Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 09

Renovacijai skatinti siūlomos mokesčių lengvatos

Aplinkos ministerija Vyriausybei pateikė renovacijos programos gaivinimo planą, kuriame siūloma paėmusiesiems paskolą būsto renovacijai teikti gyventojų pajamų ir būsimojo nekilnojamojo turto mokesčių lengvatas.
Nors namo atnaujinimo darbai gali užtrukti ne vienerius metus, renovacijos privalumus gyventojai ima justi visiems darbams dar nepasibaigus.
Namo atnaujinimo darbai gali užtrukti ne vienus metus, tačiau renovacijos pranašumus gyventojai ima justi visiems darbams dar nepasibaigus. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Tol, kol yra grąžinama paskola už renovaciją, mes siūlome taikyti mokesčių lengvatas, grąžinti dalį pajamų mokesčio, taikyti tą pačią sistemą, kaip ir turint būsto paskolą. Jeigu būtų įvestas nekilnojamojo turto mokestis, gyventojai galėtų būti nuo jo atleidžiami, kol grąžina paskolą už renovaciją“, – sakė aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

Gaivinimo plane taip pat siūloma iš specialaus renovacijos fondo leisti skolinti ne tik daugiabučių, bet ir bendrabučių, individualių namų, statytų iki 1993 metų, modernizavimui, rašo naujienų portalas delfi.lt.

Šiemet gauta vos 20 bendrijų paraiškų skolintis daugiabučių renovacijai, o iš praėjusiais metais pasirašytų 214 sutarčių daugiabučius renovuoti pagal senąją programą 60 bendrijų dėl sunkmečio atsisakė savo planų.

Dar 2009 metų pavasarį patvirtintas naujas daugiabučių renovacijos modelis, pagal kurį valstybė iš specialaus fondo dengtų 15 proc. bendrijos išlaidų, o likusiai sumai suteiktų lengvatinę paskolą su fiksuotomis 3 proc. palūkanomis.

Šiuo metu Lietuvoje pagal valstybinę programą renovuota apie 200 daugiabučių, o renovuotinų yra 28,5 tūkst.

Dar ankstesnė Vyriausybė buvo užsibrėžusi tikslą iki 2020 metų atnaujinti 70 proc. daugiabučių, kurie pastatyti anksčiau nei 1993 metais, taigi norint pasiekti šį tikslą reikėtų per metus renovuoti apie 3 tūkst. namų. Praėjusiais metais pagal valstybinę programą nerenovuotas nė vienas daugiabutis.

Už per praėjusį šildymo sezoną suvartotas rusiškas dujas lietuviai sumokėjo apie 850 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius