Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 11

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės kaimynai pasipiktinę: pacientai ir darbuotojai savo automobiliais užkimšo jų kiemus

Šalia Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) gyvenantys vilniečiai tokia kaimynyste nesidžiaugia. Ypač dabar, kai ligoninė savo teritorijoje esančias automobilių stovėjimo aikšteles užtvėrė ir apmokestino, tad nenorintys mokėti kelių litų pacientai, ligonius lankantys artimieji ir ligoninės darbuotojai automobilius mieliau palieka artimiausiuose daugiabučių kiemuose.
Daugiabučių namų kiemas prie Lazdynų ligoninės
Daugiabučio namo kieme prie ligoninės Lazdynuose net ir vidury darbo dienos sunku rasti laisvą vietą automobiliui. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į 15min.lt redakciją kreipėsi Jonažolių gatvės 11 ir 13 namų gyventojų atstovas, nenorėjęs viešai skelbti savo pavardės, ir pasipiktino: savo teritoriją susitvarkyti panorusi RVUL pridarė jiems nepatogumų. Jų namų kiemuose dabar net vidurdienį sunku rasti laisvą vietą automobiliui, jau nekalbant apie popietę ar vėlyvą vakarą.

Nepatenkinti nepatogumais

Ligoninės lankytojai ir darbuotojai pradėjo statyti automobilius mūsų namų kiemuose. Tai privati teritorija, mes įsigydami butus sumokėjome už aikšteles, – kalbėjo vilnietis.

„Ligoninės lankytojai ir darbuotojai pradėjo statyti automobilius mūsų namų kiemuose. Tai privati teritorija, mes įsigydami butus sumokėjome už aikšteles, dokumentus dėl pastato teritorijos ribų turi namo administratorius „Karoliniškių būstas“. Kreipėmės elektroniniu paštu į ligoninės administraciją su klausimu, kaip jie ketina spręsti gyventojų problemas, jie atsakė, kad nėra kompetentingi spręsti ne ligoninės teritorijoje kylančias problemas“, – kalbėjo Jonažolių g. gyventojas.

Toks atsakymas gyventojų netenkina. Jie tvirtina pasidomėję ir išsiaiškinę, kad pagal Civilinį kodeksą jeigu dėl vienos šalies veiksmų kita šalis patiria nuostolių, ta šalis privalo juos kompensuoti. O gyventojai skundžiasi nepatogumais ir dėl svetimų asmenų jų kiemuose bet kaip statomų automobilių, ir dėl paliekamų šiukšlių.

Vyras įsitikinęs – vienintelė ligoninės problema buvo prie pat įėjimo statomi automobiliai, tačiau tai esą galima buvo išspręsti pastačius tvorelę ir neužtveriant visos teritorijos bei neįvedus rinkliavos. Tad naujovių priežastis, gyventojų manymu, tėra noras uždirbti.

Ligoninė sako norėjusi tvarkos

Ligoninės administracija tvirtina buvusi priversta griebtis tokių priemonių, nes prie ligoninės trūko tvarkos. „Ne iš gero gyvenimo taip padarėme. Žinojau, kad bus ir techninių, ir žmogiškųjų problemų, bet kai per dieną po kelis kartus skambindavo tai Priėmimo skyriaus vedėjas, kad užstatyti privažiavimai, Grietosios medicinos pagalbos automobiliai negali privažiuoti, tai negalima pumpuoti deguonies į talpas, tai vaistų negali iškrauti, nebeturėjome išeities“, – aiškino RVUL Ūkio tarnybų viršininkas Valerijus Lavošnikas.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės užtvaras
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės užtvaras

Ligoninė su privačia bendrove pasirašė jungtinės veiklos sutartį, pagal kurią ta įmonė pasirūpino užtvarais ir kita reikalinga įranga. Darbuotojai dabar per mėnesį už automobilio stovėjimą privalo susimokėti 20 Lt, lankytojams tenka mokėti 2 Lt už stovėjimo valandą. Jei pacientas vežamas į Skubios pagalbos skyrių, tuomet pirmasis stovėjimo pusvalandis yra nemokamas, nesvarbu, ar pacientas atvežamas taksi, ar nuosavu automobiliu.

Savivaldybė palaiko gyventojus, bet sprendimų neturi

Vilniaus miesto savivaldybė gyventojams tegali pasiūlyti susitvarkyti savo sklypo ribas ir kieme įsirengti užtvarus.

Akivaizdu, kad tikslinga leisti gyventojams nakties metu pasistatyti automobilius stovėjimo aikštelėse, įvedant galiojimo laikus, – tvirtino T.Kamaitis.

„RVUL apmokestinus įvažiavimą į savo teritoriją Lazdynų seniūnijoje, darbuotojai ir pacientai automobilius pradėjo statyti tiesiog Šiltnamių gatvėje. Vilniaus miesto savivaldybei pastačius ženklus, draudžiančius palikti mašinas gatvėje, nes iškilo grėsmė eismo saugumui, vairuotojai jas pradėjo statyti šalia esančių daugiabučių kiemuose. Daugiabučių gyventojai piktinasi, nes neranda kur palikti savo automobilius, – apie situaciją kalbėjo Tomas Kamaitis, Vilniaus savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas. – Vilniaus miesto savivaldybė tarsis su ligonine, kuri neperspėjusi nei visuomenės, nei savivaldybės, apmokestino įvažiavimą, tačiau nepastatė aiškių ženklų, kiek kainuoja palikti automobilį, kokia yra tvarka, dėl to vairuotojai, nežinodami tikslios informacijos, pasirenka paprastesnį variantą mašiną palikti netoliese esančiuose kiemuose.“

Savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas įsitikinęs, kad galimybių, kaip taisyti situaciją, yra, tačiau reikia jas išnagrinėti, ieškant tokių, kurios tenkintų daugumos poreikius. „Bus ieškoma sprendimų bendradarbiaujant su ligonine“, – žadėjo T.Kamaitis.

T.Kamaitis taip pat pastebėjo, kad Vilniaus ligoninės taiko skirtingus reikalavimus eismo tvarkai šalia ligoninių. Tarkim, Santariškėse įvažiavimas į Vaikų ligoninės teritoriją apmokestinamas ne visą parą, naktį užtvarai pakeliami. „Akivaizdu, kad tikslinga leisti gyventojams nakties metu pasistatyti automobilius stovėjimo aikštelėse, įvedant galiojimo laikus“, – tvirtino Vilniaus savivaldybės atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius