Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 18

Riaušių prie Seimo byloje apklausti policijos pareigūnai

Ketvirtadienį Vilniaus 2-ajame apylinkės teisme vykusiame bylos dėl riaušių prie Seimo posėdyje buvo apklausiami tuo metu vykusiuose neramumuose dalyvavę policijos pareigūnai.
Prie Seimo
Prie Seimo / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Praėjusių metų sausio 16-ąją vykusių neramumų metu prie parlamento buvusio Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduoto Raimundo Dervinsko teigimu, neramumai prasidėjo po dvyliktos valandos. Jo teigimu, jau 11.50 valandą Nepriklausomybės aikštėje buvo susirinkę apie 5 tūkst. žmonių minia.

„Matėsi, kad nebus laikomasi 75 metrų linijos“, – teismo posėdyje kalbėjo R.Dervinskas.

Jo teigimu, apie 12 valandą buvo pasakyta, kad vyks eitynės Gedimino prospektu, ir 2 tūkst. dalyvių nužingsniavo Vyriausybės pastato link, o likę 3 tūkst. esą pasiliko prie Seimo rūmų.

Vėliau apie dvidešimties žmonių grupelė buvo priėjusi prie Seimo trečiųjų rūmų, stengėsi patekti į Seimo rūmus. Truputį vėliau minia pasuko Seimo antrųjų rūmų link. Žmonės reikalavo, kad išeitų valdžios atstovai, tuometis Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas.

Sostinės komisariato viršininko pavaduotojo teigimu, minioje buvo žmonių, kurie konkliudentiniais veiksmais skatino neramumus.

„Šiam neišėjus, žmonės pradėjo mėtyti sniego gniūžtes, po to butelius, akmenis, stiklo gabalus, kiaušinius, leido dūminius įtaisus“, – tvirtino R.Dervinskas. Jo teigimu, minia buvo triukšminga, jis pats bandęs raminti naudodamas megafoną bei balsu.

Sostinės komisariato viršininko pavaduotojo teigimu, minioje buvo žmonių, kurie konkliudentiniais veiksmais skatino neramumus.

„Buvo gerokai išgėrusių, juos pirma norėjome sulaikyti, bet komandos nedaviau, nes minia buvo vieninga, priešiškai nusiteikusi, buvo pavojinga prieiti. (...) Minioje susitikdavo grupelės, pakalbėdavo, tuomet stumdavo žmones, esančius minioje, rūmų link, suintensyvėdavo įvairių daiktų mėtymas“, – tvirtino R.Dervinskas.

Pasak jo, tokių skatinimų iki tryliktos valandos pasitaikė keli, tačiau vis nurimdavo ir buvo tikėtasi, kad neramumai baigsis.

Pasak jo, intensyvėjant minios agresyvumui 13 valandą buvo įvestas planas „Vėtra" ir atvyko Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. Šie naudodami prievartą, gumines kulkas, dujas pradėjo stumti neramumų dalyvius.

Neramumų metu pareigūnas tvirtino girdėjęs 2–3 garsius pokštelėjimus, kurie buvo panašūs į pistoleto šūvius.

Apie 17 valandą, R.Dervinsko teigimu, teisėsaugos pareigūnai visiškai kontroliavo padėtį Nepriklausomybės aikštėje.

Prie Seimo riaušių dieną buvusio Policijos generalinio komisaro pavaduotojo Sauliaus Skvernelio teigimu, neramumai prasidėjo, kai dalis mitinguotojų nuėjo Gedimino prospektu iki Vyriausybės.

„Prie Seimo antrųjų rūmų prasidėjo nesankcionuota akcija, o nuo kalbų pereita prie akmenų, sniego gniūžčių“, – sakė S.Skvernelis. Pareigūnas tvirtino pats gavęs gniūžte į galvą, girdėjęs keiksmų.

„Buvo tiesiog sakoma: „Einame į Seimo rūmus, veržiamės į Seimo rūmus, tegul ateina Seimo vadovybė, Seimo pirmininkas. Buvo pavojus, kad ta minia gali patekti į rūmus, nes juose įrengtos automatinės durys ir jos atsidarydavo suveikus davikliams“, – tvirtino S.Skvernelis.

Neramumų metu pareigūnas tvirtino girdėjęs 2–3 garsius pokštelėjimus, kurie buvo panašūs į pistoleto šūvius.

Jis sakė, kad įvedus planą „Vėtrą“ į Viešojo saugumo tarnybos pareigūnus buvo mėtomi dujų užtaisai.

„Tuomet, kai buvo bandoma įvesti viešojo saugumo pajėgas, bandoma atstumi minią, buvo ir spalvoti, ir baltos spalvos dūmai mėtomi į pareigūnus. Buvo jaučiamas kvapas tiek lauke, tiek Seimo rūmų viduje“, – sakė generalinio komisaro pavaduotojas ir pabrėžė, kad minioje buvo grupelių, kurios kurstė įsiveržti į parlamentą.

Riaušių byloje kaltinamaisiais įvardijami šie asmenys: Darius Subotkevičius, Tadas Šoblis, Romas Vaicekauskas, Genrikas Lisovskis, Edgaras Švabauskas, Aleksandras Daško, Tomas Čaikauskas, Karolis Lenkovskis, Jurijus Šidlionokas, Edgaras Jonušas, Andrejus Artemenko, Slavomiras Stankevičius, Aleksandras Aškelovičius, Tomas Virbickas, Aivaras Avgustinas, Česlavas Dukelis, Česlovas Bitovtas, Skomantas Pakalka, Tomas Čedrauskas, Vadimas Kundinovičius, Aleksejus Druzevas, Saulius Stepaitis, Saulius Žukauskas, Arturas Pantiuchinas, Leonidas Ivanovas, Sigitas Astratovas, Michailas Gajevskis, Arturas Laveckis ir Veslavas Lukaševičius.

Kaltinamiesiems gresia baudžiamoji atsakomybė pagal Baudžiamojo kodekso 283 straipsnio 2 dalį, numatančią riaušių organizatoriams, provokatoriams, smurtautojams ar turtą niokojusiems ar kitaip šiurkščiai viešąją tvarką pažeidusiems asmenims, kurie priešinosi policininkams arba naudojo šaunamąjį ginklą ar sprogmenis, laisvės atėmimo bausmę iki šešerių metų.

Vilniaus apygardos prokuratūra dar nėra iki galo baigusi tyrimo dėl riaušių organizavimo ir dalyvavimo jose, nes atliekamas dar vienas tyrimas.

Du tyrimus nuspręsta atlikti dėl to, kad būtų greičiau išnagrinėtos bylos ir nevilkinamas baudžiamasis procesas.

2009 metų sausio 16-ąją Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje, vykęs profesinių sąjungų organizuotas mitingas prieš Vyriausybės padidintus mokesčius baigėsi riaušėmis. Per jas nukentėjo apie 30 žmonių, išdaužta dalis Seimo langų, apgadinti kai kurie aplinkiniai pastatai, bandyta įsiveržti į Seimą. Profsąjungų atstovai tąkart nuo riaušininkų atsiribojo.

Riaušininkus tramdydami Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai panaudojo ašarines dujas, gumines kulkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius