-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 31

Rengiamas Architektūros įstatymas – keis jos kokybę ir požiūrį į ją

Pakeisti žmonių požiūrį į architektūrą, pagerinti jos kokybę ir savivaldybėse įteisinti vyriausiojo architekto pareigybę – tai pagrindinės jau rengiamo Architektūros įstatymo gairės. „Gyventojams ir valstybei minėtas įstatymas naudingas tuo, kad padės užtikrinti geresnę architektūros kokybę, tuo suinteresuoti visi. Siekiame aiškiai numatyti visus projektavimo etapus, tai palengvins valstybės institucijų darbą. Šis įstatymas reikalingas ir vyriausiems architektams, nes pagaliau bus aiškiai apibrėžtos jų teisės ir pareigos“, – apie rudenį Seimui pateikti planuojamą įstatymą kalbėjo Aplinkos ministerijos Teritorijų planavimo, urbanistikos ir architektūros departamento direktorius Marius Narmontas.
Architektas
Architektas / „Scanpix“ nuotr.

Keisti požiūrį

M.Narmontas teigė, kad Architektūros įstatymo tikslas nėra tiesiog tik sukurti dar vieną įstatymą, ką nors būtinai apriboti ar ką nors drausti. „Vienas iš pagrindinių tikslų iš tiesų yra visų pirma keisti visuomenės požiūrį į architektūrą. Turime skirti daug daugiau dėmesio architektūrai, juk būtent ji pritraukia turistus, kai ji kokybiška, estetiška – ir mums patiems čia gyventi maloniau. Manau, kad Lietuvai atėjo laikas žengti ne kiekybės, o kokybės keliu“, – kalbėjo Aplinkos ministerijos Teritorijų planavimo, urbanistikos ir architektūros departamento direktorius.

Vienas iš pagrindinių tikslų iš tiesų yra visų pirma keisti visuomenės požiūrį į architektūrą.

Architektūra, architektų darbas supa mus kiekvieną dieną, todėl negalime į tai žiūrėti pro pirštus, kalbėjo M.Narmontas. „Svarbu ne tik numatyti, kaip projektavimo procesai turi vykti nuo pradžios iki galo, apgalvoti, kas konkrečiai ir už ką atsakingas, bet ugdyti architektūrinį požiūrį nuo mažų dienų. Mokyti vaikus architektūros pagrindų jau mokykloje, kad gebėtų elementariausiai atskirti renesansą nuo baroko“, – teigė Aplinkos ministerijos atstovas.

Kompleksiškas žvilgsnis

„Tikslas yra į visus projektavimo etapus pasižiūrėti kompleksiškai. Sudėlioti, kaip viskas turi vykti nuo projekto pradžios, turiu minty nuo viešųjų pirkimų, architektūrinių konkursų iki architektūrinės kokybės vertinimo ekspertų komisijos“, – dėstė M.Narmontas.

Aplinkos ministerijos Teritorijų planavimo, urbanistikos ir architektūros departamento direktorius tikino, kad vienas svarbiausių dalykų, siekiant geresnės kokybės, ir yra naujajame įstatyme ketinamos numatyti objektų kokybės vertinimo ekspertų komisijos.

Aplinkos ministerijos Teritorijų planavimo, urbanistikos ir architektūros departamento direktorius teigė, kad ne ką mažiau svarbus dalykas – pagaliau įteisinti vyr. architekto pareigybę.

„Pavyzdžiui, statome kokį nors statinį ir savivaldybės vyr. architektui kyla klausimas, ar jis iš tiesų yra kokybiškas. Tokiu atveju, tai įvertinti mes galėsime nusiųsti ekspertų tarybą, kuri bus sudaryta iš kompetentingų specialistų. Jie įvertins tą objektą visais reikiamais kriterijais ir pateiks išvadas. Nei toks įstatymas, nei ekspertų komisijos nėra naujovė – užsienyje tai yra įprastas ir natūralus dalykas“, – apie naujojo įstatymo gaires kalbėjo M.Narmontas.

Aplinkos ministerijos Teritorijų planavimo, urbanistikos ir architektūros departamento direktorius teigė, kad ne ką mažiau svarbus dalykas – pagaliau įteisinti vyr. architekto pareigybę. „Šiuo metu kai kurie savivaldybių architektai save vadina vyr. architektais, ar juo vadina taip, tačiau jokiame teisės akte iki šiol ši pareigybė nėra įteisinta.

Neaišku, kokios jos pareigos ir teisės. Taigi šis dalykas akivaizdžiai pavers architektų ir projektuotojų darbą sklandesniu. Be to, aišku, turime pagaliau apsibrėžti ir urbanistikos sąvoką. Pastaruoju metu daug apie tai kalbame, bet net neturime konkrečios sąvokos, taigi ji turėtų atsirasti būtent Architektūros įstatyme“, – neabejojo jis.

M.Narmontas tikino, kad ne ką mažiau reikšminga ir tai, kad pagaliau bus numatyta, kokiais kriterijais turime vertinti architektūrinę kokybę. „Atsiras reikalavimai, gairės, kuriais remdamiesi projektuotojai ir architektai turės naujus objektus kurti, o ekspertai – vertinti. Nes tokių iki šiol taip pat neturime“, – rengiamą Architektūros įstatymą pristatė M.Narmontas.

Pasak jo, naujasis įstatymas dabar diskutuojamas kompetentingų ekspertų darbo grupėse, vėliau bus derinamas su visomis susijusiomis institucijomis, kitomis ministerijomis, o galiausiai, gavus ir visuomenės pritarimą, rudenį planuojamas pateikti Seimo vertinimui.

Aplinkos ministerija pabrėžia, kokia svarbus yra racionalus miestų planavimas, darni ir kokybiška jo raida. Chaotiškas ir racionaliais principais neparemtas miesto vystymas gali padaryti nepataisomą žalą aplinkai. Tik darni miestų raida gali užtikrinti gamtos telkinių, kultūros paveldo ir kitų visuomenei svarbių objektų saugumą, taip pat urbanistinę ir žmonių gyvenimo kokybę bei galimybę vystytis biologinei įvairovei.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius