Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 26 /11:58

Renatas Požėla įspėja: per būsimus mitingus policija Seimą saugos fiziniu barjeru

Organizuoti daugiatūkstantinius protestus prie Seimo rūmų nėra vietos. Kad būtų išvengta tokių situacijų, kaip rugpjūčio 10-ąją, kai po taikaus mitingo prie pat parlamento kilo riaušės ir pareigūnams teko tramdyti minią net ašarinėmis dujomis, per rugsėjo 10-ąją planuojamą panašų renginį pastatą žadama aptverti fiziniu barjeru, kad žmonėms būtų aišku, kokiu atstumu jie gali būriuotis. Apie tai ketvirtadienį įspėjo policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

„Siunčiame aiškią žinutę – mūsų įsitikinimu, dideli renginiai, kuriuose ruošiasi dalyvauti daugiatūkstantinės minios, prie Lietuvos Respublikos Seimo negalimi, nes tiesiog ten fiziškai nėra vietos.

Esu girdėjęs ir kitokių nuomonių, kad ten į kažkiek kvadratinių metrų gali sutilpti kažkiek tūkstančių, – kalbėjo pareigūnas. – Bet renginys yra toks dalykas, į kurį žmonės ateina ne pabūti susiglaudę, ateina ir vaikai, ir šiaip žmonės juda. Seimo pastatų dislokacija neleidžia didelių mitingų.“

Todėl, anot R.Požėlos, policija imsis priemonių, kad perimetras aplink Seimą būtų pažymėtas techninėmis priemonėmis. „Mes tai planuojame, tam ruošiamės. Bus akivaizdu, iki kur galima prieiti, o kur jau yra riba, kuri saugoma įstatymo“, – sakė jis.

Generalinio komisaro žodžiais, panašiai planuojama elgtis ir prie kitų valstybės institucijų, kur per susirinkimus taip pat nurodoma laikytis 75 m atstumo.

Be to, policija žada aktyviau dalyvauti savivaldybėse išduodant leidimus panašiems renginiams: „Kalbėsime, kad fiziškai nėra vietos susirinkti žmonėms, nepažeidžiant Susirinkimų įstatymo.

Vienas dalykas – kai keli šimtai, kitas – kai daugiatūkstantinės minios, ypač kai tai yra protestiniai renginiai.“

Generalinis komisaras taip pat nurodė, kad ateityje prieš panašius renginius politiniams vadovams bus pristatomi konkretūs veiksmų planai, kad šie galėtų išsakyti kritinius pastebėjimus.

Taip pareigūnas sakė po susitikimo su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite. Jai buvo pristatyta rugpjūčio 10 d. prie Seimo vykusio mitingo, vėliau peraugusio į riaušes, analizė.

Trys ikiteisminiai tyrimai

R.Požėlos žodžiais, dėl rugpjūčio 10 d. renginio buvo pradėti ne vienas, o trys ikiteisminiai tyrimai. Pagrindinis yra dėl riaušių, kiti – dėl neteisėtu būdu renkamų duomenų ir dėl neteisėto narkotinių medžiagų disponavimo.

„Apie 30 asmenų pareikšti įtarimai ir nė vienam nepanaikinti. Kiekvieno įtariamojo atžvilgiu taikomos kardomosios priemonės“, – kalbėjo policijos vadovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Riaušės prie Seimo
Luko Balandžio / 15min nuotr./Riaušės prie Seimo

Pareigūnų akiratyje esąs „platus ratas asmenų“ ir jis esą dar plėsis: „Kiek išsiplės, negaliu pasakyti, bet dešimtimis bus papildomai skaičiuojamas“.

Į klausimą, ar protestas prie Seimo galėjo būti koordinuojamas kartu su migrantų stovykloje tuo pačiu metu vykusiais neramumais, R.Požėla atsakė, kad tokių faktų nematoma, bet ikiteisminis tyrimas dar nebaigtas.

Konkrečius įtariamuosius R.Požėla atsisakė įvardyti, bet įspėjo, kad „tam tikra asmenų grupėje artimoje ateityje sulauks mūsų dėmesio“.

Pareigūno teigimu, matoma, kad protestuose figūruoja tie patys žmonės, jie esą ieško nišos pasireikšti ir jų priemonės ne visada būna teisėtos.

„Nesistumdykime viduje“

Kaip spaudos konferencijoje pripažino A.Bilotaitė, rugpjūčio 10-ąją pritrūko glaudesnio Policijos departamento ir kai kurių kitų institucijų bendradarbiavimo.

Bet kartu ji pabrėžė, kad atsakomybė tenka protestų dalyviams: „Lietuvos Respublikoje užtikrintos galimybės išsakyti nuomones, pozicijas teisėtais būdais.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė

Kai pažeidžiami įstatymai, imamasi prievartos, atsakomybė privalo būti ir ji bus užtikrinta.

Už neteisėtus veiksmus, riaušių organizavimą ir kurstymą bus taikoma atsakomybė, kokia numatyta teisinėje valstybėje.“

Anot ministrės, šiuo metu atidžiai stebima situacija, gaunama žvalgybinė informacija ir priimami atitinkami sprendimai.

„Mūsų teisėsaugos institucijos padarys viską, kad rimtis, viešasis saugumas ir tvarka būtų užtikrinti“, – sakė A.Bilotaitė.

Ji pasinaudojo proga kreiptis į gyventojus su raginimu protestuoti taikiai: „Šiandien mūsų valstybė išgyvena nelengvą metą, tenka kovoti su išorės priešais.

Mūsų pareigūnai šiandien yra reikalingi prie sienos, kad saugotų migrantų apgyvendinimo objektus. Suvienykime jėgas, kovokime su išorės priešais ir nesistumdykime viduje. Teisėtais būdais, nenaudojant jėgos, smurto.“

Situacija netenkino

Kartu buvo aptarti veiksmai, kaip ateityje rizikinguose masiniuose renginiuose bus užtikrinama viešoji tvarka ir saugumas.

R.Požėla kartu su Viešojo saugumo tarnybos vadovu Ričardu Pociumi ministrei pristatė vidinį įvykių įvertinimą.

„Įvertinome ir savikritiškai kai kuriuos dalykus: kaip ateityje išvengti situacijos, kai įvairiai mąstančių asmenų taikiniu tampa žiniasklaidos priemonės ir jų atstovai, Seimo nariai, visi kiti, kurie turi kitokią nuomonę.

„Ta situacija, kuri susiklostė, kai baigėsi vienas renginys, iki aktyvios policijos intervencijos, mūsų netenkino, kalbėjo R.Požėla – Pagrindinis dalykas – kokių imtis veiksmų, kaip užkardyti pareigūnų sužalojimus. Teigiamai negalime to įvertinti.“

Policijos vadovas pripažino, kad taikiai prie Seimo prasidėjusiame renginyje buvo matoma kylanti įtampa. Būta signalų, kad renginys turi rizikų, todėl nuo pradžios buvo nuosekliai didinamas pareigūnų skaičius, kol galiausiai suprasta, kad reikės specialios policijos operacijos ir daugiau specialiai parengtų pareigūnų.

R.Požėla pripažino, kad visų grėsmių numatyti neįmanoma. Kad būtų galima geriau tam pasirengti, buvo mobilizuoti pajėgumai stebėti socialinei erdvei.

Kaip žinoma, rugpjūčio 10-ąją prie Seimo vykęs taikus mitingas pavakarę virto agresijos, sumaišties, neadekvačių poelgių, provokacijų suirute, tad parlamento rūmus saugojusiems pareigūnams teko imtis veiksmų.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio Seimo kiemo. Pareigūnams ėmus juos atitraukti nuo pastato, kilo riaušės – į pareigūnus mėtyti buteliai, signalinės raketos, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos. Įvykio metu nukentėjo 18 pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius