiausiu koalicijos bendražygiu.

Klausiamas, kas pasikeitė nuo 2015-ųjų, kai Lenkų rinkimų akcijai nubrėžė ryškią raudoną liniją, meras nesutriko.

Jis pripažino tikėjęsis, kad kažkas jo po pirmojo mero rinkimų turo ištartus žodžius prisimins.

„Tuomet buvo labai aiški situacija, kai tuometinė Vilniaus valdžia, su tuometiniu meru priešakyje darė dalykus, kurie buvo visiškai nepriimtini. Darbo partija taip pat buvo koalicijoje, kuri, džiaugiuosi, kad nepateko į šią tarybą. Labai natūralu, kad su buvusia koalicija buvo sunku ieškoti galimybių telktis ir pirmiausia ieškojome galimybių su tais, kurie ateina naujai ir kuria naujas, aiškias žaidimo taisykles. Per dvejus metus Vilnius daug pasiekė ir tokį valdymo stilių ne taip jau būtų lengva atsukti laikrodį atgal ir pasiekti“, – tikino R.Šimašius.

Anot jo, durys Lenkų rinkimų akcijai niekada nebuvo užtrenktos, o dabartinėje situacijoje su ja randama daug sąlyčio taškų.

Klausiamas, ar V.Tomaševskio per tuos dvejus su puse metų pasikeitė, R.Šimašius pareiškė, kad per šį laiką labiausiai pasikeitė Vilniaus miesto savivaldybė.

„Vilniaus mieste daug pokyčių įvyko. Juos toliau reikia daryti ir reikia daryti su tais, kurie pasiryžę juos daryti“, – teigė Vilniaus meras.

Flirtuoja su A.Zuoku

Tačiau V.Tomaševskis kol kas nerodo tvirto pasiryžimo bendradarbiauti su R.Šimašiumi ir liberalais. Iškart po susitikimo su meru išskubėjo pasimatyti su Lietuvos laisvės sąjunga ir jos pirmininku, buvusiu Vilniaus meru Artūru Zuoku, kurį anksčiau Lenkų rinkimų akcija rėmė ir palaikė.

Laisvės sąjungos atstovas Kęstutis Nėnius tikino, kad susitikime nebuvo aptartos jokios bendradarbiavimo galimybės, tik pasidalinta nuomonėmis apie situaciją. Laisvės sąjunga planuoja Vilniaus merui duoti kelias savaites naujai koalicijai suformuoti, o jei nepavyks – bandyti nuversti sostinės vicemerus ir „tapti koalicijos tvirtumo katalizatoriumi“.

R.Šimašius V.Tomaševskio susitikimo su A.Zuoku nelaiko blaškymusi ir nesibaimina, kad flirtuodamas su juo V.Tomaševskis gali už nugaros sukirsti rankomis su A.Zuoku.

„Aš tai vertinu kaip normalų šnekėjimąsi. Visiems su visais reikia šnekėtis. Kai nesišnekama, prasideda problemos. Jei jie šnekasi, tai yra labai gerai“, – V.Tomaševskio susitikimą su A.Zuoku įvertino R.Šimašius.

Pasak jo, šiuo metu nėra jokių galimybių suformuoti valdančiąją koaliciją Vilniuje be liberalų.

„Prarasti nelabai mes turime ką. Reikia pasiekti konstruktyvumo, tai labai natūralu, kad to konstruktyvumo mes ir siekiame. Bus bet kokiu atveju geriau negu buvo“, – įsitikinęs R.Šimašius.

Pasak jo, su „tvarkiečiais“ Vilniaus miesto savivaldybės taryboje taip pat aktyviai kalbamasi, tačiau sutarimo dar nėra.

„Kol kas yra tarpinė situacija. Tikiuosi, kad jie bus koalicijoje, kurioje jie, tiesą sakant, ir dabar mano supratimu yra, nes mes 2015 metais visi dėjome parašus kartu. Jų prasme, tikiuosi, yra tęstinumas“, – sakė R.Šimašius.

Tačiau dabar turės būti sudaryta nauja koalicijos sutartis. Ir net socialdemokratai ketina prieš ją pasirašydami iš naujo prašyti Vilniaus skyriaus tarybos pritarimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius