-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 10

Režisierius Rimas Tuminas rado būdą pateisinti Vladimiro Putino režimo žiaurumą

Maskvos J.Vachtangovo valstybinio teatro režisierius Rimas Tuminas vėl pateko į skandalingą situaciją. Niujorke lietuvis pareiškė, kad Rusijai yra būtinas žiaurus režimas, paminantis demokratiją ir laisvę. Taip jis tarsi pateisino Kremlių valdančio Vladimiro Putino režimą ir žmogaus teisių pažeidimus. Politologas Nerijus Maliukevičius sakė, kad tokie R.Tumino žodžiai yra apgailėtini ir rodo politinį neišprusimą.
Rimas Tuminas
Rimas Tuminas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Manęs dažnai žurnalistai klausia, kaip aš gyvenu Rusijoje, kaip prie Putino režimo gyvena menininkai. Galiu jums pasakyti savo nuomonę“, – savo kalbą Niujorko teatro scenoje pradėjo garsus lietuvių teatro režisierius. 

Šią savaitę R.Tuminas su Maskvos J.Vachtangovo valstybiniu teatru gastroliuoja JAV. Antradienį įvyko pasirodymas Niujorke.

„Būtinas griežtas, gal net žiaurus režimas, nes tai tik šalies kūrimo pradžia. Kitaip viskas vėl virs chaosu, revoliucijomis, o to niekam nereikia, – apie Rusijos vidaus politiką sakė R.Tuminas. – Disciplina, griežtas valdymas, nors ir paminant demokratiją ar laisvę, yra būtini. To dar reikia mokytis ir po kelių dešimtmečių viskas vėl sugrįš į savo vagą. Bus mažiau karų ir daugiau minčių.“

Šiuos prieštaringus žodžius lietuvis pasakė Niujorko teatre, prie kurio vyko protestas – į JAV buvo įleisti net tie Rusijos menininkai, kurie viešai palaikė Rusijos nusikaltimus Rytų Ukrainoje ir Krymo aneksiją.

VIDEO: Режиссер Римас Туминас: "Нам нужен жестокий режим."

N.Maliukevičius: apgailėtini žodžiai

Tuos prieštaringus žodžius režisierius turėtų pakartoti persekiojamiems Rusijos demokratams ar nužudyto opozicijos lyderio Boriso Nemcovo dukrai, pabėgusiai iš šalies dėl grasinimų. Taip R.Tumino pasisakymą įvertino Kremliaus politikos ekspertas daktaras Nerijus Maliukevičius.

Tai yra apgailėtini žodžiai, kurie, visų pirma, parodo režisieriaus politinį neišprusimą, – sakė N.Maliukevičius.

„Tai yra apgailėtini žodžiai, kurie, visų pirma, parodo režisieriaus politinį neišprusimą, – sakė Vilniaus universiteto dėstytojas. – Prievarta pasiekti demokratijos yra neįmanoma. Prievarta yra pasiekiama tik prievarta ir gilinamas režimo despotizmas.“

Politologas pabrėžė, kad nekvestionuoja menininko sugebėjimų scenoje, tačiau pozicija, kad tikslas pateisina priemones, rodo politinį mažaraštiškumą.

M.Mikulėno nuotr./Nerijus Maliukevičius
M.Mikulėno nuotr./Nerijus Maliukevičius

„Svarbu ir tai, kokiame kontekste buvo pasakyti šitie žodžiai.

Tuo metu prie teatro vyko protestas, nes gastrolėse dalyvavo ir tie Rusijos menininkai, kurie pasirašė peticiją už Krymo aneksavimą. Žinoma, protestuojančiųjų buvo mažuma, todėl R.Tuminas parodė politinį spektaklį, kuris tiko susirinkusiai publikai“, – sakė N.Maliukevičius. 

Politologas svarstė: galbūt lietuvis režisierius sąmoningai pasirinko tokią poziciją, specialiai pateisina Kremliaus režimą, nes jaučia, kad jo auditorija yra būtent nedemokratiškoje Rusijoje.

„Šis žmogus jau ne kartą prieštaringai pasisakė, tad lyg ir neturėtų stebinti. Tačiau aš pasijaučiau labai nemaloniai tai išgirdęs“, – sakė Vilniaus universiteto dėstytojas N.Maliukevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius