Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 08

Remontų grimasos Kulautuvoje – statybininkų „sandėlis“ Nemuno prieigose

Kai Nemuno pakrantės prieigose ėmė dygti statybinių atliekų bei žaliavų kalnai, kurortinės Kulautuvos gyventojai sunerimo – kas čia bus statoma? Paaiškėjo, kad ten įkurtas statybininkų, rekonstruojančių pagrindinę miestelio gatvę, „sandėlis“. Vietiniai kraipo galvas, aplinkosaugininkai pažeidimų neaptinka, o savivaldybė ramina, kad statybų metu nesusidarys pavojingų atliekų.
Kelio remonto darbai Kulautuvoje
Kelio remonto darbai Kulautuvoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

20 metrų iki Nemuno

Į 15min redakciją kreipėsi sunerimusi kulautuvietė Diana. Moteris nesupranta, kaip kurortinėje vietovėje, šalia Nemuno bei karjero, kur vietiniai eina maudytis, gali atsirasti, kad ir laikinai, toks statybinių atliekų sandėlis.

Pasak jos, viskas, kas Akacijų alėjos rekonstrukcijos metu nukasama, keliauja čia – į panemunės pievas. Moteris bandė aiškintis, ar tai – legalu, tačiau atsakymų negavo.

„Gal prieš mėnesį pradėjo mūsų pagrindinės gatvės rekonstrukciją. Tai, kas nukasama – žemės, medžiai, krūmai – vežama ir sandėliuojama netoli karjero, gal 20 metrų nuo Nemuno. Čia yra maudynių vieta, pliažas. Kyla klausimas: ar viskas gerai su tokiu „sandėliu“?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kelio remonto darbai Kulautuvoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kelio remonto darbai Kulautuvoje

Bandžiau peržvelgti rekonstrukcijos dokumentus – nelabai įžvelgiau, kur numatytos sandėliavimo aikštelės“, – teigė Diana, kelianti klausimą, ar visa tai yra suderinta su aplinkosauga.

Pasak jos, statybinių atliekų bei žaliavų krūvos auga jau apie mėnesį.

Su aplinkosaugininkais derinti neprivaloma

Darbus Kulautuvoje atlieka UAB „Kauno keliai“. Rangovo, Kulautuvos seniūnijos bei Kauno rajono savivaldybės vardu komentarą 15min pateikė Kauno rajono savivaldybės mero padėjėja Vilija Žukaitytė.

Pasak jos, darbai Akacijų alėjoje pradėti liepos pradžioje, juos užbaigti planuojama iki kitų metų pabaigos.

„Rangovas „Kauno keliai“ Pamario ir Nemuno gatvių sankirtoje yra įsirengęs laikiną statybinių medžiagų bei atliekų sandėliavimo aikštelę, kurios vieta suderinta su Kulautuvos seniūnija bei sklypų savininku.

Aikštelės vietos su aplinkosaugos institucijomis derinti neprivaloma, statybos metu nesusidarys pavojingų ar kenksmingų aplinkai bei žmogui atliekų. Visos susidarysiančios atliekos bus tvarkomos Atliekų įstatymo nustatyta tvarka“, – patikino V.Žukaitytė.

Bus rekonstruota Akacijų alėja bei V.Augustausko gatvė. Važiuojamoji dalis išplatės – plotis sieks 6 metrus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kelio remonto darbai Kulautuvoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kelio remonto darbai Kulautuvoje

Tvarkant gatves bus įrengta lietaus vandens surinkimo sistema, rekonstruoti pėsčiųjų-dviračių takai, įrengtas gatvių apšvietimo tinklas su LED šviestuvais, atsiras nauji suoliukai, šiukšliadėžės, sutvarkyti želdynai.

Į kiemus ir kitas šalia gatvės esančias teritorijas bus suprojektuotos ne siauresnės kaip 3,5 m pločio nuovažos su betoninėmis trinkelėmis arba asfaltu.

Iš viso planuojama pakloti daugiau nei 2 km asfaltbetonio dangos, virš 3,3 km pėsčiųjų-dviračių takų. Visi sprendiniai pritaikyti žmonių su negalia reikmėms.

Pasak Kulautuvos seniūnės Dalios Šiušienės, žemės sklypo savininkas davė sutikimą naudotis jo žemės sklypais, pasibaigus darbams juos rekultivuojant.

„Projektas suderintas su visomis reikiamomis institucijomis ir yra gautas statybos leidimas vykdyti darbus. Aikštelės vieta suderinta ir su daugiabučio namo V.Augustausko g. 1 atstovu ir su Petrauskų sodybos savininku R.Petrausku (Kranto g. 1)“, – patikino seniūnė.

Darbai vykdomi tik darbo dienomis, 7-18 valandomis, stengiantis sukelti kuo mažiau nepatogumų miestelio gyventojams ir svečiams.

Pažeidimų nenustatyta

Kaip 15min informavo Aplinkos apsaugos departamentas, Pranešimų priėmimo tarnyba nėra gavusi skundų dėl minėtos situacijos, todėl Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai, sulaukę 15min užklausos, susisiekė su projekto vykdytojais ir apžiūrėjo statybų vietą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kelio remonto darbai Kulautuvoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kelio remonto darbai Kulautuvoje

„Kulautuvos seniūnijos darbuotojai informavo, kad statybinės medžiagos yra sandėliuojamos privačiame sklype ir tai yra suderinta su sklypo savininku.

Siekiant mažinti dulkėtumą, Pamario gatvė barstoma dulkėtumą mažinančiomis priemonėmis, esant poreikiui yra greideriuojama ir išlaikoma jos būklė tokia, kokia buvo iki remonto darbų. Taigi aplinkosauginių pažeidimų nebuvo nustatyta“, – rašoma Aplinkos apsaugos departamento komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius