Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 06

Režisierė N.Medutytė: apsisuko istorijos ratas – užaugo nauja karta, pasiruošusi ginti Lietuvą

Tėvynę bet kokia kaina pasiryžę ginti jaunuoliai šiandien kartais gali atrodyti kaip prisiminimas iš Lietuvos istorijos puslapių. Tačiau šiuolaikinis jaunimas savo žodžiais ir darbais vis dažniau įrodo, kad tai netiesa – per 25 Lietuvos nepriklausomybės metus užaugo nauja karta, kuri myli ir saugo Lietuvą bei stengiasi dėl jos gerovės.
Režisierė Neringa Medutytė
Režisierė Neringa Medutytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip teigia rugsėjo 8 d. Lietuvoje pradedamo rodyti lietuvių ir britų dokumentinio filmo apie savanorius šauktinius „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“ režisierė Neringa Medutytė, apsisukęs istorijos ratas išugdė naują kartą, ir šie jaunuoliai, kaip kadaise jų seneliai, yra pasiruošę ginti Lietuvą. Tuo ji įsitikino 9 mėnesius su komanda praleidusi Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje, kur fiksavo pirmųjų šauktinių savanorių – Airono ir Stasio – patirtį kariuomenėje.

„Man atrodo, labai svarbi pareiga tarnauti Lietuvos kariuomenėje ir ruoštis gynybai, siekiant išvengti karo, kuris, atrodo, gali prasidėti bet kurią akimirką. Filmuojant Lietuvos šauktinius savanorius pamačiau, kokie jie fantastiški žmonės: jie nuoširdūs, gerbia savo pareigą, o jų misija labai ypatinga. Galiu drąsiai sakyti, kad apsisuko istorijos ratas ir jauni vaikinai vėl yra pasiruošę ginti Lietuvą. Visai kaip mano prosenelis, kuris buvo pirmasis karys savanoris 1918 metais”, – pasakoja režisierė.

Kadras iš filmo/Šauktinis savanoris (kadras iš N.Medutytės filmo „Siena – tarp Rytų ir Vakarų“)
Kadras iš filmo/Šauktinis savanoris (kadras iš N.Medutytės filmo „Siena – tarp Rytų ir Vakarų“)

Jaunosios kartos patriotiškumu neabejoja ir Misija Sibiras 2017 ekspedicijos dalyvė Inesa Ulichina. Jos teigimu, patriotiškumas yra meilė, atsakomybė bei įsipareigojimas savo Tėvynei ir bendraminčiams. Jai visų svarbiausia yra kasdienis patriotiškumas, kuris pasireiškia mažais darbais, trumpais pokalbiais ir nuolatiniu darbu, kuriant sąmoningą, sąžiningą ir pasitikinčią Lietuvos visuomenę.

Patriotas yra tas, kuris rūpinasi savo valstybe, veikia jos ateities labui, kartu nepamiršdamas praeities išsaugojimo.

„Patriotas yra tas, kuris rūpinasi savo valstybe, veikia jos ateities labui, kartu nepamiršdamas praeities išsaugojimo. Gal jis dalyvauja diskusijoje apie šiandienos aktualijas, o rytoj atiduos savo balsą rinkimuose ir skatins tai daryti kitus. Galbūt sieks įamžinti žymaus lietuvio atminimą ar pats garsins Lietuvą savo darbais. Matau, kad tokių žmonių tarp jaunimo šiandien tikrai netrūksta“, – mintimis dalinasi Misija Sibiras 2017 dalyvė.

Jos teigimu, kartų skirtumai nekeičia patriotiškumo jausmo – keičia tik aplinkybes, kuriomis šis jausmas buvo išugdytas.

„Pavyzdžiui, mano mamai patriotiškumas siejasi su Baltijos keliu ir tuo kilometru prie Vievio, kur stovėjo vienybės sukabintų rankų minioje. Arba su pirmą kartą iškelta trispalve. Pokalbiai su močiute apie tremtį man vaikystėje atrodydavo kaip išgalvotos istorijos, tokie tolimi nuo mano gyvenimo. Taip, man šie dalykai – jau istorija, tačiau šiandien aš geriau nei bet kada suprantu jų svarbą“, – sako I.Ulichina.

Kadras iš filmo/Šauktiniai savanoriai (kadras iš N.Medutytės filmo „Siena – tarp Rytų ir Vakarų“)
Kadras iš filmo/Šauktiniai savanoriai (kadras iš N.Medutytės filmo „Siena – tarp Rytų ir Vakarų“)

Su savo kūrybos daina apie karius „Brolužis“ išgarsėjusi dainininkė Raminta Naujanytė, scenoje žinoma Bjelle vardu, sako, kad patriotiškumas jai taip pat natūralus jausmas. Ji supranta tai kaip rūpinimąsi savo aplinka, pagarbą šaliai, kurioje gyvena, net ir nesant tos šalies piliečiu. Jos nuomone, tuo ir skiriasi vyresnių žmonių karta nuo jaunosios, kuri nebejaučia ribų ir priklausomybės vietai, kurioje gimė, tačiau vistiek myli tą šalį.

Manau, šiandienos jaunimas prisidės prie Lietuvos istorijos išsaugojimo ir populiarinimo.

„Aš tikrai tikiu, kad Lietuvos praeitis niekada nebus pamiršta. Manau, šiandienos jaunimas prisidės prie Lietuvos istorijos išsaugojimo ir populiarinimo“, – teigia R.Naujanytė.

Vienos didžiausių televizijų pasaulyje „Al Jazeera“ 220 mln. auditorijai filmą apie šauktinius pristačiusi N.Medutytė, sako, kad ne tik kolegos, bet ir užsienio auditorija liko sužavėta Lietuvos jaunimo ryžto.

„Džiaugiuosi, kad galėjau filmuoti ir parodyti pasauliui Lietuvos šauktinių savanorių istorijas. Jie yra šios unikalios, nepriklausomos Lietuvos jaunosios kartos dalis, kuri rodo išskirtinį pavyzdį, kaip galima gerbti ir mylėti savo šalį. Tikiuosi, kad šis ypatingas lietuvių ryšys su savo šalimi įkvėps ir kitas tautas bei valstybes“, – mintimis dalinasi N.Medutytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius