Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 05 10

Renginys Kauno IX forte iškėlė klausimą: šeimos šventė masinių žudynių vietoje – normalu?

Gegužės 12 d. Kauno IX forto muziejuje organizuojamas Lietuvos valstybės ir Lietuvos kariuomenės atkūrimo šimtmečiui paminėti skirtas renginys „Praeities aidas – šiandienos stiprybei!“, kuriame bus atkurtas 1919 m. mūšis, savo pasirodymus surengs kariuomenė, policija bei ugniagesiai. Tačiau ar masinių žudynių vietoje dera rengti šventę šeimai? Muziejaus atstovai tikina, kad tai – duoklė istorijai.
Artūras Jendovickis. Kauno IX fortas
Artūras Jendovickis. Kauno IX fortas

Kai pernai metais Kauno IX forto muziejaus teritorijoje išdygo augintinius vedžioti draudžiantys ženklai (draudimo nepaisymas užtraukia atsakomybę pagal Administracinių nusižengimų kodeksą), sukilo ne vienas Giraitės gyventojas. Žmonės piktinosi tokia konservatyvia muziejaus pozicija. Esą drausdami žmonėms čia lankytis su augintiniais muziejininkai parodo požiūrį, jog apskritai nenori lankytojų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šunis vedžioti draudžiantis ženklas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šunis vedžioti draudžiantis ženklas

Atsakydama į priekaištus, muziejaus administracija priminė, kad jų valdoma teritorija yra memorialinė vieta, tad prašoma gerbti čia nužudytų asmenų atminimą. Norėta paskatinti lankytojus būti sąmoningais. Pozicija, rodos, aiški ir sveikintina. Tačiau jei muziejaus teritorijoje – ne vieta augintiniams, ar vieta čia didelėms šeimos šventėms?

Ramybę drums specialiosios tarnybos

Gegužės 12 d. Kauno IX forto muziejuje organizuojamo renginio metu edukacine veikla užsiims specialiosios tarnybos – muziejaus teritorijoje vyks Lietuvos kariuomenės, Lietuvos policijos, priešgaisrinės gelbėjimo valdybos veiklų ir įrangos pristatymai, pirmosios pagalbos suteikimo mokymai. Galima bus ne tik pamatyti, bet ir pačiupinėti karių ginklus, apsilankyti Nepriklausomybės kovų laikotarpio šarvuočio „Rolls Royce“ viduje.

Muziejaus teritorijoje taip pat įsikurs istorinė karių lauko stovykla, o istorijos rekonstrukcijos klubas „GRH Garnizon Suwałki“ iš Lenkijos surengs kavalerijos raitelių pasirodymą. Renginį užbaigs karo istorijos klubo „Grenadierius“ inscenizuotas 1919 m. Kauno gynybos mūšis, vykęs Kėdainių–Šėtos–Jonavos ruože su bolševikais.

Visą šventės dieną lankytojai kviečiami nemokamai apžiūrinėti muziejaus ekspozicijas.

Svarbi renginio lokacija

Susipažinę su renginio programa, kai kurie kauniečiai iškėlė klausimą: ar šventėms vieta tokioje, masines žudynes menančioje, vietoje? To 15min paklausė renginio organizatorių – Kauno IX forto muziejaus administracijos. Pasak Mariaus Pečiulio, direktoriaus pavaduotojo muziejininkystei, šis renginys yra nemokamas, nekomercinis, nukreiptas konkrečiai į istorinę/kultūrinę edukaciją, o ir turi labai aiškią lokalinę atskirtį.

„Visos edukacinės veiklos ir mūšio rekonstrukcija bus vykdoma prie muziejaus administracinio pastato, esančio maždaug 0,5 km atstumu nuo forto ir nuo žudynių vietos. Renginio metu pramoginis turinys fokusuojamas į istorinę rekonstrukciją ir pilietinį pažinimą. Populiarios muzikos koncertų, alkoholio pardavimų ir kitų komercinių renginių elementų šiame pilietiškumo renginyje nebus. Taip pat norime atkreipti dėmesį, kad tokiu būdu siekiame reprezentuoti visas muziejaus ekspozicijose demonstruojamas istorines tematikas, tarp kurių yra ir XX a. pradžios Lietuvos istorija“, – paaiškino M.Pečiulis.

Anot jo, vienas iš pagrindinių šio renginio tikslų yra siekis skatinti žmones domėtis istorija.

„Muziejuje vykdomų lankytojų apklausų metu, taip pat stebėdami muziejuje rengiamų minėjimų statistiką, pastebime problemą, kad tradiciniai minėjimai nesulaukia žmonių susidomėjimo. Jų metu muziejuje nesilanko mūsų visuomenės pagrindas – suaugę, dirbantys 20–60 m. amžiaus asmenys. O tokie netradiciniai renginiai padeda pritraukti į muziejų būtent šiuos asmenis ir tuo pačiu tiesiogiai supažindinti su visomis muziejaus veiklomis. Žmonės turės galimybę nemokamai susipažinti su visomis muziejaus ekspozicijomis, kurių didžioji dalis yra skirta Holokausto tematikai“, – patikino muziejaus atstovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno IX forto muziejus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno IX forto muziejus

Jo teigimu, jautrią istorinę atmintį turinčios vietos visiškai nepaiso privatūs asmenys, pamėgę memorialinio komplekso teritoriją pasivaikščiojimams su savo augintiniais ir darantys tai pačiame masinių žudynių lauke (viso komplekso teritorija yra apie 50 ha, žudynių lauko – kiek daugiau nei 1 ha), nepaisydami jokių etikos ir moralės normų.

Kauno IX forto muziejaus nuotr./Lankytojai su šeimomis renginio Kauno IX forte metu
Kauno IX forto muziejaus nuotr./Lankytojai su šeimomis renginio Kauno IX forte metu

„Pavyzdys. Turėjome du renginius – memorialinės plaketės, skirtos Frankfurto prie Maino žydams, nužudytiems Kauno IX forte, atidengimo ceremoniją bei „Konvojaus 73“ minėjimą. Renginių metu dalyvavo tarptautinės delegacijos iš Vokietijos, Prancūzijos, Izraelio ambasadorius, Lietuvos Užsienio reikalų viceministras, Kauno miesto savivaldybės, Lietuvos, Kauno ir tarptautinės žydų bendruomenės atstovai. Jų metu prieš užsienio svečius turėjome „raudonuoti“ dėl žudynių lauke vedžiojamų augintinių. Niekas nepaisė vykstančio minėjimo ir toje vietoje įrengtų augintinių vedžiojimą draudžiančių ženklų“, – situaciją nubrėžė M.Pečiulis.

Žydų bendruomenė problemos neįžvelgia

15min susisiekė su Kauno žydų bendruomenės pirmininku Gercu Žaku. Kaip jis vertina šventes, rengiamas Kauno IX forto muziejaus teritorijoje?

Mariaus Vizbaro nuotr./ Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas
Mariaus Vizbaro nuotr./ Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas

„Viskas priklauso nuo šventės programos. Ir kurioje tiksliai vietoje ta šventė rengiama. IX fortas yra didelis. Jei renginys nesiejamas su žudynių vietomis, ypatingomis linksmybėmis – gal ir normalu. Nežinau jūsų minimos šventės programos – turiu pakalbėti su muziejaus vadovybe. Jie paaiškins. Nėra gal gerai IX forte kažką organizuoti, bet, manau, kad muziejaus direktorė, jos pavaduotojas prižiūri šią vietą su pagarba. Padarys taip, kaip priklauso, kad neįžeistų tų, kurie šioje vietoje žuvo, jų artimųjų ir visos žydų bendruomenės“, – įsitikinęs G.Žakas.

Paklaustas, ar yra dalyvavęs kokioje nors Kauno IX forto muziejaus teritorijoje rengiamoje šventėje, laikinosios sostinės žydų bendruomenės vadovas atsakė neigiamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius