-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 07 26

Panevėžyje rengiantis statyti gyvenamąjį namą atkastos kapinės, rasti palaikai bus perlaidojami

Panevėžyje tirdami keturių arų namų valdos sklypą archeologai atkasė 252 žmonių laidojimo vietas ir dar krūvą pavienių kaulų. Juos numatoma perlaidoti Šilaičių kapinėse.
Kryžius
Kryžius / N.Bikulčiaus/ "15min" nuotr.

Šią savaitę savivaldybė rengiasi paskelbti konkursą pirkti kartoninius karstelius, rašo „Lietuvos rytas“.

Nedaug trūko, kad ant šių palaikų būtų išdygęs naujas namas, pastebi dienraštis.

Kasinėjimai senojoje Panevėžio dalyje, Senamiesčio gatvėje esančiame sklype, prasidėjo pavasarį. Prieš tai buvo sustabdytos jau prasidėjusios privataus namo statybos. Mat kasant pamatų duobes iš po žemių pradėjo lįsti žmonių kaulai. Kilus triukšmui dėl niekinamų palaikų Panevėžio savivaldybė skyrė 29 tūkst. litų archeologiniams tyrinėjimams privačiame sklype.

„Iki šiol buvo manoma, kad toje vietoje baigėsi kapinaitės. Bet pradėjus kasinėti paaiškėjo, kad atkasėme patį XVII–XVIII a. kapinaičių centrą. Čia radome keturiais sluoksniais palaidotų žmonių“, – sakė kasinėjimams vadovavusi archeologė Asta Gerbutavičiūtė.

Specialistės nuomone, buvusios Senamiesčio gatvės kapinaitės tęsiasi aplinkui esančių kokių devynių namų valdų teritorijoje. Virš šimtų po žemėmis glūdinčių palaikų nuo seno stovi namai, o juose gyvena žmonės.

A.Gerbutavičiūtė norėtų, kad šį pavasarį pradėti kasinėjimai būtų tęsiami. Bet vargu ar ant senųjų kapų įsikūrę gyventojai į savo kiemus įsileis kasinėtojus.

Dabar iš vieno privataus keturių arų sklypo iškelti žmonių palaikai yra sudėti į plastikinius maišus. Prieš 500 metų mirę panevėžiečiai bus perlaidojami dabar veikiančiose Šilaičių kapinėse.

Šiuo metu jau baigiami palaikų antropologiniai tyrimai. Juos atliekantys magistrantai Ieva Mitokaitė ir Šarūnas Jatautas sakė, kad tarp iškeltų palaikų pasitaikė ir įdomesnių radinių. Sprendžiant pagal iškastus kaulus, kai kurie iš čia palaidotų panevėžiečių galėjo mirti nuo tuberkuliozės, sifilio. Matyti, kad kai kurie būdami gyvi maitinosi labai prastai. Iš vyrų palaikų galima spręsti, kad dalis jų buvo patyrę sudėtingų kaulų lūžių.

Panevėžio savivaldybė skirs pinigų ir šalia palaikų rastiems radiniams restauruoti. Pusę iš beveik 600 radinių sudaro įvairios monetos. Tarp įdomesnių daiktų – peiliai, du odiniai pinigų kapšai su apkaustais, sidabro žiedai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius