Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 25

„Reuters“: Lietuva svarsto keisti Taivano atstovybės pavadinimą kinų kalba

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis prezidentui Gitanui Nausėdai pristatė planą, kuriuo remiantis, ginčą su Kinija būtų galima sušvelninti pakeičiant Taivano atstovybės Vilniuje pavadinimą kinų kalba, antradienį pranešė „Reuters“ naujienų agentūra.
Taivaniečių atstovybė Vilniuje
Taivaniečių atstovybė Vilniuje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak „Reuters“, ministras pasiūlė, kad įstaiga kinų kalba būtų vadinama „Taivano žmonių atstovybe“, o ne Taivano atstovybe. „Reuters“ skelbia, kad remiasi dviem nepriklausomais šaltiniais.

Dėl pavadinimo keitimo Lietuva turėtų sutarti su Taivanu, kurio valdžia atstovybės pavadinimą Vilniuje vadino svarbiu pasiekimu.

Užsienio reikalų ministerijos ir Prezidentūros komentarų 15min gauti antradienį nepavyko.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio komentaras po susitikimo su Prezidentu
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio komentaras po susitikimo su Prezidentu

Lietuva yra pirmoji Europos Sąjungos šalis, kuri leido atstovybei veikti naudojant Taivano vardą. Kitose Europos šalyse ir JAV tokios įstaigos veikia kaip Taipėjaus ekonominiai ir kultūriniai biurai.

Atstovybės Vilniuje pavadinimas supykdė Kiniją, kuri siekia tarptautinėje erdvėje izoliuoti Taivaną. Atsidarius atstovybei, Kinija prieš Lietuvą ėmėsi diplomatinio ir prekybinio spaudimo.

Lietuviškai įstaiga oficialiai vadinasi Taivaniečių atstovybe. Angliškai šios atstovybės pavadinimas yra Taiwanese Representative Office ir gali būti verčiamas kaip Taivaniečių atstovybė arba Taivano atstovybė. Kinų kalba, pasak ekspertų, jis skamba kaip Taivano atstovybė.

Apie niuansus dėl kinų kalbos pirmadienį interviu 15min užsiminė ir Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Liucija Andrikienė.

„Ir aš noriu dar kartą pabrėžti: ne Lietuva sugalvojo tą pavadinimą. Tai yra Taivano pusės pasirinkimas. Mums buvo aktualu, kaip skamba atstovybės pavadinimas lietuviškai, kaip jis skamba anglų kalba. Kad jis gali būti kitaip interpretuojamas mandarinų kalba – ir kaip taivaniečių, ir kaip Taivano atstovybė, šis niuansas mums gal ir nebuvo taip labai akcentuojamas“, – sakė politikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius