Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 20

Ribojimai Vilniaus Gedimino prospekte verslininkus ir gąsdina, ir džiugina

Vilniaus savivaldybė į dalį Gedimino prospekto savaitgaliais nusprendė įsileisti automobilius. Tačiau klientų nesulaukiantys prospekto kavinių šeimininkai neatlyžta – iš valdžios jie norėtų daugiau nuolaidų. Tiesa, to pageidauja ne visi.
Lauko kavinė Gedimino prospekte
Dalis Gedimino prospekto verslininkų džiaugiasi, kad centrinė miesto gatvė nėra sausakimša automobilių – jie esą tik trukdo lauko kavinių klientams. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iki šiol Gedimino prospektas savaitgaliais priklausė vien pėstiesiems. Dabar automobilių eismas leidžiamas labiausiai apmirusioje prospekto dalyje tarp Jogailos ir A.Goštauto gatvių. Ši atkarpa bus uždaryta tik sekmadieniais nuo 9 iki 15 val. Esą tuo metu Gedimino prospekte turėtų vykti įvairūs sveikatingumo renginiai. Kokie konkrečiai, Vilniaus savivaldybė kol kas nenurodo.

Tačiau didžiausias merdinčioje prospekto dalyje dirbančių kavinių savininkų noras neišgirstas – visoje pagrindinėje miesto gatvėje ir toliau bus draudžiama statyti automobilius.

Žeria pažadus

Ankstesnės valdžios ryžtas leisti savaitgaliais ne tik važiuoti Gedimino prospektu nuo Seimo rūmų bent iki Lukiškių aikštės, bet ir statyti čia automobilius, jau pamiršti. Vienintelis dalykas, kurį dabar žada sostinės valdžia – parengti schemą su netoli prospekto nurodytomis vietomis, kuriose vairuotojai gali palikti savo mašinas. Esą  leisti Gedimino prospekte statyti automobilius negalima.

„Eismas bus leidžiamas kasdien, išskyrus sekmadienio pusdienius, automobiliai galės privažiuoti prie kavinių, restoranų, bet juos palikti teks kitur. Bet mes numatysime vietas, kur į Gedimino prospektą atvažiavęs žmogus galėtų arčiausiai pasistatyti automobilį. Tai bus schema su konkrečiais nurodymais“, – žadėjo savivaldybės Komunalinio ūkio departamento direktorius Virginijus Pauža.

Anot V.Paužos, artimiausiu metu neketinama svarstyti šią tvarką keisti, todėl Gedimino prospekte dirbantiems verslininkams teks susitaikyti su nepatogumais.

Prarado paskutinę viltį

Labai nusivylėme, dingo visas optimizmas. Darydamas šitą biznį žinojau situaciją, bet siekiau, kad atsirastų automobilių stovėjimas, judėjimas šitoje prospekto dalyje, – kalbėjo A.Janušauskas.Gedimino prospekto vyninę „Prie parlamento“ ir priešais esantį sušių restoraną valdančios bendrovės „Centrinis renginių biuras“ direktorius Audrius Janušauskas neslėpė dėl tokių Vilniaus valdžios sprendimų prarandantis bet kokį norą dirbti.

„Labai nusivylėme, dingo visas optimizmas. Darydamas šitą biznį žinojau situaciją, bet siekiau, kad atsirastų automobilių stovėjimas, judėjimas šitoje prospekto dalyje. Visus metus dirbome nuostolingai, bet su viltimi, kad kažkada atsigaus“, – su kartėliu kalbėjo A.Janušauskas.

Jo teigimu, sekmadieniais apyvarta kartais siekia vos keliasdešimt litų, nors įrengtos ir lauko kavinės, kurios vasarą kaip magnetas traukia klientus.

„Bet kas čia eis pėsčiomis? Mes esame įsikūrę už dviejų kilometrų nuo Katedros. Jeigu jūs atvažiuojate į Senamiestį ir norite ateiti į prospektą, tai jūs ateisite toliausiai iki buvusio Vaikų pasaulio ir viskas, jums ten prospektas pasibaigia“, – tvirtino A.Janušauskas.

Tačiau verslininkas pasiryžęs rankų nenuleisti – toliau kalbėtis su politikais ir bandyti jiems įrodyti, kad dabartinė tvarka verslininkus verčia trauktis iš prospekto.

Kai kurie patenkinti

Tuo tarpu restorano „Neringa“ vadybininkė Agnė Baradinskaitė į situaciją žiūri kitaip. Jos manymu, žmonės jau įprato, kad Gedimino prospekte negalima palikti automobilių, savaitgaliais ribojamas eismas, todėl tie, kurie tikrai nori ateiti, ateina pėsčiomis.

„Iš dalies net ir gerai, kad eismas ribojamas. Mes turime lauko kavinę ir nelabai malonu svečiams, kai jie sėdi lauke, o šalia – judraus eismo gatvė. Juk tai išmetamosios dujos, automobiliai, šurmulys. Žinoma, patogu žmonėms, kai jie gali nuvažiuoti iš taško A į tašką B, bet mums nebūtina, jog automobiliai sustotų prie pat restorano“, – tvirtino A.Baradinskaitė.

Vis dėlto restorano vadybininkė pripažino, kad „Neringa“ įsikūrusi patogioje vietoje, netoliese yra ne viena automobilių stovėjimo aikštelė, todėl nepatogumų kyla retam restorano svečiui.

Pėstiesiems irgi reikia erdvės

A.Baradinskaitei antrino ir kaimynystėje įsikūrusios „Čili picos“ atstovė. Bendrovės „Čili Holdings“ Marketingo departamento direktorė Irma Korsakaitė teigė, kad jiems suprantamas kai kurių verslininkų nepasitenkinimas dėl automobilių eismo ir stovėjimo ribojimų Gedimino prospekte, tačiau nereikėtų pamiršti, jog didmiesčiuose vis mažiau erdvės lieka pėstiesiems.

„Dėl tokių miesto valdžios sprendimų Gedimino prospekte esantys „Čili“ restoranai nuostolių nepatiria. Sakyčiau, priešingai, didesnis pėsčiųjų srautas mums yra naudingas. Ypač didelis pagyvėjimas jaučiamas, kai miesto centre vyksta masiniai renginiai, pavyzdžiui, Kaziuko mugė ar Gatvės muzikos dienos. Tokiais atvejais apyvarta šokteli 15-20 proc.“, – teigė I.Korsakaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius